בשונה מהשיטה הקונבנציונאלית, בה משתמשים בלקיחת מידות באמצעות חומרים, סריקה דיגיטלית היא תחום חדשני בשיקום הפה שנעשה בצורה דיגיטלית. ד"ר יואב ירון, עוסק ברפואת שיניים ורפואה אסתטית, בעל מרפאה רב תחומית וניסיון של מעל לעשור בשיקום הפה ורפואת שיניים אסתטיקה, מסביר על שלבי התהליך החדשני והיתרונות שבו.
השיטה הקונבנציונאלית לשיקום הפה
בשיטה הקונבנציונאלית נהוג לשים חומר בפה שיוצר מטבע של הפה. המטבע הזה הולך למעבדה עם שליח. מרגע שנלקחה המידה ועד שהיא מגיעה למעבדה, ברוב המקרים עוברות לפחות 24 שעות. בזמן הזה המטבע יושב בארגז של השליח/ה, נמצא בשמש, במילים אחרות – הוא לא בתנאים אופטימליים. המשמעות היא שברגע הכניסה למעבדה סביר להניח שכבר יש מידה מסוימת של עיוות במטבע.
במעבדה מייצרים מודל גבס למטבעים הללו, ועל כל המודל גבס בונים את הכתר. כל השלבים הללו בעצם מורידים את רמת הדיוק הסופית של הכתר.
שלבי שיקום הפה בסריקה דיגיטלית
השלב הראשון בשיקום הפה בשיטה דיגיטלית הוא לקיחת מידות. בשונה מהשיטה המסורתית, בשיטה זו נעשית סריקה דיגיטלית של הפה בעזרת סורק דיגיטלי והמידע הממוחשב עובר בלחיצת כפתור ישירות למעבדה.
במעבדה מכננים את הכתרים בצורה דיגטלית . זהו למעשה עיצוב שנעשה על ידי מחשב והוא מאפשר הדמיה של מראה הפה לאחר השיקום.
בסופו של התהליך מחרטה מייצרת את הכתר מבלוק של החומר (זירקוניה למשל ) שממנו עשוי הכתר, כך שניתן יהיה להתאים אותו לפה המטופל/ת. למעשה לאורך כל התהליך, החל מהסריקה ועד העיצוב, הכל דיגיטלי לחלוטין ואין מגע אדם.
יתרונות השיטה הדיגיטלית
אחד היתרונות הגדולים של סריקה דיגיטלית הוא שלמעשה נחסכים כל השלבים שעלולים לגרום לחוסר דיוק במודל של השיטה הקונבנציונאלית. השיטה הדיגיטלית נחשבת למדויקת יותר ב-30% עד 40%. בשל רמת הדיוק נהוג להשתמש היום בסורק דיגיטלי גם ליישור שיניים בשיטת אינוויזליין (פלטות שקופות).
המשמעות של רמת הדיוק הגבוהה של השיקום הדיגיטלי, היא שהכתרים והגשרים צפויים לשרוד בפה המטופל כ 30-40 % יותר שנים
בגלל שלא מכניסים חומרים לפה בשלב המדידות, התהליך יותר נעים למטופל/ת – יש בסך הכל מצלמה שמצלמת את השיניים, והתהליך מהיר ונעים יותר.
גם תהליך הייצור מהיר יותר - דקה אחרי המדידות כבר ניתן לשלוח את המידע לעיצוב ממוחשב. אין צורך בכל שלבי יציקת הגבס. שלא לדבר על שליח
יתרון נוסף הוא שהסריקה שנלקחה נשמרת במחשב לעולמים, כך שאם מחר קורה משהו והכתר נפל או אבד או כל דבר אחר, גם אחרי עשר שנים ניתן לשחזר כתר חדש בלחיצת כפתור בלבד, בתוך מספר ימים וללא צורך בהגעה של המטופל/ת למרפאה.
החומרים בשיקום פה בסריקה דיגיטלית
החומרים בהם נהוג להשתמש כיום לכתרים בשיטת הסריקה הדיגיטלית הם זירקוניה או Emax, שלהם מספר יתרונות:
- ללא שימוש במתכת - מתכות אינן חומר שאנו רוצים בגופנו , בנוסף צבע המתכת השחורה גורם לגבול הכתר להיראות בפה ככל שהשנים חולפות וישנה נסיגת חניכיים.
- אסתטיקה גבוהה - כתרים מחומרים מתקדמים אלו בעלי מראה טבעי ואסתטי יותר. גם גבול הכתר הוא לבן, בצבע השן, ולכן לא ניתן להבחין בגבול הכתר.
- ייצור מבלוק אחד – כל כתר מיוצר מחתיכה של חומר אחד, ללא שכבות. זה גורם לעמידות גבוהה יותר של החומר. בכתרי חרסינה יש שכבת מתכת, שאליה מודבקת בתהליך מיוחד שכבת החרסינה, ובמקרים רבים אחרי כמה שנים יש נתק בין שני החומרים וישנה חשיפה של המתכת שיוצרת מראה לא אסתטי. גם בקרב אנשים שחורקים שיניים עלולה להיחשף במהרה שכבת המתכת.
איזה טיפולים מתאימים לסריקה דיגיטלית
סריקה דיגיטלית מיועדת לכל מה שקשור לשיקום הפה: ציפויי חרסינה ,כתרים בודדים, שתלים, כתר על גבי שתלים, מבנים על גבי שתלים ועוד.
זה מתאים לכל גיל וכמעט לכל בעיות השיניים: כ-99% מהמקרים יקבלו מענה בשיטה זו, למעט מקרים בודדים שלהם השיטה אינה מתאימה.
כמה זמן זה מחזיק
לפי הספרות/סטטיסטיקות, שיקום פה סטנדרטי מחזיק כעשר שנים. במקרה של שיקום דיגיטלי כאמור רמת הדיוק מוסיפה עוד כ-30%-40% שנים בפועל, רוב השיקום מחזיק עשרות שנים.
אחד הגורמים הנוספים המשפיעים על שרידות השיקום הוא היגיינת הפה, ולכן חשוב להגיע לביקורת אצל רופא השיניים אחת לחצי שנה, לתחזק באופן שוטף טיפול אצל שיננית, בהתאם להנחיית הרופא
לסיכום, סריקה דיגיטלית לשיקום הפה היא שיטה חדשנית שמציעה הרבה יתרונות על פני השיטה המסורתית, הן מבחינת נוחות, דיוק, עמידות ואסתטיקה, וההמלצה של רופאי/ות השיניים כיום היא להיעזר בשיטה זו.