האף הוא מאפיין עיקרי במרכז הפנים והאיבר אשר מכתיב את אופן הנשימה, וכן את המראה והיופי הכללי של הפנים. בתרבויות השונות משויך לאף תפקיד בקביעת סטטוס חברתי (אף סולד מול אף ארוך עם גבנון, למשל) כמו גם תכונות אופי וקווי אישיות. בנוסף, קיימת שונות מגדרית בין אף גברי לבין אף נשי.
לאורך האבולוציה, האף מהווה מרכיב מרכזי גם בהיבטים תפקודיים שונים הנובעים מאתניות וגזע. כך, לדוגמה, קיימת הבחנה בין אף קאוקזי, אף אסייתי, אף אפריקאי, אף מונגולי וכן הכלאות שונות ביניהם – אף הנקרא מסטיזו. לשם דגמה, נחיריים רחבים באף אפריקאי מאפשרים כניסת אוויר טובה יותר למאמץ גופני נרחב.
דוגמה נוספת לתפקידו של האף היא בתרבות היוגה המזרחית והמדיטציה, בה ניתן דגש על הנשימה האפית כמשפיעה על מצבו הנפשי והרגשי של האדם.
מבנה האף:
האף מורכב מעצמות, סחוסים ועור המחוברים אחד לשני באופן המשלים זה את זה. במרכז האף נמצאת המחיצה אשר תומכת בו, והיא מורכבת מחלקים סחוסיים וגרמיים. ניתן לדמיין זאת כמו גג של בית לו עמוד מרכזי, תשתית קורות ורעפים. המבנה הקדמי/נמוך של האף נתמך על ידי הסחוסים התחתונים והחלק הסחוסי של המחיצה, ואילו החלק הגבוה יותר מורכב מהסחוסים העליונים של המחיצה, מעצמות האף והמחיצה הגרמית. בתוך הנחיריים קיימים ציפוי עור ורירית מיוחדים. מסביב לאף ועליו ישנם שרירים המסייעים בתנועת הטיפ(הקצה של האף), לצורך הרחבת הנחיריים, הרחה והבעה.
חלוקה אסתטית נכונה של הפנים הינה לשלישים אופקיים וחמישיות אנכיות באופן שווה האחד לשני בהתאמה (כשם שניתן לראות בתמונה 1 )
כך, למשל, מראה אידיאלי ונעים לעין הינו כאשר רוחב הטיפ (פון פון) הינו ברוחב כל עין בנפרד. מושג חשוב להבנת היופי הינו החיבור של האף לשאר תווי הפנים ובמיוחד קו הגבה – אף, כך:
Brow Dome Line , (BDL) - אשר מכתיב את האסתטיקה והנשימה. BDL ישר ואסתטי נראה טוב ובמרבית המקרים מאפשר נשימה טובה, לעומתBDL עקום אשר איננו אסתטי ומושך תשומת לב.
בתהליך שאיפת האוויר דרך האף מתרחשות מספר פעולות: כניסה אוויר ונשימה, הלחתה וחימום (מלשון לחות של האוויר וחימום או קירור שלו על ידי רירית האף והקונכיות), וכן הרחה, בדיקה אנטיגנית של אלרגנים ופתוגנים - תפקיד חיסוני.
לדברי ד"ר יצחק גולן, מומחה ברפואת אאג וכירורגיה של הראש והצוואר, מנתח אפים, כל הפרעה בצורת האף יכולה להשפיע הן על האסתטיקה של האף והמראה היפה של הפנים, והן על תהליכי הנשימה.
מהו ניתוח אף אסתטי?
"ניתוח אף אסתטי הוא כזה בו מבצעים שינוי במבנה האף לצורה חדשה יפה ונעימה המתאימה לקוי הפנים ולרצון המטופל/ת. ומהו ניתוח אף אסתטי מוצלח? ניתוח מוצלח הוא כזה המתייחס לרצון המטופל/ת וגם משפר או לא פוגע בנשימה ובתפקוד הרפואי של האף", מסביר ד"ר גולן. לדבריו, ניתוח אף אסתטי נועד לשפר או לתקן את יחסי הפרופורציה בין האף לשאר הפנים וליצור מראה מאוזן יותר.
מהו ניתוח אף רפואי?
"ניתוח רפואי לרוב, הוא כזה שמשפר את הנשימה ו/או מטפל בסינוסיטיס (ניתוח לתיקון המחיצה, ניתוח סינוסים אנדוסקופי). קיימת גם פלסטיקה פונקציונלית של האף במהלכה מתקנים את צורת האף לצורך נשימה תקינה יותר, כמו למשל אפים עקומים, או אפים אחרי חבלה ושבר", מסביר ד"ר גולן.
מהו ניתוח משולב?
"מרבית ניתוחי האף הפלסטיים משלבים בתוכם חלק אסתטי וחלק פונקציונלי (רפואי). בניתוח זה גם מתקנים את הנשימה וגם את המראה האסתטי. הנפוץ הוא המקרה בו יש הפרעה בנשימה באחד הנחיריים וגם גבנון או רצון לקצר את האף", אומר ד"ר גולן. "כך, באותה הרדמה, מטפלים גם בהפרעת הנשימה וגם בחלק האסתטי".
לדברי ד"ר גולן, חשוב להדגיש כי למעשה לא ניתן להפריד בין הניתוחים השונים, היות ושינוי מבנה בהכרח משנה את צורת האף, האסתטיקה והיופי שלו, ומשפיע גם על זרימת האוויר והנשימה. סיבוך אפשרי של ניתוח אסתטי הוא כזה בו מופיעות לאחר מכן הפרעות נשימה ולכן חשוב להעריך ולתכנן כל ניתוח אף מראש, הוא מוסיף.
ד"ר גולן מדגיש כי באופן מסורתי קיימות שתי גישות טיפול בניתוחי תיקון אף, הגישה הסגורה והגישה הפתוחה, וכיום אף קיימת גישה שלישית נוספת, הגישה ההיברידית הסגורה, אשר משלבת את היתרונות של שתי הגישות יחד ללא צלקת חיצונית. "בגישה הפתוחה מתבצעת הרמה של העור מעל לסחוסי האף לצורך תיקון המבנה הגרמי והסחוסי. בגישה זו עלולה להישאר צלקת קטנה שנראית וההחלמה יחסית ממושכת.
לעומתה, הגישה הסגורה נעשית באופן פנימי וללא כל פגיעה או חיתוך בעור החיצוני של האף וללא צלקת. הגישה הסגורה מצריכה מיומנות רבה יותר והבנה אנטומית ואסתטית של האף כאחד. הגישה המתקבלת היום בעולם הינה גישה היברידית הנהנית מיתרונות השיטה הפתוחה אך ללא הצלקת החיצונית וזמן החלמה קצר משמעותית כמו בגישה הסגורה. גישה זו מסתמכת על טכנולוגיות וכלים יעודיים לניתוח אף ואינה כרוכה בהותרת צלקות חיצוניות. כך ניתן ליהנות מתוצאה אסתטית מצויינת ומנשימה טובה ללא צלקות, בזמן החלמה קצר משמעותית מאשר בגישה הפתוחה", מסביר ד"ר גולן.
תהליך הניתוח וההכנה לקראתו
לדברי ד"ר גולן, ניתוח אף מורכב מכמה שלבים. עוד בפגישה הראשונה והשנייה במרפאה, הרופא/ה והמטופל/ת מדברים ומתכננים את התוצאה הרצויה, לפי ציפיותיו של המטופל/ת ובהתאם למבנה האף והפנים. הרופא יבחין באפשרויות הטכניות השונות לניתוח ויציג עליהן הסבר למטופל. על פי רוב, שלב זה כולל גם סימולציה והדמייה של האף הרצוי והאפשרי (DESIRED NOSE). חשוב להדגיש כי בתהליך הסימולציה מתבצעת הדמיה אשר איננה מהווה הבטחה לתוצאה סופית. יחד עם זאת, מחקרים מלמדים שהתוצאה הסופית מוצאת חן בעיניי המנותחים אפילו יותר מאשר ההדמיה/סימולציה הטרום ניתוחית.
View this post on Instagram
דוגמה לנושא שנידון בתהליך הסימולציה ותיאום הציפיות הינה הרכב האף –עובי העור, למשל, מהווה מרכיב חשוב בתכנון הניתוח. שכן, עור עבה יחסית יכול להוות מגבלה להצלחת התיקון האסתטי היות והסחוסים בעור כזה לרוב דקים יותר וחלשים יותר. לעור זכרון והוא גם עשוי לא להתכווץ ולהשתנות בהתאם לתשתית הסחוסים והעצמות החדשים. בשל כך, ההתייחסות לעור והכנת העור לפני ניתוח אף הינה חשובה מאוד, ובמקרים רבים מומלץ ביקור אצל קוסמטיקאית וטיפולי פנים טרם הניתוח.
בשלב הבא יבוצע ההליך הניתוחי. לדברי ד"ר גולן, במידה ונדרש לבצע ניתוח אף הכולל הן היבט רפואי והן היבט אסתטי, ההמלצה היא לבצע את שני התהליכים בתהליך יחיד ולא לפצלם לשני ניתוחים נפרדים. זאת על מנת להמנע מהצטלקויות בניתוח השני ולשפר את סיכויי ההצלחה ואת התוצאה המיטבית לקבלת מראה טבעי ולא מנותח. כמו כן חשוב השימוש בסחוסים כחומר גלם טבעי לשינוי הצורה כבר בניתוח הראשון. לאחר הניתוח נהוג לשים פלסטרים מיוחדים על האף לזירוז ההחלמה. פלסטרים אלו מונעים בצקת והתהליך נקרא TAPING.
View this post on Instagram
תהליך ההחלמה מניתוח אף
תהליך ההחלמה מניתוח האף מתחיל מסגירה ראשונית של הרקמה ובצקת צפויה אשר עוברת תהליכי ספיגה. לאחר כשלושה חודשים עד כשנה, מתחיל תהליך של רימודלינג, בו העצמות עוברות למעשה תהליך של בנייה מחדש. רק בסיום תהליך זה ניתן לראות את התוצאה הסופית. עם זאת, במקרים רבים כבר לאחר מספר חודשים ניתן לראות תוצאה משוערת די קרובה לתוצאה הסופית שתתקבל. חשוב לדעת כי תהליך ההחלמה מניתוח אף הינו מאוד אינדיבידואלי ולא ניתן לחזות אותו במאת האחוזים. ככלל, עישון פוגע בבניית רקמות ובכלי הדם, ולכן לא מומלץ לעשן בסמוך ולאחר מועד הניתוח לפרק זמן. כמו כן יש להימנע גם מחשיפה לשמש.
View this post on Instagram
ניתוחים חוזרים ומתקנים של האף
ניתוחים חוזרים ומתקנים של האף הם ניתוחים הנעשים לאחר ניתוח ראשון כושל/לא מוצלח רפואית ו/או אסתטית. תיקוני אף הם הליך ניתוחי המאפשר לשחזר ולתקן את המבנה האנטומי של האף לטובת החזרת הנשימה התקינה ומראה אסתטי תקין – דבר חשוב מאוד. התיקון מתבצע על ידי רופא מומחה לתיקוני אף ושחזורים. ישנם אף מקרים בהם לצורך התיקון יש צורך בלקיחת סחוס מאזור האפרכסת של המטופל או מהצלע.
View this post on Instagram
כמה מילים על שברי אף וחבלות
שברי אף וחבלות עלולים להפריע לתפקוד הנשימתי, ההרחה וכמובן המראה האסתטי. חבלות בגיל הילדות עלולות להתברר כמפריעות בגיל הבגרות. בחבלות אף בקרב ילדים, במקרים רבים הפגיעות לא מתגלות או
נראות לעין במבט חיצוני, אבל הסחוס נפגע ובעתיד יכולות להתפתח בעיות נשימה או אף עקום. לכן, עם כל פגיעה באף, בעיקר בקרב ילדים, מומלץ לפנות לביצוע הערכה רפואית מתאימה.
כמה מילים על אלרגיות ומחלות שונות
"אלרגיות ומחלות שונות אחרות עשויות לגרום לחסימה אפית, לשבש את פעילות האף ולפגוע בנשימה ובתפקוד האף", מסביר ד"ר גולן. "מחזור האף התקין - Nasal Cycle - הוא כזה שבו כל פעם נחיר אחד חסום והשני פתוח ונושם יותר מהראשון. אך כאשר הוויסות של מחזור האף נפגע, כמו במקרה של אלרגיות ומחלות אחרות, נוצר גודש אפי וקיימת תחושה שהאף סתום וקשה לנשום באופן תקין". לדברי ד"ר גולן, ישנם אף מצבים בהם מכנית האף פתוח ועובר בו אוויר אך המטופלים מרגישים שיש משהו תקוע באף.
ד"ר גולן מבהיר כי ניתן לטפל בגודש אפי על ידי טיפול בתרסיס לאף נגד אלרגיה או על ידי ניתוח במידה ואין ברירה או כבר מתוכנן ניתוח אסתטי. חשוב להדגיש שבניתוח כדאי להקטין את הקונכיות ולא להסיר אותן לחלוטין ולשמר אותן. עם זאת חשוב להבהיר כי ניתוח אף אינו פותר בעיות אלרגיה או צורך בטיפול נוגד אלרגיה.
View this post on Instagram
לסיכום, האף הוא מאפיין מרכזי של מבנה הפנים ומכתיב את הן הנשימה והן את היופי. כל הפרעה בצורת האף יכולה להשפיע הן על האסתטיקה של האף והן על תהליכי הנשימה, ויש לטפל בה בהתאם ובאופן ספציפי. בשורה התחתונה, על טעם וריח אין להתווכח ותמיד מומלץ למצוא את המנתח אליו מתחברים הכי הרבה.
View this post on Instagram
לכתבה שבר באף: מה חשוב להכיר ומהן דרכי טיפול
לעמוד מומחה באינפומד של ד"ר גולן
ד״ר יצחק גולן הינו רופא מומחה ברפואת אף אוזן וגרון וכירורגיה של הראש והצוואר, כירורגיה מתקנת ומשחזרת של האף והפנים. ד"ר גולן הינו מומחה על לניתוחי אפים פלסטיים פונקציונליים ואסתטיים, תיקוני אפים ושברים. ד"ר גולן הינו רופא בכיר במרכז הרפואי שמיר, חבר בהר״י, באיגוד רופאי אא״ג וניתוחי ראש וצוואר בישראל, בחברה לכירורגיה משחזרת של הפנים ובארגון המנתחים האירופאי – The European Academy of facial plastics and reconstructive surgery.
ד״ר גולן מקבל מטופלים במסגרת פרטית ובמסגרת ביטוח קופת החולים מכבי.
ד"ר גולן יועץ מיוחד לכללית אסתטיקה בעניין ניתוחים מתקנים של האף.