השתלת שיניים
שיניים הרוסות או חסרות מהוות פגם אסתטי ותפקודי ניכר. אנשים הסובלים מחוסר בשיניים או משיניים אבודות המיועדות לעקירה, חשים לא פעם בושה רבה, נמנעים מלחייך חיוך רחב ונוטים להסתיר את אזור הפה עם היד.
אולם בעיות נפוצות אלו אינן גורמות רק לפגם אסתטי, אלא גם לקושי תפקודי ניכר, לרבות קושי באכילת מזונות רגילים והימנעות ממזונות קשים או נטייה לבלוע חתיכות מזון גדולות כי הלעיסה אינה אפקטיבית , דבר הפוגע בתהליך העיכול ומשפיע על הבריאות הכללית.
באילו מקרים יהיה צורך בהשתלת שיניים?
השתלת שיניים מהווה פתרון מוצלח עבור מטופלים הסובלים מחוסר מלא או חלקי של שיניים וכן למקרים בהם השיניים הקיימות אבודות ויש צורך בעקירתן.
חשוב לציין כי שימור השיניים הטבעיות עדיף על פני הליך ההשתלה ועל כן השתלת השיניים תהווה תמיד מוצא אחרון, במקרים בהם לא ניתן לשמר את השיניים הקיימות.
מה הם השלבים בתהליך המסורתי להשתלת שיניים ומה המגבלות בו?
ההליך המסורתי להשתלת שיניים אורך לרוב חודשים ארוכים: בשלב הראשון מתבצעת עקירה של השיניים האבודות ואם קיים חוסר בשיניים רבות או חוסר מוחלט בשיניים, יותאמו תותבות נשלפות. לאחר תקופת המתנה של כשלושה חודשים תתבצע החדרה של השתלים וכיסוי על ידי החניכיים ועליהם שוב יותקנו תותבות זמניות ונשלפות. השיקום הסופי הקבוע יבוצע על גבי השתלים רק לאחר 3-6 חודשים מהתקנת השתלים הדנטליים
אם יש צורך בבניית עצם לצורך עיגון השתלים, יש להמתין פרק זמן ארוך יותר עד שתחליף העצם יתאחה אל עצם הלסת. במשך תקופת ההמתנה המטופל ישתמש בתותבות נשלפות.
לאחר מכן תתבצע חשיפה של השתלים ותידרש תקופת המתנה נוספת של מספר שבועות. לאחריה יילקחו מידות עבור השיקום הסופי. השלב האחרון בתהליך הוא כמובן התקנת השיקום הקבוע על גבי השתלים שהוחדרו.
כפי שניתן להבין, השיטה המסורתית כרוכה בזמני המתנה ארוכים בהם משתמש המטופל בתותבות נשלפות ולא נוחות. לצד זאת, ריבוי הפרוצדורות הכירורגיות הנדרשות במסגרת הפעולה, מעלות את הסיכוי לזיהומים, כמו גם את הסיכוי להתפתחות של תופעות לוואי שונות, לרבות כאבים, נפיחות ושטפי דם.
כמו כן לרוב כל פרוצדורה כירורגית תלווה בנטילת אנטיביוטיקה, משככי כאבים ולעיתים גם סטרואידים.
מהי שיטת All AT ONCE?
שיטת ALL AT ONCE היא שיטה חדשנית בה מתבצעות שלוש פעולות במעמד טיפול אחד: עקירת השיניים ההרוסות, התקנת השתלים הדנטליים ולקיחת מידות לייצור הגשר הזמני הקבוע.
למעשה, כבר באותו היום או ביום שלמחרת המטופל מקבל גשר זמני-קבוע ( זמני -גשר שיוחלף בשלב הטיפול האחרון בגשר סופי ,קבוע כי הוא מודבק או מוברג לשתלים והוא אינו נשלף ) אשר מספק פתרון פונקציונלי ואסתטי נוח מאוד. לאחר כחצי שנה יותקן השיקום הקבוע.
מה היתרונות בשיטה?
השיטה החדשנית כרוכה במפגש כירורגי בודד אחד בו מתבצע תהליך ההשתלה כולו.
בכך, אנו מצמצמים את זמן הטיפול, מצמצמים את הסיכוי לזיהומים ומפחיתים את תופעות הלוואי של ההליך . למעשה, האדם מגיע ללא שיניים ויוצא עוד באותו הביקור או ביום למחרת עם שיניים חדשות קבועות וחיוך רחב.
במקרים בהם חסרה עצם אחורית בלסת התחתונה, או בחלק האחורי של הלסת העליונה, ניתן לבצע שיקום שנקרא "All ON 6". בשיטה זו, מתקינים את השתלים האחוריים בהטיה, כך שהם נמצאים בתוך הלסת עצמה ומספקים תמיכה לאזור בו אין עצם. כך, השתלים המוטים מאפשרים להימנע מהרמת סינוס או בניית עצם.
כיצד מתבצעת ההכנה להשתלה ומה ייחודי בה?
טרם ההשתלה המטופל ממלא שאלון רפואי ומבצע הדמית CT כדי לבחון אם הוא מתאים לביצוע הפעולה.
לאחר מכן, מתבצעים צילומים פוטוגרפיים וסריקה ממוחשבת של מצב הפה באמצעות סורק דיגיטלי. במקרים מסוימים הסריקה הדיגיטלית תשמש גם לביצוע של השתלה ממוחשבת. ההכנה הווירטואלית המוקדמת מהווה תהליך מקדים להשתלה שבמהלכו ממקמים את השיניים העתידיות על גבי הסריקה שבוצעה. כך, ניתן לוודא כי מיקום השתלים מדויק ולייצר סד כירורגי המותאם אישית לפה המטופל, דרכו יוחדרו השתלים אל עצם הלסת במהלך הטיפול. פעולה מתקדמת זו מקצרת משמעותית את משך תהליך ההשתלה.
מה מהלך ההחלמה לאחר ביצוע הפעולה?
במעמד הטיפול, המטופל מקבל אנטיביוטיקה מניעתית, משככי כאבים ולעיתים גם סטרואידים כדי להפחית את הסיכוי לנפיחות. מאחר שמדובר בטיפול מינימליסטי בהשוואה לטיפול המסורתי, השתלת שיניים בשיטת All At Once מפחיתה את סך תופעות הלוואי ומצמצמת אותן לטיפול אחד בלבד. עם החדרת השתלים או יום למחרת יותקן גשר זמני קבוע אשר מהווה פתרון אסתטי ומאפשר לחייך בביטחון. חשוב לציין כי כאשר הטיפול מבוצע על לסת שלמה, יש להימנע מלעיסת מזונות קשים במשך כשלושה חודשים.
למי מתאימה השיטה ולמי לא?
השיטה מתאימה כמעט לכולם, למעט מטופלים עם מגבלות רפואיות, כגון חולים בסוכרת שאינה מאוזנת, מצבים לבביים שאינם מאוזנים, כמו גם במקרים בהם קיימות מגבלות של העצם.
מתי אני צפוי ליהנות מפה מלא שיניים?
כאמור כבר ביום שלמחרת יותקן גשר זמני קבוע שיאפשר פתרון אסטתי ועמו ניתן לחייך בביטחון. אחרי כ-6 חודשים בהם החניכיים יתייצבו, יילקחו מידות לגשר הסופי.
ד"ר ניצן שלזינגר הוא רופא שיניים משנת 1993, בוגר הדסה. ד"ר שלזינגר ביצע השתלמויות רבות בארץ ובחו"ל בנושאי שתלים ואסתטיקה. הוא משתיל שתלים משנת 1998 וחבר שנים רבות בעמותה הישראלית להשתלות שיניים.