ניתוחים שונים המתבצעים באזור חזה האישה למטרות אסתטיות נפוצים למדי, כאשר ניתוח להגדלת החזה הוא הנפוץ והמבוקש מכולם. בשנים האחרונות ניתוחים להרמת חזה הופכים גם הם פופולאריים יותר, כשישנה אפשרות לבצע אותם עם או בלי תוספת שתלים. למי מיועד הניתוח, מה יתרונותיו ומה הם הסיבוכים האפשריים? כל התשובות מפי פרופ' יהודה אולמן, מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית.
למי מיועד הניתוח להרמת חזה?
נשים לאחר ירידה משמעותית במשקל
העלייה בכמות הניתוחים הבריאטריים, דהיינו ניתוחים שמטרתם הורדה במשקל, כמו גם הנטייה לעודד ירידה במשקל תוך שימוש באמצעים תרופתיים ודיאטות מבוקרות, מלווה בהשפעות חיוביות רבות הן מהפאן הבריאותי והן מהפאן החזותי. עם זאת, לצידן של ההשפעות החיוביות הללו, לירידות הדרסטיות במשקל נלוות במקרים רבים גם תופעות לא אסתטיות שונות.
תופעות אלו כוללות את עודפי העור הניכרים הנותרים אחרי ההרזייה, שנוצרים בעיקר עקב מצב העור המשתנה לאחר שהיה נתון למתח תמידי בשל השומן שהצטבר בו עם השנים כמו גם אובדן האלסטיות של העור. כך נוצר מצב בו עודפי העור מופיעים באופן לא אסתטי באזורי הזרועות, בירכיים, בפנים ובבטן. מצב זה נפוץ בעיקר בגילאים מבוגרים יותר.
נשים לאחר פרקי לידה והנקות
מראה שדיים מרוקנים, נפולים, וחסרי צורה נפוץ גם בקרב נשים רבות, בעיקר לאחר פרקי לידה והנקות ממושכים.
נשים שעברו הגדלת חזה עם משתלים, ורוצות משתלים חדשים קטנים יותר, או להיות ללא משתלים בכלל
בעוד שבעבר המגמה הרווחת הייתה הגדלה משמעותית של החזה מתוך תפיסה שחזה גדול יותר הוא אופנתי, היום תפיסה זו פחות מקובלת, וההנחה היא שהדבר אף מהווה מפגע בריאותי לאישה כיוון שהכובד של השדיים משפיע על בריאות עמוד השדרה. נשים רבות עם חזה גדול מתלוננות על כאבי גב, אי נוחות בלבישת חזיות גדולות וקושי בהתאמת בגדי ים. כמו כן נשים שונות מושפעות לעיתים מכתבות לא לגמרי מבוססות בעיתונות כמו גם ברשתות החברתיות, הזורעות פחד בקרב מושתלות סיליקון וותיקות. עבור אלו, לעיתים רבות נמליץ על בחינת האפשרות של ניתוח להרמת חזה.
כיצד מתבצע הניתוח להרמת חזה?
מטרת הניתוח להרמת חזה הינה להקטין את מעטפת השד, דהיינו לצמצם את כמות העור העודפת ולעצב מחדש את השד, תוך שימוש ברקמת השד והשומן הקיימים, עם או בלי תוספת של משתל סיליקון קטן ככל האפשר, כדי לקבל עיצוב נאה של השדיים. במהלך הניתוח הפטמה והעטרה "מובאות" למקומן הנכון, תוך שמירה על אספקת הדם, והתחושה שלהן.
הניתוח מתבצע לרוב בהרדמה כללית. הוא אורך כשעתיים וחצי-עד שלוש שעות. לאחר מספר שעות של התאוששות המטופלת יכולה לשוב לביתה, עם מגבלות תנועה קלות.
מהם חסרונות הניתוח והסיבוכים האפשריים?
חשוב לציין כי לא ניתן לבצע את הניתוח מבלי להותיר צלקות כלל. כמו כן יש לקחת בחשבון שהצלקות אינן חבויות רק בתחתית השדיים כמו במקרה של ניתוח הגדלת חזה, אלא שהן סובבות את אזור העטרה, יורדות לאורך החלק התחתון של השד (יש המדמים זאת ל"סוכריה על מקל") ולעיתים באות לידי ביטוי בצלקת כתוצאה מכיווץ העור בתחתית השד או צלקת קצרה מאד-שם.
כל אישה כמעט סובלת לאורך חייה מצלקות כאלו או אחרות. מרבית הצלקות עדינות ועם הזמן הן מקבלות צבע בהיר מהעור הבריא, והן פחות נראות לעין אחרי כשנה וחצי של "הבשלה". עם זאת ישנן מקרים בהם מתפתחות צלקות בולטות, אדומות ומגרדות, שהטיפול בהן מאתגר ולעיתים איננו מספק. שימוש בתכשירים כאלו ואחרים המצויים בשוק לרוב לא נמצא יעיל לטיפול ומניעה של קיומן. עם זאת, לעיתים, הזרקות של סטרואידים, טיפולים בלייזר והקפאות בחנקן נוזלי עשויים לשפרן במעט.
בנוסף לכך יש לציין סיכוכים כלליים, כגון זיהום המחייב את הוצאת המשתלים והחלפתם אחרי כחצי שנה, דימום המחייב חזרה לחדר הניתוח, אי השגת התוצאה הרצוייה, שינויים תכופים במשקל, אי יכולת להניק (בחלק מהמנותחות), ואף נפילה חוזרת בעיקר אם נמנעים משימוש בחזייה לאורך זמן, הנקה או בעקבות הריונות נוספים לאחר התהליך,. בנוסף, קיים סיכוי נמוך ביותר של נמק הפטמה, בעיקר בקרב נשים שנוהגות לעשן בקביעות, ועל כן ניתנת הנחייה ברורה להפסיק לעשן כשישה שבועות טרם מועד הניתוח.
כל זאת בנוסף לסבוכים הקשורים במשתל עצמו שהם נדירים אך לא ניתן להתעלם מהם כגון התקשות המעטפת של הרקמה החיבורית הנוצרת סביב כל משתל המוחדר לגוף. לרב מעטפת זו איננה מורגשת או נמושה, אך במקרים נדירים יחסית, היא מתקשה ורגישה למגע, ובמקרים קיצוניים גורמת לעיוותו של השד, חשיפה שלו (אירוע נדיר בעקבות שכלול של שיטת ההרמה שפותח ע"י הח"מ), וכן גם אירועים נדירים מאד של סוג סרטן מסוג לימפומה שיוחס בעיקר למשתלים שאינם בשמוש עוד.
המגבלות לאחר הניתוח
בשילוב משתלים בניתוח, ניתן טיפול אנטיביוטי רחב טווח למשך מספר ימים לאחר הניתוח. במקרה של כאבים ניכרים, בעיקר כשהם חד צדדיים, או חשד כלשהו לבעיה בריאותית באזור הטיפול, יש להגיע מוקדם ככל האפשר לקבלת טיפול רפואי למניעת תסחיפים של קרישי דם לריאות. ככלל, ניתן לחזור לפעילות כמעט מליאה למחרת היום, למעט הרמת משאות כבדים, אימון גופני הכרוך במאמץ על שרירי החזה וריצה למשך כ-3 שבועות. יש ללבוש חזייה מותאמת למשך של כחודש ימים אחר הניתוח, יומם וליל. לאחר מכן רצוי ללבוש חזיות תומכות במשך שעות היום, כדי למנוע צניחה חוזרת, בגין כח המשיכה.
לסיכום, ניתוח להרמת חזה הוא ניתוח עם שביעות רצון גבוהה עבור המטופלות, לאחר שמקבלים את ההתניות המובאות לעיל, עורכים תיאום ציפיות ושומרים על הכללים הנדרשים לאחר ביצועו.
הכתבה באדיבות פרופ' יהודה אולמן, מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית.
פרופ' אולמן מומחה בכירורגיה פלסטית ואסתטית, מנהל האגף הכירורגי בקרייה הרפואית רמב"ם, בחיפה.
ניהל במשך 15 שנים את המחלקה לכירורגיה פלסטית ואסתטית ברמב״ם, ומנהל עד היום את המרפאה הפלסטית במרכז הרפואי זבולון של הכללית.
כמו כן פרופ' אולמן הוא פרופסור קליני בכירורגיה פלסטית, בפקולטה לרפואה של הטכניון. הוא ייסד ומנהל את השירות לרפואה אסתטית בקרייה הרפואית רמב"ם.