בעיית ראיה, שלכאורה נראית פשוטה, יכולה לעיתים להסתבך ולהתגלות כגידול ממאיר המסכן את הראייה ואף את החיים. פרופ' שחר פרנקל מנהל היחידה לאונקולוגיה של העין, מערך עיניים, בית חולים הדסה ירושלים, מסביר איזה גידולים קיימים ואיך ניתן לטפל בהם.

נפתח ונאמר שגידולים בעיניים הם נדירים, וגם כאשר הם מופיעים, לרובם יש לנו טיפול טוב שיכול להציל את החיים, להציל העין, ולרוב אפילו את הראיה.

גידולים בחלק החיצוני של העין

גידולים בחלק החיצוני של העין נוטים להופיע בציפוי העין – בלחמית. כמו העור שלנו בגוף, לעיתים מתפתחים בציפוי העין גידולים שיכולים להיות ורדרדים או חומים, בדומה לנקודות חן.

כשרואים את הנגעים מבחוץ הם יכולים להיראות על פניו כמו משהו פשוט, אלא שרק אחרי הסרה של הנגע בניתוח ניתן לגלות גידול טרום סרטני או סרטני.

אם יש חשד לנגע כזה, יש להוריד אותו בצורה נכונה ע"י רופא עיניים מומחה לגידולים. לאחר מכן יש לבחון איך להמשיך לטפל בעין אם נותרה שארית של הגידול באזור הניתוח, או אם יש צורך להוסיף טיפולים מקומיים כמו טיפות כימותרפיה או הקרנה מקומית. אחד מטיפולי הכימותרפיה בטיפות עיניים הוא טיפול שפותח בהדסה לפני 40 שנה ומאז בכל העולם משתמשים בו. במקרים מסוימים מטפלים גם באימונותרפיה, שמפעילה את מערכת החיסון של הגוף נגד הגידול.

ישנן שתי גישות ניתוחיות עיקריות להורדת הנגע:

  1. כריתה רחבה מאוד

  2. כריתה מינימלית עם מינימום נזק לעין – במקרה זה ייעשה גם טיפול משלים מקומי לפי המצב הפתולוגי. במקרה זה לרוב אין פגיעה בעין.

הניתוח נעשה בהרדמה מקומית, זהו ניתוח קצר שמאפשר חזרה לעבודה למחרת או תוך ימים ספורים, והטיפול המשלים אינו מפריע לאורח חיים תקין.

גידולים בחלק החיצוני של העין אינם מאוד נפוצים. יש בישראל פחות מ-20 מקרים חדשים בשנה. עם זאת, אם לא מטפלים ניתן לאבד את הראייה והעין, ולפעמים הגידול יכול להתפשט. במקרים של גידולים חומים (פיגמנטיים) התפשטות כזו יכולה להוביל למלונמה של פני שטח העין.  

גידולים בתוך העין – מלנומה

גידולים בתוך העין מופיעים על הקשתית, החלק עם הצבע בעין. הגידול יכול להיראות כנגע חום, אבל נפוץ יותר שניתן יהיה לראות אותו רק בבדיקה בהרחבת אישונים.

החל מגיל 40 מומלץ פעם בשנה לעשות בדיקה בהרחבת אישונים, כי ישנם לא מעט מטופלים.ות שבזכות בדיקת סקר גילו גידול בעין בלי שהרגישו שמשהו לא תקין.

גידול כזה לפעמים גורם להפרעה בראייה, בעיקר אם הוא נמצא קרוב למרכז הראייה, או שהוא גורם להיפרדות רשתית לאחר זמן רב שנמצא בעין.

אופן האבחון מאוד תלוי ברופא. להבדיל מגידולים במקומות אחרים בעין, בד״כ אין צורך לעשות ביופסיה לנגעים בתוך העין, ולכן חשוב הניסיון של הרופא הבודק.

דרכי טיפול לגידולים בתוך העין הן הקרנה מקומית (בראכיתרפיה), כימותרפיה וניתוח. בניתוח בראכיתרפיה מצמידים לצד החיצוני של קיר העין לוחית רדיואקטיבית בצורת מטבע למשך כמה ימים, עד שהגידול מקבל את מינון הקרינה המותאם אישית לכל מטופל/ת. לאחר מכן מבצעים שוב ניתוח לצורך הוצאת הלוחית מהעין.

במקרה של גידולים גדולים מאוד לעיתים תינתן הקרנה חיצונית מיוחדת שקורים לה הקרנה סטראוטקטית, שהומצאה במקור לצורך גידולים במוח. יחד עם צוות רדיותרפיסטים ניתן להתאימה לגידול בתוך העין באופן מדויק.

כיום קיימים טיפולים חדשים בכל העולם שעוזרים במקרים של התפתחות גרורות. הצוות בבית החולים הדסה עובד בשיתוף פעולה עם אונקולוגים המומחים במלנומה וברטינובלסטומה, ויחד הם מביאים את המחקרים החדישים ביותר מהעולם להדסה, שם יש ניסיון רב בטיפול במחלה גרורתית שכזו.

כמדי שנה מתגלים בישראל כ-40-45 חולים חדשים.

ילדים עם סרטן בעיניים  

גידולים בתוך העין אצל ילדים נדירים מאוד, כאשר מדי שנה מאובחנים בישראל כ-12-15 ילדים עם רטינובלסטומה. בדרך כלל ניתן לזהות שהילד פוזל או שיש לו בעין משהו מבריק, מנצנץ או לבן. גם האישונים לא נראים אותו הדבר בשתי העיניים. זה הרגע שבו צריכים להיות קשובים להורים או למטפלים אחרים, ששמים לב שמשהו לא תקין בעין של הילד/ה.

רטינובלסטומה היא סרטן בעין המתפתח אצל ילדים. הסרטן המתחיל ברשתית (Retina) - השכבה שקולטת את האור בתוך העין, ובגלל שלגידול נטייה לגדול במרכז העין, פעמים רבות הוא פוגע בראיה.

בהדסה מצליחים להציל את חייהם של למעלה מ-98% מהילדים שמגיעים, וזה בזכות עבודת הצוות, שמטרתה בין היתר להביא את הטיפולים החדשניים ביותר בעולם לילדים.

בימים אלו מפתחים טיפולים חדשים לחולי מלנומה ולילדים עם סרטן בעיניים. מטרתם של טיפולים אלו היא גם להציל חיים של חולים עם מלנומה, אך גם להציל ראייה של ילדים עם רקע של רטינובלסטומה.

פרופ' שחר פרנקל, רופא עיניים בעל התמחויות-על בפתולוגיה ובאונקולוגיה של העין.

לאתר הבית של פרופ' שחר פרנקל >>

לעמוד של פרופ' פרנקל באינפומד >>