קולות שכולנו מכירים: כאבים באמצע החיים
"כואב לי הגב, ולא עשיתי כלום, איך זה קורה? "הצוואר תפוס או כואבת לי היד, אבל לא עשיתי כל מאמץ, מה קורה פה?" איך זה ייתכן שפתאום מופיעים להם אי נוחות, תפיסות או כאבים שמפריעים לחיי היום יום שלנו, ולא הייתה איזו חבלה או מאמץ חריג?
טל מספרת: "בוקר אחד קמתי עם כף יד שצועקת מכאב, האצבעות שלי נפוחות ויש עליהן בליטות לא ברורות, לא הבנתי איך זה יכול להיות כי לא עשיתי שום דבר חריג". איך זה קורה באמת?
הכלל של גורם ותוצאה
"יש כלל בחיים שלנו שנקרא גורם ותוצאה, לפי הכלל, אם יש תוצאה - משהו גרם לה, כלומר אם יש כאב היה גורם, גם אם לא ברור לנו מהו הגורם, משהו קרה, היה שם משהו, הכאב מופיע – לכל גורם יש תוצאה ולכל תוצאה יש גורם, גם אם לא שמנו לב מה עשינו". טוען ד"ר שמוליק יצחק, מומחה בכירורגיה אורתופדית ורפואת ספורט, מייסד מרפאת הילניג פוינט לשיקום בריאות וספורט.
"אנחנו חיים מתוך הרגל, ב-"אוטומט", לוקחים את הגוף כמובן מאליו. בקרת התנועה שלנו כמעט שאיננה קיימת בכלל ויש מלא מאמצים קטנים בחיי היום יום, שהם קלים, ולא "נספרים" עלי ידינו, אנחנו לא מייחסים להם חשיבות, ולכן לא מחשיבים אותם כמאמץ, כמו ישיבה מול המחשב במשרד, מול הטלוויזיה, שליחת וואטסאפ וכל תפעול של הטלפון הסלולארי, ניקיונות הבית, טיולים עם הילדים ועוד".
"הקש ששבר את גב הגמל"
"הפעולות והמאמצים ה'קלים' האלו שאנחנו מבצעים כחלק מהשגרה שלנו ב-"האוטומט", עוברים 'מתחת לראדאר (המחשבתי)', הם חלק משגרת היום. עם זאת, למרות שאנחנו והמוח שלנו לא 'סופרים' אותם, הן נצברות בגוף, והגוף כן "סופר, צובר," או איך שתרצו, זוכר את אותם מאמצים ופעולות, וכשהעומס ה"קליל" הזה מצטבר... בסוף יופיע כאב!"
אם נחזור לסיפור של טל, זו דוגמה קטנה מחיי הבית: שואב האבק הרובוטי הפסיק לעבוד, אז היא עברה להשתמש בשואב אבק ידני, רבע שעה כל יום, ואחרי כשלושה חודשים, פתאום... יש כאבים – העומס הצטבר" מדגים ד"ר יצחק ומוסיף: "כשמבינים שמעשים קלילים כל יום שמצטברים, הופכים לכאב, מגיעים למסקנה, רק בדיעבד, איך, מדוע ולמה הופיע הכאב – זוהי הקלות הבלתי נספרת של הקיום וזה יכול לקרות לכל אחת ואחד מאיתנו. (גם כשחיים ב"הזנחה" לא מכוונת של הגוף, זה מצטבר באותו אופן - ומגיע כאב!).
אם לומר זאת בפשטות, אנחנו עושים פעולות שהראש לא "סופר" והגוף כן "סופר" ואפילו "זוכר" וכך פתאום יש כאבים בגב, ברגל, במרפק, בכתף, בשורש כף היד, כי עשינו מאמצים מרובים קלילים שבסוף יצרו עומס מקומי לגוף והופיע הכאב".
אז מה עושים?
"מחשבה בלי מעשה – לא שווה... בתוצאה!"
"ככה זה, פשוט, וזה קורה הרבה כי אלה הכללים של הגוף – הכללים האלה נכונים לכולנו בכל גיל, מגיל 5 ועד גיל 120. אין ספור הוראות לגוף, לא מלמדים אותנו איך להתייחס לגוף שלנו, אנחנו פשוט לוקחים אותו כמובן מאליו, וכפי שהזכרנו במאמר, על נפש בריאה בגוף בריא ובכושר! – הרי שחסדי הנעורים נגמרים לכולנו בגיל 30!
לכן, לצעירים שבינינו (לפני גיל 30), חשוב וכדאי ללמוד להתייחס לגוף בצורה נאותה:
- לשמור את הגוף פעיל ואקטיבי – כושר ובריאות בסיסים.
- להתייחס לגוף ולעומסים שאנחנו מפעילים עליו, - בקרת תנועה (פעולות ועומסים)ץ
על מנת שנוכל לעשות כל מה שאנחנו רוצים כחלק משגרת היום יום!
אלה בינינו שעברו את גיל ה-30, שומעים הרבה פעמים אנשים ורופאים אומרים "זה הגיל...". אז אחת ולתמיד בואו נבהיר זה לא הגיל זה התרגיל – חשיבות לתחזוקת הגוף!
העומסים נצברים עם השנים, לכן, בראש וראשונה חשוב לשמור על נפש בריאה בגוף בריא ו... בכושר!
כלומר, תחזוקה יומיומית, עקבית ובלתי מתפשרת - לשמור על הגוף עם פעילות אירובית כמו הליכה או שחייה, חיזוק שרירים וגמישות, ותשומת לב לעומסים (בקרת תנועה), זאת כדי לאפשר לנו לעשות מה שאנחנו רוצים, מתי שאנחנו רוצים ועם מי שאנחנו רוצים. לחיים, שמחים, בריאים ופעילים".
ד"ר שמוליק יצחק מומחה באורתופדיה וספורט, עוסק בשיקום, פציעות ספורט ובריאות במטרה לשמור על איכות החיים ולמנוע ניתוחים.
מייסד מרפאת הילינג פוינט, לשיקום, בריאות וספורט. מומחה לכירורגיה אורתופדית וספורט, ופועל לשימור פעילות, ספורט וחיים בריאים.
לעמוד הרופא של ד"ר שמוליק יצחק באינפומד >