מהי רצפת האגן ומה תפקידה בגוף?
רצפת האגן היא שכבה המורכבת ממספר שרירים וממוקמת בתחתית האגן הגרמי. ברצפת האגן מספר פתחים דרכם עוברים צינור השופכה, הרקטום, והנרתיק בנשים, והיא נושאת עליה את משקל האיברים הפנימיים הנמצאים באגן. רצפת האגן מקיימת מספר תפקידים בגוף האדם, בהם ייצוב ונשיאת אותם איברים במיקומם הטבעי, היכולת לאצור שתן וגם תפקוד מיני תקין.
באילו מצבים מתרחשת היחלשות ואף צניחה של רצפת האגן ובאילו אוכלוסיות?
"חולשה בשרירי רצפת האגן היא בעיה מוכרת ונפוצה מאוד", מסבירה דורית. "כחצי מהנשים מעל לגיל 55 יסבלו מחולשה ברצפת האגן, זאת בעיקר בשל הזדקנות השרירים ואובדן כוח, לצד היריונות. במהלך ההיריון וכחלק מהתהליך הפיזיולוגי שרירי רצפת האגן נמתחים, מה שעלול להביא להיחלשותם בהמשך".
"על אף שהאוכלוסייה העיקרית הסובלת מהפרעות אלו הן נשים, גם גברים עלולים להימצא בסיכון כאשר מחלות ומצבים כגון ערמונית מוגדלת, ניתוח כריתת ערמונית וכן גם גיל מבוגר, מביאים לכך שכ-11% מאוכלוסיית הגברים יסבלו מהבעיה. בנוסף, במקרים נדירים ניתן לראות הפרעות אלו בילדים ובצעירים בעיקר בשל חבלות, תאונות או חולשת שרירים מולדת".
מהם הטיפולים הקונבנציונליים בצניחת רצפת האגן ומה המגבלות בהם?
"הבסיס לחיזוק רצפת האגן הוא ביצוע תרגילי קיגל. תרגילים אלו מוכרים מזה שנים והם משפרים את תפקוד רצפת האגן. הם כוללים בעיקר כיווץ והרפיה של השרירים. על אף שהתרגילים עצמם יעילים לחיזוק השרירים, מרבית הנשים מתקשות לתרגל באופן טוב ויעיל, ויותר מכך – מתקשות לייצר שגרת אימונים סדורה וקבועה ולהתמיד בה. כולנו מכירות את העצה המיתולוגית – לכווץ את שרירי האגן בזמן שמחכות ברמזור, שנועדה ליעל את התרגול אך בפועל אינה עובדת למרבית הנשים" טוענת דורית ומוסיפה: "טכניקה נוספת שהייתה נפוצה יותר בעבר היא עבודה עם משקולות אותן מחדירים אל הנרתיק כשהמטרה היא להחזיקן בפנים לפרקי זמן מוגדרים. גם שיטה זו מתבססת על הפעלת שרירי האגן באופן דומה, אך קיים סיכון מסוים לפציעה של שרירי האגן בטכניקה זו ויש להקפיד על עבודה נכונה עם משקולות במשקל עולה בהדרגה".
המגבלה העיקרית בטיפולים הקונבנציונליים עליהם דיברנו עד כה היא יעילות נמוכה. לרוב נדרשת עבודה לאורך תקופה ממושכת על מנת להגיע לכדי שיפור מורגש בתסמינים.
אילו טיפולים חדשניים קיימים לחיזוק רצפת האגן?
"כיום קיימות שתי טכנולוגיות עיקריות בהן ניתן להשתמש לחיזוק רצפת האגן ובהן גם משתמשים רבים ממכוני רצפת האגן:
- ביופידבק (Biofeedback) – טכנולוגיה שנמצאת כבר בשימוש במספר תחומים, ובה המטופל/ת מבצע תרגילי כיווץ והרפיה של שרירי רצפת האגן באופן עצמאי כאשר חיישן (בעל טכנולוגיה כזו או אחרת) חש את הפעילות ומציג אותה באופן ויזואלי על גבי מסך. קיימים שני אופנים עיקריים בהם עובדת מערכת החישה:
אלקטרודה פנימית – חיישן אותו יש להחדיר דרך הנרתיק (מועדף על רוב הנשים) או פי הטבעת (בגברים) וחש את ההתכווצויות באמצעות לחץ אוויר או טכנולוגיית EMG אלקטרונית.
כרית חיצונית רגישה למגע – חיישן חיצוני הקולט את תנועות רצפת האגן ומייצר פידבק בהתאם. - גירוי חשמלי – טכנולוגיה הכוללת גירוי של שרירי רצפת האגן על ידי אלקטרודה המייצרת זרמי חשמל בעוצמה נמוכה ומביאה להתכווצותם באופן אוטומטי, ללא כיווץ עצמי. במהלך העבודה עם טכנולוגיית הגירוי החשמלי חשוב גם לשלב חשיבה על פעולת הכיווץ לצד האימון על מנת להחזיר למוח את היכולת לתת פקודה ולקשר בין המחשבה והכיווץ".
"בהשוואה לתרגולים המסורתיים, עבודה עם ביופידבק ועם גירוי חשמלי במיוחד הוכחה כיעילה יותר ומאפשרת שיפור משמעותי בזמן קצר יותר" מדגישה דורית.
אילו מכשירים קיימים ואיך אפשר לדעת מה השיטה המתאימה ביותר עבורי?
"התקדמות הטכנולוגיה הביאה לפיתוח מגוון מכשירים המבוססים על הטיפולים שתוארו מעלה. מדובר בטכנולוגיות קומפקטיות, נוחות לשימוש ונגישות, המאפשרות לבצע תרגול באופן עצמאי בבית. נוסף על כך, המגוון והטכנולוגיות השונות מאפשרים לכל אחד ואחת לבחור את צורת האימון המתאימה ביותר עבורם/ן".
היי טאצ' שור (iTouch Sure)
"מכשיר קטן וקומפקטי העובד בטכנולוגיית הגירוי החשמלי ומייצר התכווצויות בשרירי רצפת האגן ללא צורך בכיווץ עצמי. החדרת האלקטרודה והפעלת תכנית אימון בנויה מראש במכשיר השליטה החיצוני. אורך האימון כ-20 דק' ומבוצע כ-4 פעמים בשבוע ולאחר תקופה כפעם בשבוע לשימור חוזק השריר.
השימוש במכשיר ההיי טאצ' שור מתאים לגברים ונשים כאחד. מכשיר זה נחשב כחלופה היעילה ביותר לטיפול בצניחת רצפת האגן. הוא מסייע לשיפור תסמיני בריחת שתן (קיים גם אימון לבריחת שתן מסוג Urge שאינה על רקע חולשת שרירים), צניחת רחם או שלפוחית השתן, שיפור חיי המין ומניעת טיפולים תרופתיים ופולשניים. חשוב לדעת כי השימוש במכשיר אסור לבעלי קוצב מכל סוג מחשש לשיבוש פעילותו" מדגישה דורית ומוסיפה: "במטופלים הסובלים מאפילפסיה יש לבצע את האימון בנוכחות אדם נוסף. מלבד זאת, לשימוש במכשיר אין תופעות לוואי.
בהשוואה למכשירים האחרים, טיפול בהיי טאצ' הוא היעיל ביותר - מביא לתוצאות מהירות יותר עם שיפור משמעותי תוך כחודש וחצי, והגעה לחוזק אופטימלי משמעותי לאחר כשלושה חודשים".
למידע נוסף על מכשיר ההיי טאצ' שור >>
קייגול (KGOAL)
מכשיר העובד בטכנולוגיית ביופידבק, הכולל אלקטרודה וגינלית המתממשקת ליישומון חינמי בסמארטפון.
"האימון באמצעות מכשיר הקייגול כולל החדרה של האלקטרודה וחיבורה ליישומון הייעודי המנחה את האימון ומוסיף ממד משחקי לאימון, נותן משוב על ביצוע התרגילים ומאפשר גישה למטפל/ת על מנת לעקוב אחר האימונים" מפרטת דורית ומוסיפה: "כל אימון אורך כ-20 דק' ומבוצע כ-4 פעמים בשבוע בהתחלה, ובהמשך כפעם בשבוע. מכשיר זה מגיע עם אלקטרודה וגינלית ולכן מתאים לנשים בלבד, במיוחד לאחר הריון או בגיל מתקדם. ניתן לטפל גם באופן מניעתי, עוד לפני שמופיעים תסמינים של החלשות רצפת האגן. הטיפול באמצעות הקייגול אינו גורם לרוב לתופעות לוואי והשיפור במצב יורגש באופן הדרגתי. לאחר כשלושה חודשים תושג לרוב התוצאה האופטימלית".
למידע נוסף על מכשיר הקייגול >>
קייגול בוסט (KGOAL Boost)
"מכשיר נוסף העובד בטכנולוגיית ביופידבק באמצעות כרית רגישה המתממשקת ליישומון וללא צורך בהחדרת אלקטרודה. בתחילת האימון יש לחבר את הכרית ליישומון, ולאחר מכן על המתאמן/נת לשבת על הכרית ולבצע אימון מונחה לפי הוראות היישומון. גם כאן אימון אורך כ-20 דק' ומבוצע כ-4 פעמים בשבוע בהתחלה, ובהמשך כפעם בשבוע. הטיפול בקייגול בוסט מתאים בעיקר לגברים המעוניינים לטפל בבריחת שתן או לשפר את חיי המין על ידי חיזוק הזקפה. בדומה למכשיר הקייגול, השימוש במכשיר אינו צפוי לגרום לתופעות לוואי וחיזוק אופטימלי יושג לרוב לאחר כשלושה חודשי שימוש בו".
למידע נוסף על מכשיר הקייגול בוסט >>
דורית גרינברג היא ביולוגית בהשכלתה ומנכ"לית חברת MDS פארם מאז הקמתה בשנת 1998. החברה מתמחה באיתור, בחינה והפצה של מכשירים רפואיים לשימוש ביתי, במהלך שנועד לצמצם טיפול בתרופות ובהליכים פולשניים עם מינימום תופעות לוואי.
לאתר של MDS פארם >>