עבור רוב האוכלוסייה טיפולי שיניים הם עניין שבשגרה, שלרוב לא מצריך תכנון מקדים. בכל הנוגע לחולים מורכבים, שמירה על מצב הבריאות הכללי והימנעות מסיבוכים משמעותיים, מצריכים היערכות מקדימה לצורך ביצוע טיפולי שיניים. הטיפול בחולים אלה דורש מיומנות, ניסיון וידע מצד הרופא המטפל, ולכן עליו להתבצע על ידי מומחה לרפואת הפה.

 

מיהו חולה מורכב?

"חולה מורכב הוא חולה הסובל ממחלות רקע, לרוב כרוניות, שהטיפול בו מצריך תנאים מיוחדים, תכנית טיפול ייעודית, ואופן טיפול ספציפי" מסביר ד"ר יעקב פטש, מומחה לרפואת הפה, בעל מרפאה ברעננה, ומוסיף: "כדי לקיים את התנאים הללו נדרש ידע מקדים על מחלות סיסטמיות שונות. מומחה לרפואת הפה לומד ומכיר היטב את המחלות שיכולות להשפיע על בריאות הפה, כמו גם את המצבים הבריאותיים שיכולים להיות מושפעים מטיפולי שיניים שונים. המטרה המרכזית של הרופא המומחה בבואו לטפל בחולים אלה, היא לכמת את רמת הסיכון ולבצע אדפטציות במהלך הטיפול שיאפשרו טיפול בטוח ככל שניתן".

"רופא שיניים כללי לאו דווקא מכיר את ההשלכות ואת התנאים המקדימים שצריכים להיות כדי לטפל בחולים מורכבים. לעיתים, ישנן גם מחלות קצה שהשלכותיהן אינן מוכרות כלל. מומחה לרפואת הפה עבר התמחות נרחבת ומכיר גם את מהלכן של מחלות נדירות יותר. לצד זאת, יש בידיו כלים ללמוד על המחלה ולהתאים לה את המענה המדויק, תוך התייחסות לתנאים המקדימים הנדרשים, השלכות הטיפול ועוד".

לאתר של ד"ר יעקב פטש >>

מהן המחלות המרכזיות המצריכות התייחסות לפני ביצוע טיפולי שיניים?

חולים במחלות לב

קיים מגוון רחב של מחלות לב, ומשכך גם אתגרים רבים הקשורים בביצוע של טיפולי שיניים בחולים אלו'  מסביר ד"ר פטש ומפרט: "ראשית, יש לוודא כי המצב הפיזי הבסיסי של החולים תקין. שנית, אם מדובר בטיפול שיכול לעורר סטרס (למשל עקירת שיניים), חשוב לבחון האם החולה יוכל לעמוד בכך. יש בידינו אמצעים שונים המאפשרים לכמת מאפיינים אלו, למשל בדיקות כגון אקו לב ומבחן מאמץ. קיימת גם חשיבות יתרה בביצוע של אנמנזה מקיפה, הכוללת שאלות בסיסיות כגון האם אתה מתקשה בפעילות גופנית, האם ישן בלילה עם מספר כריות עקב קשיי נשימה וכדומה".

"בתכנון הטיפול בחולי לב חשוב גם להתייחס לטיפול התרופתי שנלקח. חולים רבים מטופלים באמצעות תרופות לדילול דם (אספירין) או נוגדי קרישה (קומדין, אליקוויסט), בעיקר במקרים של פרפור עליות - מצב המהווה גורם לסיכון להתפתחות של קרישי דם (מה שעלול להוביל לשבץ, תסחיף ריאות, התקף לב ועוד). נטילה של התרופות הללו יכולה לגרום לבעיות דמם בזמן ביצוע  טיפולי שיניים או לאחריו, לדוגמא בעת ביצוע עקירה, או אפילו עקב הסרת אבנית בטיפולים אצל שיננית. לכן, חשוב בשלב התכנון להתייחס למקרה ולהבין האם יש צורך לשנות את הטיפול התרופתי בעקבות טיפולי שיניים הגורמים לדימום או לא. מומחה ברפואת הפה מכיר היטב את ההשלכות ויודע איך להתמודד עמן".

חולי סוכרת

"סוכרת היא מחלה פרוגרסיבית - המחמירה לרוב עם הזמן – ויש לה השלכות רבות על בריאות הפה ובייחוד על בריאות החניכיים. סוכרת מעלה את הסיכוי להתפתחות של מחלת חניכיים, ולכן מציבה את החולים בסיכון מוגבר לאבדן השיניים" מציין ד"ר פטש ומוסיף: "זאת ועוד, הקשר בין בריאות הפה למחלת סוכרת הוא דו כיווני - למעשה, קיום של מחלת חניכיים עלולה להוביל לעלייה ברמות הסוכר בדם (בשל הדלקתיות) וכך לגרום להחמרה במחלת הסכרת; בנוסף מחלת הסוכרת פוגעת בבלוטות הרוק ומובילה לירידה בהפרשת רוק, מה שעלול לגרום לעששת".

"אתגר נוסף בחולי סוכרת הוא ביצוע של טיפולים מורכבים הדורשים החלמה ממושכת כמו השתלות שיניים. במצבים של אבדן שיניים הפתרון האולטימטיבי הוא כמובן התקנה של שתלים, אולם בחולי סוכרת מדובר בפתרון בעייתי, זאת בשל עיכוב בריפוי פצעים אשר עלול להוביל לסיבוכים, לכישלון בקליטת השתלים ואף לאובדן השתלים שנקלטו לאורך זמן. לכן, כדי לקבל החלטה נכונה בנוגע לביצוע של השתלות שיניים בחולי סוכרת חשוב להתייחס למאפיינים רבים, כגון מצב המטופל, התרופות הנלקחות בשגרה, יכולת ההיענות לטיפול, מידת התקדמות המחלה, כלומר אילו איברים נפגעו עקב מחלת הסוכרת, המצאות מחלות כרוניות נוספות ועוד. לצד כל אלו יש להבין לעומק מה הטיפול הנדרש – כמה שתלים, באיזו לסת ובאיזה מיקום בלסת, איזה שיקום מתוכנן (שתל בודד, גשר, תותבת המסתמכת על שתלים ועוד). שכלול של כלל הפרמטרים שצוינו ופרמטרים נוספים, חיוני לשם קבלת החלטה טיפולית נכונה ולמזעור הסיכוי להתפתחות של סיבוכים".

קשישים

"אוכלוסיית הגיל השלישי סובלת לרוב ממגוון מחלות רקע ולרוב גם מאופיינת בריבוי תרופות, חלקן משפיעות על חלל הפה והשיניים. לצד זאת, בדומה לאיברים אחרים גם מצב השיניים והחניכיים מתדרדר עם הגיל ולרוב ידרשו טיפולים רבים יותר. לצד מאפיינים אלו בעת תכנון הטיפול בקשישים חשוב להתייחס גם לקשיים אישיים, בהם קושי בעמידה בשעות טיפול רבות, קושי בשהייה ארוכה על כיסא הטיפולים ועוד. חשוב לדעת כי איכות הלעיסה קשורה לתוחלת החיים ולאיכות החיים, כך שיש חשיבות לאכילה תקינה ולתפקוד טוב של הפה" מבהיר ד"ר פטש.

חולים אונקולוגים

"המונח חולים אונקולוגים הוא מעין שם גג המתאר עולם שלם של מחלות וטיפולים. על כן, בחולים אלה טיפול על ידי מומחה ברפואת הפה הוא בעל חשיבות עליונה ועשוי למנוע סיבוכים מסכני חיים. לפני הטיפול בחולים אונקולוגים חשוב לדעת מהי המחלה ממנה סובל החולה, אילו טיפולים ניתנים ומה מצבו כעת. כך לדוגמא, טיפול כימותרפי עלול להוביל לירידה ברמות ההמוגלובין, להחליש את מערכת החיסון ואף לגרום לירידה ברמות טסיות הדם, ולכן להעלות את הסיכוי לסיבוכים ולדמם. מסיבות אלו, חשוב לתזמן נכון את טיפולי השיניים, לרוב מיד בתום הטיפול הכימותרפי או מעט לפניו, וזאת כדי לאפשר טיפול שינים במצב בו רמות ספירת הדם אופטימליות. בנוסף, לעיתים קרובות נדרשת בדיקה מקיפה של חלל הפה והשיניים לפני תחילת הטיפול האונקולוגי. כך למשל בחולים הסובלים מגרורות בעצמות ומטופלים באמצעות תרופות כימותרפיות המעכבות ספיגת עצם – במקרים אלו חשוב לוודא לפני הטיפול כי מצב השיניים תקין וכי הפה נקי ממוקדי זיהום, וזאת מחשש להתפתחות של נמק בעצמות הלסתות. הסיבה לכך היא כי קבוצת תרופות אונקולוגיות אלו (כגון זומרה או אקסג'יבה) מעלות את הסיכון להתפתחות נמק בלסתות ובמיוחד במצבי זיהום ו/או בתגובה לטיפולים כירורגים כגון עקירות שיניים.

מושתלי איברים

"בדיקה מקיפה של תקינות חלל הפה והשיניים לפני ביצוע של השתלת איבר, היא חיונית מאוד. מושתלי איברים מטופלים באמצעות תרופות המחלישות ומדכאות את מערכת החיסון במטרה למנוע את דחיית האיבר המושתל, ולכן ישנה העדפה לבצע את כלל טיפולי השיניים הנדרשים לפני ההשתלה כדי למנוע סיבוכים".

ד"ר פטש מסכם ומציין מספר צעדים קריטיים שיאפשרו שמירה על הבריאות הכללית ובמקביל גם על בריאות השיניים והפה בחולים מורכבים: "השלב הראשון והחשוב ביותר הוא בחינה מקיפה של ההיסטוריה הרפואית ומצב החולה, כמו גם ביצוע של בדיקות מקדימות כדי לקבל שיקוף מפורט ככל הניתן. לאחר מכן חשוב למצוא אלטרנטיבות טיפוליות המותאמות למצב החולה, למשל בחולי לב חשוב לטפל בסטרס בכלים שונים, כמו פניה לרופא עמו יש קשר של אמון; נטילת תרופות נוגדות חרדה; ובמקרים קיצוניים אף טיפול תחת סדציה. לבסוף על הרופא המומחה לבצע התאמה ספציפית של מינון התרופות וחומרי ההרדמה.

טיפול נכון המתייחס לכלל הגורמים שתוארו לעיל יאפשר שמירה על בריאות הפה והשיניים, כמו גם על מצבו הכללי של המטופל".

ד"ר יעקב פטש, מומחה לרפואת הפה, בוגר בית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטת ת"א והתמחה ברפואת הפה ביחידה לרפואת הפה בבית החולים ברזילאי. ד"ר פטש ועוסק ברפואת שיניים מזה כ 20 שנים, וכיום הוא בעל מרפאה ברעננה ומבצע טיפולים בהרדמה כללית באסותא רמה"ח.

לאתר של ד"ר יעקב פטש >>

לעמוד של ד"ר יעקב פטש באינפומד >>