טיפול בגלי הלם הוא חלופה לא פולשנית המשמשת להקלה ולריפוי של מגוון רחב של מחלות ובעיות במערכת השריר-שלד. גלי הלם הם גלי קול, או גלי הדף, עוצמתיים המשמשים לגרוי של הרקמות ועל ידי כך מעודדים את תהליך הריפוי הטבעי.

הטיפול בגלי הלם בתחום האורתופדיה קיים כבר 20 שנים, אולם מקורו הוא דווקא בתחום האורולוגיה, בו משתמשים בגלי הלם לריסוק של אבנים בכליות מאז שנות ה-80. למעשה, השינוי שנצפה בעצמות האגן במהלך הטיפול האורולוגי הוא זה אשר הוביל למחקר על יעילות הטיפול בגלי ההלם לבעיות אורתופדיות.

נמצא כי בעקבות הטיפול בגלי הלם, מתחולל תהליך ביולוגי ברקמה המתבטא בשינויים כימיים: יורדת רמת החומרים האופייניים למצבים של דלקת כרונית ועולה רמת החומרים האחראיים לריפוי. בנוסף, הוכח כי בעקבות הטיפול מתרחשת צמיחה של כלי דם חדשים באזור הפגוע, דבר המסייע ומזרז את והתחדשות הרקמה הפגועה.

אילו סוגים של גלי הלם קיימים?  

קיימים שני סוגים של מכשירים לטיפול בגלי הלם:

  1. מכשירים רדיאליים - מכשירים המפזרים את גלי הקול בעוצמה נמוכה ומיועדים לבעיות ברקמות שטחיות, כמו ריפוי פצעים.
  2. מכשירים ממוקדים - מכשירים באנרגיה גבוהה המיועדים לטיפול בבעיות אורתופדיות ברקמות עמוקות. טיפולים אלה מתבצעים על-ידי רופאים בעלי הכשרה בביצועם. המכשיר משחרר גלי הלם בעוצמה גבוהה ובצורה ממוקדת, דבר המוביל לחדירתם לרקמות עמוקות באזור הטיפול. האנרגיה מפוזרת על פני השטח ומתרכזת ברקמה העמוקה, במקום המיועד לטיפול.

אילו בעיות אורתופדיות מטופלות באמצעות גלי הלם?

הטיפול בגלי הלם אינו מספק מענה סימפטומטי להקלה בכאב בלבד, אלא הוא נועד לרפא בעיות ספציפיות ולכן הוא יעיל במיוחד למצבי דלקת מקומיים וכרוניים, כמו דורבן בעקב, דלקת בגיד אכילס, הסתיידות בכתף, כתף קפואה, מרפק טניס ועוד דלקות שונות בגידים ורצועות. הטיפול בגלי הלם עשוי להועיל גם במצבים של שחיקת סחוס מפרקי, בעיקר בברך, ולהביא להקלה משמעותית בכאב ולשיפור בתפקוד.

כיצד מתבצע הטיפול בגלי הלם?

מדובר בטיפול קצר שאורך דקות ספורות. במהלכו, המטופל שוכב על מיטת הטיפולים והמכשיר מוצמד אל האזור הפגוע ומפזר לתוכו את גלי ההלם. ברוב המקרים נדרשת סדרה של כשלושה טיפולים, המתבצעים אחת לשבועיים. הטיפולים 'מתניעים' את תהליך הריפוי הטבעי, וההחלמה נמשכת גם אחרי הפסקת הטיפולים. ההקלה הסימפטומטית מורגשת לרוב מספר שבועות לאחר תחילת הטיפול וריפוי מלא מושג לאחר 2-3 חודשים. במידת הצורך, ניתן לתת טיפולים נוספים על מנת 'לדחוף' עוד את תהליך הריפוי.

האם הטיפול בגלי הלם גורם לתופעות לוואי?

תופעת הלואי היחידה של הטיפול בגלי הלם היא כאב, בעיקר בזמן הטיפול. עם זאת, העליה בעוצמת גלי ההלם מתבצעת באופן הדרגתי ומבוקר כך שתמיד ניתן להגיע לרמה נסבלת מצד המטופל מחד, ומהווה כלי טיפולי אפקטיבי מאידך. מעבר לכאב, הטיפול בגלי הלם הוא בטוח לחלוטין, אינו גורם לנזק לרקמה המטופלת ואין לו תופעות לואי כלליות בגוף או ארוכות טווח.

מה חשוב לבדוק לפני שבוחרים בטיפול בגלי הלם?

טיפול בגלי הלם מהווה חלופה חדשנית ויעילה עבור הבעיות האורתופדיות שצוינו , בעיות המתאפיינות במהלך טבעי ממושך ועמידות לטיפולים הקונבנציונלים. הטיפול מספק מענה לשורש הבעיה ומטרתו להוביל לריפוי מלא. עם זאת, כדי לאפשר טיפול אפקטיבי ובטוח, חשוב לבחור ברופא בעל הכשרה, מיומנות ונסיון בביצוע הטיפול.

טיפול בגלי הלם על ידי אורתופד מומחה יאפשר קבלת מענה באיכות הגבוהה ביותר, החל משלב האבחון, דרך בחירת המכשיר והפרוטוקול הטיפולי המתאימים ביותר ועד לביצוע הטיפול עצמו.

מומלץ לוודא כי הרופא המטפל חבר ב- (ISMST (- International Society of Medical Shockwave Therapy - חברה רפואית בין לאומית לטיפול בגלי הלם, וכי הוא מעודכן בחידושים האחרונים בתחום.

אם הטיפול מתבצע באזורים רגישים הסמוכים לאיברים פנימיים, כמו הריאות והמעיים למקצועיות ומיומנות המטפל חשיבות גדולה אף יותר, כדי למנוע סיבוכים משמעותיים ונזק לאיברים אלה.

מהם אחוזי ההצלחה של הטיפול בגלי הלם?

אם הטיפול מתבצע על ידי אורתופד מיומן לאחר אבחון מדויק של הבעיה ממנה סובל המטופל וקביעת מינון נכון ומדויק של האנרגיה הניתנת, הוא עשוי להוביל לריפוי מלא של הדלקת בכ-75%-80 מהמקרים. במקרים אחרים, בהם הדלקת לא נרפאה לחלוטין, נרשמת הקלה משמעותית בכאבים, לטווח זמן ארוך.

לסיכום, טיפול בגלי הלם הוא פתרון אפקטיבי ולא פולשני עבור מגוון בעיות אורתופדיות, המטפל בשורש הבעיה וכך מוביל לריפוי מלא שלה. עם זאת, יעילות הפעולה ובטיחותה יתאפשרו רק אם המקרה הנבחר מתאים לטיפול בגלי הלם ואם הטיפול עצמו מתבצע על ידי אורתופד המיומן בביצועו. טיפול נכון על ידי רופא בעל ניסיון יביא לשיפור משמעותי באיכות החיים.

 

ד"ר דן צין, בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה, ירושלים, משנת 1986. מומחה באורטופדיה משנת 2002.רופא מנתח בכיר במחלקה האורטופדית בי"ח וולפסון 2004-2022. מטפל בגלי הלם מאז שנת 2005. ד''ר צין, חבר החברה הרפואית הבינלאומית לטיפול בגלי הלם ISMST ומדריך בינלאומי מטעם החברה. יועץ מומחה של בתי הדין לעבודה. וכן יועץ אורטופדי של החברה הישראלית לסוכרת.

 

לאתר של ד"ר דן צין >>

לעמוד של ד"ר דן צין באינפומד >>