התרגלתם לשמוע מחמאות על ניתוח אף בשיטה הסגורה? הפתעה. מסתבר שלשיטה הפתוחה בניתוחי אף יש הרבה יתרונות מפתיעים. ד"ר יצחק דנו, מומחה אף-אוזן-גרון ופלסטיקה של הפנים ממרפאת דנו אסתטיקס, מסביר למה כדאי לשקול ניתוח אף בשיטה הפתוחה.
מהי הגישה הפתוחה לניתוח אף?
נתחיל דווקא בטכניקה הסגורה – זוהי גישה יותר ישנה שבה עושים חתכים בתוך חלל האף, ודרך החתכים הללו מבצעים את הניתוח. למעשה אין חתך חיצוני על העור. מנתח/ת בגישה זו בדרך כלל לא מכיר את הגישה הפתוחה, כי הצורה בה מסתכלים על האף שונה מגישה פתוחה.
לעומת זאת, בגישה הפתוחה עושים חתך בין קצה האף לשפה, באזור הצר ביותר של האף. בעזרת החתך ניתן להרים את כל העור מעל האף, ואז נחשף השלד של האף, המורכב מעצמות וסחוסים.
מה היתרונות בניתוח פתוח?
היתרון הגדול של הגישה הפתוחה הוא שמדובר בגישה שחושפת את השלד מול העיניים ולא צריך להסתכל דרך הנחיר ולשער איך נראה צד ימין וצד שמאל, ולכן קל יותר לכירורג/ית ליצור מראה סימטרי: ניתן להוריד רקמה, להוסיף ולשנות דברים רבים באף, ובעיקר לתת לו מראה יפה טבעי יותר, כך שאין סממנים של ניתוח אף קלאסי כמו בעבר.
החיסרון העיקרי של ניתוח פתוח הוא שזמן ההחלמה עד התוצאה הסופית הוא בערך שנה, שזה מעט יותר זמן מניתוח סגור. עם זאת, התוצאה בסוף תישאר לשנים רבות ללא שינויים ניכרים. בגישה הסגורה, לעומת זאת, יש לא מעט מקרים בהם האף ממשיך להצטלק גם שנים לאחר הניתוח, וגם אם בהתחלה האף נראה טוב, עם הזמן הוא עלול לשנות את צורתו ו-15- 20 שנה אחרי הוא נראה לא טוב. למעשה, לא מעט אנשים שעברו בעבר ניתוח אף סגור, חוזרים לניתוח אחרי שנים כדי לייצר מראה טבעי יותר לאף באמצעות הגישה הפתוחה.
חתך חיצוני לא משאיר צלקת?
הפחד של כולם הוא חתך בחלק התחתון של האף שישאיר צלקת, אלא שהמציאות מראה שאחרי שנה, רק במעט מאוד מהמקרים ניתן לזהות את החתך, ואם נעשים תפרים כמו שצריך, קשה יהיה להבחין בכך. למעשה, בבדיקה מול סטודנטים לרפואה נבחן האם לדעתם המטופל/ת שהוצג מולם עבר ניתוח פתוח או לא. במילים אחרות – האם צלקת כלשהי הסגירה את טכניקת הניתוח. התוצאות הראו שברוב המקרים לא ניתן היה לזהות צלקת.
מה לגבי הגישה הפתוחה במצבים רפואיים?
ניתוח אף בגישה פתוחה מאפשר טיפול במגוון רב של בעיות כמו תיקון מסתמי האף, גם במקרה קיצוני וגם קל, תיקון ויישור אפים עקומים במיוחד, אפים שנותחו בעבר, הוצאת ציסטות מולדות בגשר האף או בין האף למצח.
ניתוח אף נחשב למשהו מאוד נפוץ היום, גם בקרב צעירים וגם בקרב מבוגרים צעירים. במקרים רבים אנשים שצריכים לעבור ניתוח אף בגלל בעיה רפואית משלבים גם ניתוח אסתטי.
מי יכול/ה לעבור ניתוח אף פתוח?
על-פי הספרות הרפואית, ניתן לבצע ניתוחי אף רפואיים ו/או פלסטיים מאמצע גיל ההתבגרות, לרוב סביב גיל 16.
בפועל, ההחלטה תהייה כאשר עצמות הפנים משתנות ממראה של ילד/ה למראה של צעיר/ה בוגר/ת.
מגיל 13-14 מתחיל השינוי וברוב הצעירים מגיל 16 ומעלה ניתן לראות זאת ואז לבצע את הניתוח.
מה קורה לפני הניתוח?
בפגישת הייעוץ לפני הניתוח תעשה הדמיה ממוחשבת. הדמיה היא סוג של פוטושופ שבו משנים את הצורה והזוויות כדי להגיע לצורה שהמטופל/ת רוצה, אך גם לפי מה שניתן לעשות בפועל, בהתאם למבנה האף שלו או שלה. במקרים בהם לא ניתן להגיע לתוצאה הרצויה, מעדכנים את המטופל/ת.
מה קורה אחרי הניתוח?
הניתוח נעשה בהרדמה מלאה, בטשטוש או בהרדמה מקומית. אחרי הניתוח עוברים לחדר התאוששות ומשם לחדר. אחרי שעתיים עד ארבע שעות ששותים ומתנהלים עצמאית יחסית, ניתן ללכת הביתה. כל שאר טיפול נעשה במסגרת המרפאה.
אורך הניתוח הוא כשעה עד שעה וחצי, ולרוב אחרי הניתוח יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת כחודש ימים בערך. הסבר מלא ניתן ביום הבדיקה וההתייעצות שלפני הניתוח.
חשוב מאוד להימנע מטראומה בשנה הראשונה שאחרי הניתוח כדי להגיע למבנה חזק כמו לפני הניתוח.
האם יש מקרים שבהם לא ניתן לנתח?
לרוב, מה שיגביל את האפשרות לנתח הוא סוג העור ואיכותו. במקרה של עור עבה מאוד קשה מאוד לנתח וייתכן שיהיה צורך בטיפול מדקק עור, שרק אחרי ריפוי שלו יוכל להתבצע ניתוח פלסטי.
במקרים אחרים, כמו כשהעור מאוד מצולק או שהאף עבר מס ניתוחים או שנגרמה הצטלקות באף - לא תמיד ניתן לעזור ולבצע ניתוח.