האיבר הגדול ביותר בגוף האדם הוא העור, שעוטף את כל הגוף ושומר על אבריו השונים מפני הסביבה החיצונית. כל עוד עור הגוף נותר שלם, הוא מגן ביעילות מקסימלית, לאורך חייו של אדם, על הרקמות שנמצאות תחתיו מפני פגיעות וגורמים מזהמים.

מה שנראה ברור מאליו, אך יחד עם זאת הוא סוג של פלא, היא העובדה שאותו מגן גוף, איבר חי ורגיש בעצמו, הוא בעל יכולות התחדשות שאין לרוב איברי הגוף האחרים. גם אחרי שנחשף לשריטות, פציעות, חבלות או נחתך במכוון לטובת ניתוחים פולשניים, הוא מתחדש ומנסה לחזור להיות כפי שהיה קודם.

כדי להבין היטב את תכונות שיקומו של העור, הפנינו מספר שאלות בנושא לפרופ' יוסי חייק, מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית, מנהל המערך לכירורגיה פלסטית והמרכז הארצי לטיפול נמרץ כוויות בשיבא.

פרופ' חייק, מבחינה רפואית, מהי צלקת? מה קורה לעור כשהוא מצטלק?

"צלקת היא תהליך של רמודלציה (עיצוב מחדש) של חתך או חוסר שלמות של העור. כשמתרחשת פציעה חריפה, העור שלנו יודע להחלים מעצמו והצלקת שנוצרת במקום זה, היא השלמה של תשתית העור, של השכבה העמוקה והשלמה של ציפוי העור. תהליך זה נקרא ריאפיטליזציה (ריפוי העור)", אומר פרופ' חייק ומסביר כי תהליך ההצטלקות - הרימודלינג (עיצוב מחדש) - מתחיל מייד עם סיום החלמת הפצע ועד כשנתיים מהופעת הפציעה וזהו תהליך ההשלמה של הצטלקות הפצע והשלמת ריפויו.

פרופ' חייק מסביר שכ-6 שבועות לאחר הפציעה משיג העור המחלים באופן טבעי חוזק של 80% מהחוזק הסופי שלו ובסיום תהליך ההצטלקות, אחרי כשנתיים, הוא יגיע לכ-85% מהחוזק המקורי של העור. מכך, אזור זה יוותר כנקודת תורפה בעור.

"מסיבות אלה, חשוב להתחיל לטפל בצלקת עצמה כחודש מהריפוי והחלמת הפצע ולא פחות מכך, זאת כדי לא להחליש לפני כן את הצלקת ואת תהליך הריפוי הטבעי. מכך ניתן להסיק, שהטיפול במוצרי ג'ל סיליקון כאלה ואחרים, יתחיל לפחות כחודש לאחר ההחלמה", אומר פרופסור חייק.

פרופ' חייק מדגיש שאין דרך לחזות את היווצרות הצלקת וצורתה הסופית וזו תלויה בעצם בגוף עצמו, בהיסטוריה שלו, ובתנאים נוספים כמו צבע עור, קיומה של סוכרת, אספקת דם, מחלות מטבוליות, בעיות בעור, בעיות חיסוניות, לחץ מקומי, חוסר טיפול נכון, זיהום, דימום ועוד.

צלקת (צילום: siam.pukkato shutterstock
)
צילום: siam.pukkato shutterstock

 איך יודעים אם פצע חיצוני או ניתוח ישאיר אחריו צלקת לאורך זמן?

"אין ניתוח או חתך שאינם משאירים סימן או צלקת. טיבה של הצלקת לא ניתן לחיזוי, אך יש דרכים טכניות לטיפול ולמיזעור הסיכון לצלקת שאינה יפה או בצילוק יתר", אומר פרופ' חייק ומוסיף "כירורגים פלסטיים לא יודעים להעלים צלקת אבל הם יודעים לשפר, לצמצם, למנוע צלקת לא תקינה ולטפל בה. חשוב להדגיש שוב, שאין רופא שיכול לחזות את טיבה של הצלקת שתיווצר מפני שזה, כאמור, תלוי במשתנים רבים ואינדיבידואלים".

האם יש גורמים חיצוניים שעלולים להשפיע לטובה או לרעה על צלקות?

פרופ' חייק מונה את ההשפעות– לטובה או לרעה – על הצטלקות העור: "על הצטלקות 'טובה' יכולים להשפיע רמת המתח על הצלקת, חתך בכיוון נכון, הסתרה, הימנעות מהשמש עם קרם הגנה של 30SPF  לפחות, ושימון של המקום. ניתן להוסיף יריעות או ג'ל סיליקון, קעקוע רפואי, מייק אפ, לייזרים או מיקרונידלינג. יש אפילו טיפולים יותר אגרסיביים כמו הזרקה של סטרואידים, הזרקה של  כימותרפיה מקומית, קרינה והקפאה של הצלקת אבל זה רק בצלקות מסוג קלואיד, שממשיכות לגדול", הוא אומר ומוסיף: "מתח על צלקת, חוסר היגיינה מקומית או זיהום, תכונות אישיות או גנטיות של האדם, שמש שעלולה ליצור היפו או היפר פיגמנטציה שעלולות לשנות את גוון העור (שגם הוא סוג של צלקת), כל אלה עלולים להשפיע לרעה על הצטלקות תקינה של פציעה".

לפרופ' חייק חשוב להדגיש שבצלקת 'רגילה', בתנאים הנכונים, תהיה החלמה תקינה במהלך טבעי לחלוטין והצלקת תהפוך תוך חודשים ספורים מאדומה לצבע העור הרגיל. "תהליך ההחלמה הוא תהליך דלקתי ולכן הצלקות רגישות או אדומות, חמות או נפוחות במהלך ההחלמה אבל זה שלב טבעי של ריפוי והצטלקות", הוא אומר.

אם כבר יש צלקת, האם אפשר להעלים אותה?

"אפשר לטשטש, לשפר, לצמצם אבל אי אפשר להעלים צלקת לחלוטין", אומר פרופ' חייק.

"ככל שנעשה יותר טיפולים מונעים בצלקות– לחץ מקומי, ג'ל ויריעות סיליקון, הזרקה של סטרואידים, הזרקת חומרים כימותרפיים, לייזר ספציפי לטיפול בצלקות, הקפאה או קרינה, יש סיכוי לקבל תוצאה טובה יותר לצלקת. חודש או יותר ממועד החלמת הפצע. ניתן לקבל יעוץ מקצועי מהרופא המטפל או מומחה בתחום, לגבי טיפול מתאים", אומר פרופ' חייק.

כשמדובר בצלקות ישנות, אפשר לטשטש מעט או לשפר את מראן באמצעות לייזר, שאולי יוכל לארגן אותן מחדש אבל לא ניתן להעלים צלקת לחלוטין. "חשוב להדגיש שטיפול יכול להתקיים רק כשהצלקת עדיין פעילה. כאשר הצלקת  שבה לצבע המקורי וכבר התייצבה, יהיה קשה מאד לטפל בה", הוא מסביר ומוסיף שרק במקרים מסוימים, כששטח הצלקת גדול מאד, נניח במקרה של כוויות, אפשר להסיר ולהחליף את שטח הצלקת בשימוש במותחני עור "אבל זה טיפול מוגבל בלבד ולמקרים מאד מסוימים ומורכבים", מסיים פרופ' חייק.

צריך לזכור, שבכל מקרה, הכתוב כאן אינו המלצה רפואית לצלקת זו או אחרת ויש לפנות עם כל שאלה לכירורג פלסטי או לרופא מומחה העוסק בתחום.