לאחר הליך ארוך של בחירה, במסגרתו שוקללו לא פחות ממאות אלפי הצבעות, נבחרו בשנה שעברה חמשת המאמנים של המדינה. אותם מאמנים מוכשרים ומוצלחים, הגיעו לטופ של הטופ, כשהם זוכים בתואר שילווה אותם לכל המשך חייהם המקצועיים. איך ההצלחה השפיעה עליהם?
מורדי גלאם
59, אריאל, ג׳ו ג׳יטסו
״קודם כל, הזכייה הגדילה את האוכלוסייה במועדון בו אני מאמן, ובכלל במועדונים שלי בכל הארץ. למרות שהפסקתי להתחרות לאור פציעה, יש לי חניכים מעולים שהגיעו להישגים״, הוא מספר, ״יש לי מתאמנת אלופת עולם היום, אלופת אירופה, ויש לי מתאמן שחזר מטור באבו דאבי עם מדליית כסף. זה הגביר את המודעות למועדון ואת המקצועיות של המועדון עם החניכים״.
איך הזכייה השפיעה עליך?
״קודם כל זה הגדיל את התפוצה. התהליך גם דרש ממני מחויבות מסוימת, כדי לקבל את הטייטל של המאמן של השנה והמדינה. זה יוצר אצלך רצון להיות יותר רציני וייצוגי. אני תמיד עושה את זה, אבל זה הגביר את הרצון״, הוא אומר ומסביר, ״הזכייה עשתה לי הרבה דברים טובים. בעיקר העובדה שאנשים מזהים אותך ואומרים "וואו", זה נחמד מאוד. אבל כמובן שנשארתי אותו בן אדם״.
יש לו גם כמה טיפים לפיינליסטים של השנה
״בעקרון בתור מאמן אני תמיד אומר - אם אתה המסגרת ולא התמונה, אתה תמיד תצליח בהדרכה ובחינוך של חניכים ומתחרים וספורטאים בכל דרך. אם אתה תשים את עצמך בתוך התמונה והתלמידים במסגרת, זה הטיפ הראשון לאיך להיכשל. הכוונה היא שחשוב להתמקד בחניכים ולא בעצמך״, הוא אומר ומדגיש, ״יש הבדל בין אמפתיה להזדהות. הזדהות זה שהתלמיד חווה את החוויה ואתה נותן לו את הניסיון שלך. אמפתיה זה לגלות אמפתיה למה שהוא עובר אבל לנתק את עצמך מהתמונה ולתת לו הצעות שעובדות עליו ולאו דווקא היו טובות בשבילך״.
איך למנף את הזכייה להמשך?
״אני נגיד צילמתי את המודעה הגדולה ואני משתמש בה בפרסום כל הזמן, וזה לא משנה שעבר זמן כי זה עובד כמו כל סלוגן. אם בחרו בי כמאמן השנה, אז זה סימן שיודעים מה הם אומרים, אז תביא את הילד שלך להתאמן אצלי. אני ממליץ לזוכים להוסיף סלוגנים ולהשתמש בהם המון״.
איתמר סעאת
27, גן יבנה, היום מנהל מרכז כושר לאימון וטיפול בצרכים מיוחדים
מה קרה איתך במהלך השנה הזו מאז הזכייה?
״קרה המון! לצד הזכייה שהייתה כיף לא נורמלי, פתחנו את המרכז שלי, שמהווה כמרכז כושר לאימון וטיפול בצרכים מיוחדים.
נפתחו המון דלתות, והמון הזדמנויות, הרצאות, שיתופי פעולה״, הוא מספר, ״העיקרית והגדולה מבניהן היא פרויקט "דרך ארץ – כושר וערכים". את הפרויקט פתחתי במטרה להגיע לכמה שיותר בני נוער ולשלב להם את עולם ההתפתחות האישית יחד עם כושר גופני״.
את הפרויקט סעאת יזם בשנה האחרונה, לאחר שצבר ניסיון בעבודה עם ילדים ובוגרים עם צרכים מיוחדים. מה עושים בפרויקט המיוחד? ״התחלנו להיכנס לבתי הספר ולהגיע לתלמידים ספציפיים המתקשים יותר במבחינה חברתית, פיזית או לימודית. תלמידים עם חרדות חברתיות ורגשיות, קשיי ניהול משמעת עצמית, תלמידים שעברו או יזמו חרמות. המטרה היא להפוך אותם לגרסה הטובה ביותר שלהם ולהעצים אותם כמה שיותר״.
וגם ברמה האישית, יש לו חדשות משמחות:״ממש לפני חודשיים, הספקתי להתחתן ולעבור למושב, אז התקופה הזו מדהימה עם חיוך מאוזן לאוזן. ושימו בצד את כמות היוגורטים שדנונה PROדואגים לשלוח, זה בכלל פותח לי תבוקר כמו שצריך״.
את הזכייה בתחרות הוא לגמרי זוכר לטובה. ״התחרות והזכייה היו חוויות יוצאות דופן, קסומות. פתאום להעלות את המודעות, להגיע לקשת 12, לבקר את פאולה וליאון ואת נדב מחי בלילה, להופיע בכתבות ב-mako , להיות על שלטי חוצות או על המכסים של היוגורט״, הוא משתף, ״כל אלה הן חוויות שלא יוצא לפגוש בכל יום, ואני מודה ומוקיר על כך מאוד. אך יחד עם זאת זו תקופה קצרה, והשגרה תופסת את המקום שלה דיי מהר, המהות היא ליהנות מהדרך ולדעת לנצל הזדמנויות שמגיעות, וכמובן לא לשכוח לספור חוויות. הטיפ שלי לזוכים השנה - ליהנות מכל רגע, לפעול מהר וליזום כמה שאפשר״.
אוולין חדד
41, כפר יסיף, מאירובי למנהלת סטודיו עצמאי
איך הזכייה תפסה אותך?
״קודם כל, זה סיפוק אחרי 18 שנים בתחום. אין, זו הרגשה של היי. מבחינה כלכלית, זה הקפיץ אותי גם כן״, היא מספרת ומוסיפה, ״השנה פתחתי סטודיו משלי והיום אני עצמאית. אני בין היתר גם ספקית לקופות חולים. כמובן שהזכייה תרמה - להציג את זה שאני מאמנת של המדינה, זה דבר שתרם לי מאוד בתחום האישי והמקצועי, באישיות ובבשלות״.
את פתיחת העסק היא זוקפת לזכות התחרות. ״קודם כל זה נתן לי את הפוש לפתוח עסק. למרות שאני מלמדת בווינגייט, מרצה ומצמיחה סטודנטים, פתאום הצעד הזה גרם לי להבין שהייתי חייבת לנצל אותו ולפתוח עסק משלי אחרי 18 שנים של פחד והתלבטות״, היא משתפת. במרץ האחרון, היא הגשימה את החלום: ״זה תהליך גדול לפתוח עסק, ואני עדיין בהיי מזה. הייתה לי כמובן תכנית והייתי מלווה בכל מיני יועצים מקצועיים עסקיים. השילוב של הגיל, הבשלות והתואר שקיבלתי הובילו אותי לכך״.
יש לך טיפים למנצחים של השנה?
״לנצל את זה נכון ולמנף את עצמכם. אם יש לכם חלום לפתוח עסק משלכם, זו הזדמנות להגשים אותו. אל תפחדו לפתוח משהו משלכם, תהיו עצמאים. התואר הזה נותן המון ובתקופה מסוימת הייתי סטאר. קשה לתאר את ההרגשה ואני עם פרפרים בבטן רק מלספר על כך, כשאני עדיין חיה את זה. למרות שהתחרות קשה זה היה שווה את זה״.
אלון רחימא
30, קדימה-צורן, ג׳ודו
השנה האחרונה הייתה משמעותית מאוד לרחימא. ״אני עדיין ממשיך לאמן בג׳ודו ופתחתי עוד כמה מועדונים ביחד עם אורן סמדג׳ה. בעקרון הכל עובד כרגיל - אני עובד עם ילדים קטנים בגילאי 4 עד בוגרים ובוגרות. אני טס הרבה לחו"ל עם ספורטאים, מלווה בתחרויות בינלאומיות, באליפויות אירופה ותחרויות עד גילאי 21. אני משקיע באמת את כל כולי בשביל לפתח את ענף הג׳ודו והמועדון שלי בפרט ולגרום לספורטאים להצליח״.
איך הזכייה השפיעה עלייך?
״זה היה לי מאוד נחמד וכיף שבחרו בי. זו הרגשה די טובה שאני עושה משהו טוב ונכון. אני קם כל בוקר ומתפרנס ממשהו שאני אוהב. זו באמת זכות מאוד גדולה ולא הרבה זוכים לעשות משהו שהם אוהבים, לקום עם זה בבוקר וללכת לישון כך. לקחתי את הזכייה למקום שאני עושה משהו נכון, ואני מצליח לעזור ולקדם המון ספורטאים ואת השאיפות שלהם להיות מדליסט אולימפי, אלוף אולימפי או אלוף עולם ואלוף אירופה".
טיפים לזוכים?
״אני חושב שאפשר להשתמש בזכייה כדי להתקדם, כל אחד בתחום שלו. כמובן שחשוב להפיץ את זה ברשתות החברתיות ולדבר על הזכייה, לצד העשייה והפעילות. אני חושב שזה מושך עוד אנשים כשהם שומעים שמישהו נבחר להיות המאמן של המדינה וכן אפשר להשתמש בזכייה כדי להגיע כך לעוד אנשים בפרסום כזה או אחר. בין אם בתחום של כושר, או בהקשר של פרסום ספורט אישי כמוני בג׳ודו״.
הוא ממליץ גם לנצל את הזכייה לטובת הקהילה: ״אחרי הזכייה שלי, היה לי ברור שאת כל המעדנים שקיבלתי אני תורם למקומות של בני נוער בסיכון, בתי גיל הזהב וכו׳. רציתי לעשות עם זה טוב. עזרו לי להגיע למקומות האלו, להתחבר אליהם ולשמוע אותם. זה היה מדהים לשבת איתם ולעשות משהו טוב עבורם״.
אלון כהן
53, תל אביב, ריצות שטח ומכשולים
״השנה שעברה מאז הזכייה הייתה רבת פעילות. גייסתי עוד נבחרת של אנשים שרצים ומתאמנים איתי ובמקביל מגייסים תרומות לבניה של גן סטרילי מיוחד לילדים חולים בסרטן בירושלים. אני שמח לבשר שהם גייסו 2.5 מיליון ש"ח השנה לטובת המטרה, ובסוף חודש יולי הם ירוצו ביורקשייר שבבריטניה את מרוץ ה- Tough Mudder הקשוח הכולל 20 ק"מ שלח שטח ו-30 מכשולים מאתגרים: חשמל, קרח, גז מדמיע והרבה בוץ״, מספר בגאווה כהן ומוסיף, ״בשבוע הבא אנו עורכים מרוץ התרמה בשטח של שדות מושב משמרת יחד עם ילדי בני/בנות מצווה של המושב, מרוץ מושקע שהשתתפות בו חינמית והמשתתפים יכולים לתרום כאוות נפשם למען הילדים החולים בסרטן״.
איך הזכייה השפיעה עלייך?
״זו חוויה חברתית מפרגנת שנותנת רוח גבית וכוח להמשיך בעשייה המבורכת למען הקהילה. בזכות הזכייה, כל קהילת הריצה בארץ מכירה אותי ואת הקבוצה שלי ומפרגנת לעשייה ולמטרה שלנו ורבים מבקשים להצטרף ולהיות בנבחרת של שנה הבאה״, הוא אומר ומוסיף, ״אני ממשיך הלאה בעשייה, באימון הנבחרת שלי להישגים בריצה ולא פחות בהתנדבות ובנתינה, בלי לצפות לקבל בחזרה. ושלא נפסיק לרוץ ולהתרים עד אשר יוקמו ׳גני חלומות׳ נגישים לכל ילד וילדה החולים בסרטן, בישראל״.
וכן, יש לו גם כמה טיפים
״הטיפים שלי לזוכי השנה - מסר קצר קליט וקולע לעשייה שלכם, תמונה טובה יחידה ואחידה בכל הפרסומים והרבה חברים טובים שאוהבים אותכם ומשתפים ברשתות החברתיות״.