לימפומה היא סוג סרטן שמקורו בתאים מסוג לימפוציטים, תאים הנמצאים במערכת הדם והלימפה, ובאיברים נוספים, ומהווים חלק חשוב במערכת החיסון. כאשר לימפוציט עובר שינוי והופך לסרטני, הוא מתרבה ללא בקרה לרוב בקשרי הלימפה, אולם תיתכן מעורבות של איברים נוספים כמו הטחול, מוח העצם ועוד. ישנן שתי  קבוצות עיקריות של לימפוציטים – מסוג B ומסוג T. המחלה השכיחה ביותר בקרב מבוגרים מקורה בלימפוציטים מסוג B והיא נקראת לימפומה מפושטת של תאי B גדולים
 (Diffuse Large B Cell - DLBCL / Lymphoma).

"מאז שנת 2002 הקו הטיפולי הראשון במחלה הוא משלב של תרופה ביולוגית ותרופות כימותרפיות (כימואימונותרפיה). טיפול זה ניתן בעירוי תוך ורידי ומשיג ריפוי בכ-70% מהמטופלים", מסבירה פרופ' נטע
גולדשמידט, מנהלת אשפוז יום המטולוגיה, הדסה עין כרם. "יתר המטופלים (כ-30%) לא יגיבו או שמחלתם תשנה. שנים רבות ניסו למצוא טיפול שיגדיל את סיכויי הריפוי מהמחלה בקו הראשון".

"בין החידושים נמצא נוגדן המכוון כנגד תאי הלימפומה ואליו מחוברת תרופה כימותרפית (נוגדן מצומד לכמותרפיה). הנוגדן נקשר אל תאי הלימפומה וגורם לכך שהכימותרפיה נכנסת אל התאים הללו באופן ממוקד וגורמת להשמדתם. הנוגדן אשר ניתן בשילוב עם כימותרפיה וטיפול ביולוגי, נמצא כיום בשימוש בקווי טיפול מתקדמים, והחידוש הוא השילוב שלו בקו הראשון כדי לשפר את תוצאות הטיפול. אנו מקווים שהתרופה תאושר בקו הראשון בסל הבריאות למטופלים הזקוקים לכך". 

"מטופלים ללא תגובה מספקת לטיפול בקו הראשון יזדקקו לטיפול נוסף. הגישה הוותיקה היא לתת טיפול כימותרפי אגרסיבי יותר, בלי או עם השתלת מוח עצם עצמית. אך טיפול זה הינו אינטנסיבי ואף אינו יכול להינתן לאנשים מבוגרים או עם מחלות רקע משמעותיות, בשל תופעות הלוואי וסיכויי הצלחה שאינם גבוהים.

כאן משתלבים טיפולים חדשים נוספים, בפרט טיפולים המפעילים לימפוציטים מסוג T של מערכת החיסון להילחם כנגד לימפוציטים B הסרטניים", מציינת פרופ' גולדשמידט. אופציות נוספות עבור חולים אלו כוללות טיפולים המכוונים כנגד מטרה שונה על פני תאי הלימפומה או כנגד חלבון ספציפי בתוך התאים הממאירים.

T נגד B: המלחמה מול הלימפומה

כאמור, ישנן שתי קבוצות עיקריות של לימפוציטים – אלו מסוג B ואלו מסוג T. באופן תקין, יש לתאי T
תפקיד בסילוק תאים סרטניים כגון תאי לימפומה. "ישנן שתי שיטות מקובלות היום להפעיל את תאי ה-T כנגד תאי ה-B הממאירים", מסבירה פרופ' גולדשמידט, "הראשונה היא ייצור תאי T-CAR. זוהי טכנולוגית ייחודית ומורכבת, במהלכה אוספים מגוף המטופל תאי T ו"מהנדסים" אותם בתנאי מעבדה כדי שיילחמו בלימפומה. תאי ה-T-CAR מוחזרים למטופל בעירוי לזרם הדם, ומשם הם מתפזרים בגוף ונלחמים לאורך זמן בתאי הלימפומה".

"השיטה השנייה היא מתן של נוגדן דו צדדי, כלומר נוגדן בעל שתי זרועות: האחת נקשרת לתא T של
מערכת החיסון והשנייה לתא הלימפומה מסוג B. הקירבה של תאי ה-T לתא ה-B מאפשרת לתא ה-T לתקוף ולהשמיד את תא ה-B הסרטני. הטיפולים החדשניים הללו מוכיחים יעילות גבוהה ונמצאים בסל הבריאות לטיפול בקווים מתקדמים וייתכן שבעקבות מחקרים קליניים שמתנהלים כיום הם ישולבו בעתיד כבר בקו הראשון.

"בעתיד תהיה לנו אפשרות בחירה בטיפולים ומשלבים נוספים עם או בלי כימותרפיה, משלבים אלו נבדקים במחקרים קליניים כבר היום. זו בשורה טובה, המעוררת תחושה שהעתיד כבר כאן. התקווה שלנו היא שמטופלים שבעבר לא היה מה להציע להם יוכלו להחלים עם טיפולים אלו. סל הבריאות מתעדכן מידי שנה ואת רוב התרופות המאושרות בעולם אפשר לקבל כבר היום בארץ. תחום הטיפול בלימפומה אגרסיבית של תאי B נמצא בפיתוח מתמיד עם תרופות וטכנולוגיות חדשניות המביאות להישגים חשובים המשפרים את סיכויי ההחלמה".

יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינה להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם המטופל. המידע נכון לדצמבר 2024. למידע נוסף ,יש לפנות לרופא המטפל. שירות לציבור.
מוגש בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ