תא הלחץ החדשני במרכז הרפואי ת"א – ביה"ח איכילוב, החל לפעול בינואר 2022 והפך לבשורה אמיתית לכל תושבי המרכז, שיכולים סוף סוף לקבל את השירות קרוב לבית (תאי לחץ היו קיימים עד אז רק בחיפה, אילת ובמרכז הרפואי שמיר). לאור הביקוש לתורים נוספים  לטיפולים בתא הלחץ, החליטו לאחרונה במרכז הרפואי ת"א, להרחיב את שעות פעילות התא ופתחו משמרת לסדרת פעילות נוספת בין 17:30-19:30.

תא הלחץ במרכז הרפואי ת"א, מתוצרת חברת הטכנולוגיות הרפואיות הגרמנית,  HAUX-LIFE-SUPPORT הוא מהמשוכללים בעולם. מלבד טכנולוגיה מתקדמת וחדשנית, התא מאפשר נוחות מקסימלית למטופלים. התא כולל שני מדורים ו-20 מקומות ישיבה מרווחים. בנוסף, מכיוון שאסור להכניס לתאי לחץ, מטעמי בטיחות, מכשירי חשמל עם סוללה, תא הלחץ במרכז הרפואי ת"א מציע אייפד מובנה עם אינטרנט לכל עמדה, אליו ניתן גם לחבר אוזניות חוטיות.

תא לחץ איכילוב - 2 (צילום: באדיבות בית חולים איכילוב)
צילום: באדיבות בית חולים איכילוב

טיפול בתא לחץ במימון קופות החולים

משרד הבריאות אישר 4 התוויות אלקטיביות לטיפול במסגרת סל הבריאות שעבורן ניתן לקבל ט. 17 ועוד כ- 12 אבחנות כדחופות. טיפולים נוספים שאינם נכללים בסל הבריאות ניתן לקבל באופן פרטי או במימון ביטוחי הבריאות הפרטיים. לדברי ד"ר מורן פורמן, רופא ממערך העור והמין באיכילוב, שמלווה את המטופלים בתא הלחץ, קופות החולים מאפשרות קבלת התחייבות כספית (טופס 17) לטיפול במגוון מחלות ומצבים רפואיים. 

"קופות החולים מאשרות טיפולים בתא לחץ למי שסובלים מפצעים כרוניים, בעיקר כתוצאה מפגיעה וסקולרית בכלי דם כמו אי-ספיקה עורקית כרונית המאפיינת חולי סוכרת עם פצעים סוכרתיים", אומר ד"ר פורמן. "בנוסף, קופות החולים מאשרות טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה לרקמות רכות ולעצם. נזקים פנימיים שאופייניים לחולים אונקולוגיים, כמו דלקת במעי, פגיעה בשלפוחית השתן, נזק לעצמות הפנים ועוד.

"עוד מטופלים שיכולים להיעזר בתא הלחץ עם התחייבות מקופת החולים הם מי שמתמודדים עם זיהומי עצמות כרוניים ועמידים לטיפול ואף נזק לרקמה משנית לחסך וסקולרי, דוגמת נמק בשתל עור לאחר ניתוח או נמק של עצם"

טיפולים בתא לחץ אותם ניתן לקבל באופן פרטי והופכים ליותר ויותר פופולריים, כוללים טיפולים בפגיעה נוירולוגית וקוגניטיבית  לאחר שבץ מוחי וכן טיפולים בפגיעה מוחית עקב חבלת ראש. טיפולים נוספים הינם  איבוד שמיעה פתאומי ופיברומיאלגיה.

תא לחץ איכילוב - 3 (צילום: באדיבות בית חולים איכילוב)
צילום: באדיבות בית חולים איכילוב

מהם היתרונות של תא לחץ?

תא לחץ משלב למעשה טיפול של חמצן בנשימת מסיכה 100% הניתן בלחץ סביבתי של 2 אטמוספירות. לשם השוואה, אנחנו, בסביבה הטבעית שלנו  נושמים חמצן 21% בלחץ 1 אטמוספרה.

"הטיפול נעשה בסבבים של 20 דקות נשימת חמצן היפרברי ו-5 דקות הפסקה, שחוזרים על עצמם", אומר ד"ר פורמן. "תחת התנאים הללו עולה באופן משמעותי כמות החמצן המובלת אל רקמות הגוף. השילוב של העשרת חמצן לרקמות עם נשימת אויר חדר לסירוגין  בתנאי לחץ סביבתי מוגבר, מסייע לשיקום ויצירת כלי דם קטנים ומעודד שחרור פקטורי גדילה שונים ותאי גזע, שעוזרים לריפוי רקמות ופצעים, בפרט אלו הנובעים מחסך וסקולרי.

תא לחץ איכילוב - 4 (צילום: באדיבות בית חולים איכילוב)
צילום: באדיבות בית חולים איכילוב

האם יש מחקרים שמוכיחים יעילות הטיפול בתא לחץ?

"קיימים מגוון מחקרים שהוכיחו יעילות משתנה של תא הלחץ לטיפול בנזקי קרינה, בפצעים קשיי ריפוי ובזיהומים כרוניים. למצבי חירום כמו נזקי צלילה וחסימה של עורק רטינלי בעין, הדברים מוכחים מחקרית כבר זמן רב".

בינואר 2021 פורסמה ב- Scientific Reports  סקירה של מס' מחקרים אשר בחנו את השפעת הטיפול בתא לחץ על כף רגל סוכרתית. תוצאות 11 מתוך 14 מחקרים הראו שיעור גבוה של ריפוי מלא של הפצע הסוכרתי ושיעור נמוך יותר של קטיעות נרחבות.

מחקרים חדשים שהתפרסמו לאחרונה הראו גם כי טיפול בתא לחץ עשוי להביא לשיפור בתסמינים של תסמונת פוסט קורונה (Post COVID או Long COVID) ולזרז את ההחלמה. תסמיני פוסט קורונה כוללים על פי רוב תשישות, הפרעת זיכרון, קוצר נשימה, הפרעות שינה, כאבי מפרקים/שרירים ועוד.

איך מגיעים לטיפול בתא לחץ?

לטיפול בתא לחץ מומלץ להגיע בהפניית רופא מטפל ועם סיכום המפרט מצב רפואי ומחלות רקע - גם אם מדובר בטיפול במימון פרטי. במרכז הרפואי תל אביב מדגישים כי למרות יתרונותיו, חשוב להבין כי תא הלחץ אינו מחליף טיפולים תרופתיים או הליכים רפואיים הכרחיים, דוגמת צנתור, וכי הטיפול בתא לרוב ינתן כטיפול משלים. מטופלים מעשנים ומטופלים מעל גיל 50 נדרשים לבצע צילום חזה טרם הטיפול על מנת לוודא שאין אוויר כלוא בריאותיהם, ובמידת הצורך יושלמו גם תפקודי ריאות מורחבים. בנוסף, מטופלים עם אי-ספיקת לב קשה לא יכולים להתקבל לטיפול.

תא לחץ איכילוב - 5 (צילום: באדיבות בית חולים איכילוב)
צילום: באדיבות בית חולים איכילוב

מה משך הטיפול בתא לחץ וכמה טיפולים נדרשים?

"הטיפול אורך שעתיים ויש לבצע אותו ברציפות באופן יומיומי - מלבד שישי ושבת", מדגיש ד"ר פורמן. "מספר הטיפולים הנדרשים תלוי באינדיקציה ונע בין 20 ל-60. חשוב לזכור שאפקט הריפוי של חמצן היפרברי מצטבר ויכול להופיע ולהמשך גם חודשים לאחר סיום הטיפול".

אילו תגובות אתה שומע ממטופלים בתא הלחץ?

"חלק מהמטופלים שמגיעים עם בעיות קוגניטיביות מדווחים על שיפור משמעותי בתפקוד ובזיכרון לאחר תום סדרת הטיפולים ואף מעידים שהם פחות מבולבלים ועייפים.

"יש מטופלים שמעידים שאחרי שנים של סבל מצבם השתנה, כמו במקרים של דמם רקטלי או דמם בשלפוחית השתן ואף תסמינים נוספים לאחר טיפולי קרינה. כדאי לזכור שלאחר טיפולים בודדים לרוב לא מרגישים בשינוי, לכן חשוב להתמיד ולשמור על רצף טיפולי".

למידע נוסף על טיפולים בתא הלחץ בביה"ח איכילוב ניתן לקרוא >> באתר המכון לרפואה היפרברית 

או בשיחת טלפון  למכון לרפואה היפרברית בטלפון: 03-7772666  

או שלחו פנייה באמצעות דואר אלקטרוני:    hyp@tlvmc.gov.il

לקביעת תור >> היכנסו