יש כמה סיבות לעבור ברית מילה: דתית, חברתית ואפילו רפואית. אם אתם מתכננים טקס מהסוג הזה בקרוב וחושבים מה ללבוש ואיזה בורקס יוגש, כדאי שתפנימו משהו חשוב: מדובר בהליך כירורגי שעלול להיגמר באסון אם אינו מבוצע ע"י איש מקצועי ומיומן. ועדיין, לברית המילה קיימים גם יתרונות חשובים. "מחקרים מצביעים על כך שגברים שעברו ברית מילה סובלים פחות מדלקות שתן, דלקות עורלה, סרטן פין ומהידבקות באיידס", אומר ד"ר יוסי בנימיני, אורולוג ילדים ומבוגרים ב"כללית". "ניתן אפילו להצביע על שכיחות נמוכה יותר של סרטן צוואר הרחם אצל נשים שקיימו יחסי מין עם גברים נימולים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שבמקרה שהגבר אינו נימול, העורלה למעשה מכסה את העטרה ונוצר מעין נרתיק המהווה כר פורה להתרבות חיידקים, וזו הסיבה שגברים רבים שאינם יהודים בוחרים לעבור את הברית".
כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
טקס ברית המילה, כהלכתו, מבוצע כבר למעלה מ-5,000 שנה וכולל 3 שלבים: חיתוך, פריעה (הפיכת העור הפנימי של העורלה החוצה) ויש רבנים שגם היום נוהגים בטקס המציצה. "אם בתקופה הקדומה היה נהוג להשתמש בכלי עזר שונים ומשונים (אפילו באבן!) לצורך החיתוך, כיום יש אמצעים מתקדמים ותפקידם של אנשי המקצוע הוא להקפיד על תנאי סטריליזציה ועל חומרי חיטוי מתאימים כדי לסייע במניעת סיכונים מיותרים". חשוב לציין גם כי בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים בארץ מוותרים על הטקס ולא רואים בו צורך. מדובר במספרים נמוכים כמובן, אך המגמה מורגשת - ובעיקר הדיון עליה.
אז למה הכי חשוב לשים לב בטקס ברית המילה ואחריו? הנה המדריך:
דימום: הסיבה השכיחה ביותר להגיע למיון
"מדובר בסיבוך הנפוץ ביותר. מאחר שהעורלה היא אזור מלא בעצבים ובכלי דם, מספיקה יד לא מקצועית כדי לגרום לדימום מסוכן. לרוב ניתן להבחין בדימום רק בשלב מאוחר יותר של הברית", אומר ד"ר בנימיני.
איך להימנע? על המוהל לבדוק את האזור בתוך כרבע שעה מביצוע הברית ולהדריך את ההורים כיצד להמשיך במעקב ביתי.
זיהום: חשוב לחטא היטב את האזור
גם במקרה הזה מדובר בסיבוך די שכיח, המתרחש לרוב כ-4 עד 5 ימים מרגע ביצוע הברית. "מדובר באזור רגיש במיוחד החשוף לחיידקי צואה ולחיידקים נוספים", מסביר ד"ר בנימיני.
איך להימנע? חשוב שהמוהל ישתמש בכפפות סטריליות ובכלים סטריליים שעברו חיטוי, וכן בחומרי חיטוי שמחטאים את החתך בהתאם לצורך.
הרפס: נגרם כתוצאה מטקס המציצה ועלול להוביל לפגיעה חמורה בתינוק
גם במקרה הזה מדובר בסוג של זיהום. ההרפס היא מחלה שעוברת באמצעות הפה ומתרחשת כאשר מוהל נוהג לבצע את מה שמכונה מנהג "מציצת דם" באמצעות הפה או באמצעות כלי שאינו סטרילי. "מדובר בזיהום שעלול להיות מסוכן ביותר - בארץ אושפזו בעקבותיו כמה ילדים ובארה"ב דווח על מקרים שבהם תינוקות לקו בדלקת בקרום המוח בגלל הרפס שנגרם כתוצאה מההליך".
איך להימנע? על ה"שפופרת" (כלי המציצה) להיות נקייה וסטרילית, ובכל מקרה אין לאפשר לבצע מציצה באמצעות הפה.
עוד ב-mako בריאות:
>> לרזות בקטע רע: הכירו את מחלת ההקאות הנדירה
>> בגלל הפטריה: למה אסור להישאר בבגד ים רטוב?
>> 7 פירות שהם יותר בריאים ממה שהם נראים
פגיעה באבר המין: רצוי לבחור במוהל כירורג או אורולוג
לאחרונה דווח על פעוט שאושפז במצב קשה לאחר שבמהלך הברית כרת המוהל בשוגג חלק מראשו של אבר מינו. רק לאחר ניתוח מורכב שנערך ב"רמב"ם" הצליח התינוק להתאושש במזל רב. ד"ר בנימיני מציין כי מלבד המקרה הזה, ידוע על מקרים נוספים שאירעו ולא פורסמו בבתי חולים אחרים בארץ. "מוהלים שלא משתמשים במגן עטרה עלולים לפגוע בה. כך גם צינור השופכה עלול להיפגע כאשר המוהל מושך את העור בצורה אגרסיבית מידי. במקרה כזה הפגיעה מצריכה ניתוח של הפין לתיקון הבעיה".
איך להימנע? רצוי שהמוהל המבצע את האקט יבין את האנטומיה של הפין ויעבור קורס מקיף בנושא. כמובן שרופא כירורג או אורולוג אמורים להיות בקיאים ולכן לרוב יהיו המומלצים ביותר לביצוע המשימה.
נמק: יש להימנע מחבישת האזור
לעיתים יחליט המוהל לחבוש את אזור החתך. ד"ר בנימיני מזהיר מפני נמק שעלול להיגרם כתוצאה מהחבישה הלוחצת הזאת: "זה פס מהעולם ואסור להשתמש בזה. ברגע ששמים משהו חוסם כמו תחבושת זה עלול למנוע מהדם להגיע לפין וכך לגרום לנמק.
איך להימנע? פשוט לא צריך לחבוש. ד"ר בנימיני מציין שכיום נהוג להשתמש בחומר סיבי באזור על מנת לעצור את הדימום במקרה הצורך.
סיבוכים מאוחרים: נדירים אך אפשריים
מעבר לסיבוכים מידיים, ביצוע לא מקצועי של הברית עלול להיות כרוך בסיבוכים עתידיים כגון: עקמת של הפין, סיבוב של הפין, הצרות של פיית השופכה וצלקת מודגשת. ואולם, ד"ר בנימיני מציין שמדובר במקרים נדירים יותר.
איך להימנע? "חשוב להשתמש בכלים יציבים ולא בכלים חד פעמיים על בסיס פלסטי. בנוסף, על המוהל להיות זמין וקשוב להורים ולעקוב אחר תהליך הריפוי בימים שלאחר הברית.
"חשוב ביותר להשקיע בבחירת מוהל מתאים. יש לבקש המלצות וכן תעודות המוכיחות את הרקורד המקצועי. תופעות כמו בכי מרובה או דימום עלולות להעיד על מצב בעייתי המצריך טיפול והתייחסות מידית.
וטיפ נוסף: לפני שאתם סוגרים על אולם, קחו בחשבון שבמקום כזה התינוק חשוף לזיהומים רבים יותר והגישה לאמצעי עזרה ראשונה לא תמיד קיימת, ולכן עדיף לקיים את הטקס בסביבה ביתית או בקליניקה כמובן, עם מספר מצומצם של אנשים", מסכם ד"ר בנימיני.