לקראת פתיחת שנת הלימודים, יש הרבה הורים שדואגים שהילד שלהם לא יצליח להתרכז בכיתה. האם אפשר לזהות את ההפרעה מבעוד מועד ולהקל על ילדכם להסתגל?
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
"מסתבר שמימדי התופעה של הפרעות קשב בין ילדים- 3-10 אחוז. ויש מקומות בארה"ב שמדובר על אפילו 20 אחוז מכלל הילדים". אומר ד"ר אריה אשכנזי, סגן מנהל המכון להתפתחות הילד בבית חולים שיבא. המפתח לזיהוי ההפרעה לדידו תלוי קודם כל בהורים.
האם כל הילדים המאובחנים בהפרעות קשב וריכוז הם באמת ילדים עם בעיות תפקודיות, או שמדובר באבחנת יתר שמונעת על ידי לחץ מצד חברות התרופות?
"יש מודעות יותר גדולה לזה מאשר בזמנו. מתי שאנחנו היינו ילדים, קראו לזה ילד חוצפן או ילד מופרע" מסביר ד"ר אשכנזי, " והאנשים האלה סבלו מפני שהרחיקו אותם מהכיתה והם לא יכלו להיות עם חבריהם. היום יש הרבה יותר מודעות להפרעה הזו, האיגוד הרפואי האמריקני מדווח שמדובר באחת ההפרעות הכי נחקרות שיש".
עוד ב-mako בריאות:
>> מתי המציאו את הקונדום? ההיסטוריה של אמצעי המניעה
>> כל מה שרציתם לדעת על פריצות דיסק
>> חושבים שאתם מכירים תרופות סבתא? תוכיחו
האם זה טוב שמאבחנים יותר ויותר ילדים בהפרעה?
"אם זה מפריע לילד בתפקוד שלו בין אם זה בבית או בבית הספר, חשוב לטפל בזה- ילד שלא מטופל משום שיש חשש שהתרופה יכולה לגרום לו לנזק, עלול לסבול מזה. זה מאוד קריטי לטפל בהפרעות האלה בגיל צעיר משום שזה מאוד משפיע על בניית הדימוי העצמי בגילאים צעירים". אומר ד"ר אשכנזי.
"יש הורים רבים שלא רוצים לטפל בילדיהם בעזרת תרופות אלא בטיפול התנהגותי", אומרת איריס שני, מטפלת התנהגותית ומנכ"ל עמותת קווים ומחשבות. "ויש הרבה דברים שניתן לעשות. למשל, לארגן את השגרה של הילד- מארגון שולחן הכתיבה שלו, ועד לקחת אותו לסיור מוקדם בבית הספר כדי שיוכל להכיר את המבנה- איפה השירותים, למי הוא יכול לפנות אם הוא צריך עזרה, מי המורה שלו. יש הרבה דברים שניתן לעשות בכדי להקל על ההתמודדות של הילד עם המעבר לבית ספר חדש".
סימנים שיכולים להעיד על הפרעת קשב וריכוז
הילד מתקשה להתמקד בפרטים ומבצע שגיאות של חוסר תשומת לב
מתקשה להחזיק קשב לאורך זמן
מקשיב חלקית לדברים שנאמרים לו
אינו עוקב אחר הוראות במלואן
נמנע מביצוע מטלות הדורשות מאמץ מנטלי מתמשך