לפני כשנה וחצי מוהל הדביק מספר תינוקות בנגיף ההרפס. בעקבות זאת, הונחה המוהל על ידי משרד הבריאות להפסיק את נוהג מציצת הדם והתבקש להגיע לבדיקות רפואיות. נראה שמשרד הבריאות לא ביצע מעקב אחר אותו מוהל שהמשיך בעבודתו כרגיל ולא התייצב לבדיקות. על פי החשד, הוא המשיך בנוהג מציצת הדם והדביק לאחרונה גם תינוקות נוספים.
שבוע שעבר, אחות מבית החולים "מעייני הישועה" שבבני ברק דיווחה על תינוקות שלקו בפריחה, הנראית כמו הרפס. מבדיקת מעבדה נמצא שאחד התינוקות אכן נדבק בהרפס וכתוצאה מכך לקה בדלקת מסוכנת בקרום המוח. שני התינוקות הללו נימולו על ידי אותו מוהל. למרות שמומחים ממליצים להימנע מנוהג מציצת הדם, במשרד הבריאות דווקא לא ממהרים לשנות את ההנחיות לציבור. איך אפשר להימנע מסיכונים בקלות ועדיין לעבור ברית כהלכתה?
בין אם בחרתם לבצע את טקס ברית המילה מטעמים הלכתיים ובין אם משיקולים אחרים, סביר להניח שבריאותו של התינוק נמצאת בראש מעינכם.
שהרי, מחקרים רבים שבוצעו לאורך השנים, מעידים על כך שלביצוע ברית המילה קיימים יתרונות רבים. "בין היתרונות שנמדדו באותם מחקרים ניתן למצוא הקטנת הסיכון לזיהומים בדרכי השתן, הקטנת שיעור ההדבקות במחלת האיידס והפחתת הסיכון למחלות חמורות נוספות", מסביר פרופ' שי אשכנזי, מומחה למחלות זיהומיות ומנהל מחלקת ילדים ב"מרכז שניידר לרפואת ילדים".
אבל יחד עם זאת, בישראל מדובר בטקס בעל אופי דתי, וכחלק מהמנהג, לעיתים קיימת המלצה למה שמכונה 'מציצת דם. האם יש לו הצדקה בימינו? לא בטוח.
ד"ר שלמה סטיב ג'קסון, רופא נוירו כירורג בכיר, מוהל מוסמך מטעם הרבנות הראשית, מסביר שמקור המנהג נמצא בגמרא: "מצוין שם שפעולת מציצת הדם נעשתה לצורך רפואי, על מנת לאפשר את זרימת הדם באזור, לסייע בריפוי הפצע לאחר פעולת החיתוך ולמנוע סכנה זיהומית בקרב התינוק". לדבריו, העניין היה ברור בתנאי העידן הקדום. "כיום אין ספק שמדובר בתקופה אחרת המאפשרת שימוש באמצעים אחרים, ואין למציצה בפה הצדקה כאשר יש אלטרנטיבה כמו שפופרת חד פעמית", הוא מסביר.
הרפס ושאר מחלות
אז למה המנהג הקדום יכול לגרום? "פעולת המציצה הישירה מפי המוהל חושפת את התינוק למחלות זיהומיות ובראשן לנגיף ההרפס", אומר פרופ' אשכנזי. "תסמיני הנגיף נראים לעין כפצעים סביב השפתיים או בתוך הפה. עם זאת, תיתכן הפרשה של הנגיף בחלל הפה גם ללא כל סימן, וכך מי שסובל ממנו למעשה לא יהיה מודע לעובדה שהוא עלול לגרום להדבקה".
לדבריו, בארץ ידוע על כעשרה מקרים של תינוקות שנדבקו בנגיף ההרפס כתוצאה ממנהג המציצה הישירה; 4 מהם טופלו ב"שניידר", והחלימו. בנוסף, ידוע על מקרה נוסף בארץ שבו נגיף ההרפס התפשט בגופו של התינוק וגרם לדלקת במוח, לפגיעה עצבית ולנזק שרידי למוח. לדברי ד"ר ג'קסון, גם בארה"ב נרשמו מקרי הדבקה בנגיף, כאשר אחדים מהם הסתיימו בצורה טרגית והתינוקות נפטרו.
עוד ב-mako בריאות:
>> מיתוס הסקס: יש לו רגליים גדולות? זה לא אומר כלום
>> מגרד לכם שם למטה? מדריך הפטריות השלם
>> בסוף זה יעבור: 11 דרכים לשחרר עצירות
"צריך לקחת בחשבון שבמקרים של הדבקה, יש צורך בטיפול אנטי ויראלי חודרני דרך הווריד ובאשפוז ממושך. אמנם מדובר בסיכוי נמוך להידבק, אך היות שמדובר בטקס נפוץ המבוצע בקרב 85,000 תינוקות זכרים בשנה, לא כדאי לקחת סיכון מיותר, בעיקר לאור העובדה שקיימת אלטרנטיבה זמינה", אומר פרופ' אשכנזי.
הפתרון שלא מתנגש עם ההלכה
על מנת להימנע ממגע ישיר בין שפתי המוהל לבין פין התינוק, ניתן לבצע את מנהג המציצה ע"י שימוש בשפופרת המיועדת לכך. "מדובר בפתרון פשוט וזמין. מי שמבצע את המנהג בצורה הזאת, יכול לעמוד בתנאי הטקס הדתי שמאפשר מבחינה הלכתית את השימוש בשפופרת", מסביר פרופ' אשכנזי. "פוסקים גדולים ברחבי העולם, וביניהם הרב משה פיינשטיין באמריקה ז"ל, התירו את השימוש בשפופרת. יתרה מכך, חלקם טוענים שקיים איסור לבצע את פעולת המציצה באמצעות הפה, וכך גורס גם הרב פרופ' משה טנדלר מ" YESHIVA UNIVERSITY " בניו יורק", מסביר ד"ר ג'קסון. "היום אפשר לבצע את הפעולה ע"י שפופרת חד פעמית סטרילית, ואין כל סיבה לבצע ברית מילה בדרך אחרת".
מה עוד חשוב לברר לפני ברית מילה?
"חשוב שמי שמבצע את ההליך יהיה מוסמך לכך ובעל רישוי מתאים, בין אם מדובר ברופא ובין אם מדובר במוהל מוסמך שאינו רופא", ממליץ פרופ' אשכנזי.
משרד הבריאות: "לא ידוע לנו על מקרים כאלה - מתנגדים לשינוי המנהג"
אבל במשרד הבריאות לא ממהרים לשנות נהלים. מלשכת השר נמסר: "לא ניתן להוכיח שמקרי ההדבקה אכן נגרמו כתוצאה ממנהג מציצת הדם. על אף שהנושא נדון בוועדה הבין משרדית (הועדה של משרד הבריאות והרבנות הראשית) בתחום המוהלים, נציג מטעם משרד הבריאות מתכנן להתנגד לכל המלצה לשינוי, והשר יעמוד על כך ששום דבר לא ישתנה בניגוד להלכה ובהתאם לחוק".
בעניין הנחיות לציבור נמסר כי "חוברת בנושא בריתות מילה, המיועדת לציבור הכללי, נכתבת בימים אלו. בחוברת מפורטים נושאים כגון: הליך המילה, מבצע הברית, הכנה לברית, הסיבוכים האפשריים לאחר ברית מילה ועוד. טיוטת החוברת נמצאת בהתדיינות עם המועצה הלאומית לפדיאטריה והאיגוד לרופאי ילדים. היות שבחוברת יש התייחסות להליך המילה ולפעילות הועדה הבין משרדית, הגרסה המגובשת תועבר לרבנות הראשית לשם קבלת הערותיה".