מחלות החורף שמשתוללות בחוץ, גורמות להורים רבים לתהות כיצד ניתן למנוע הידבקות, איך להקל על ילדים שכבר נדבקו במחלה ויראלית ומהו הטיפול המומלץ במקרים שונים. רופאי לאומית שירותי בריאות עונים על מבחר משאלות הגולשים:
האם הנקה מחסנת נגד מחלות חורף שונות?
ההנקה מעבירה את המטען הגנטי החיסוני של האם לילד, אך לא באופן מלא. מחקרים מוכחים כי הנקה מקטינה את הסיכוי לחלות לעומת תינוקות שקיבלו רק תמ"ל. באופן עקרוני, ההנקה עוזרת מעט במניעה אך לא מחסנת.
לבני יש אבעבועות למרות שחוסן, איך זה יכול להיות?
חיסון לאבעבועות לא נועד למניעת המחלה, אלא למניעת סיבוכיה. יש חלק מאוד נדיר באוכלוסייה שאינו מושפע מן החיסון ולא מפתח נוגדנים, אך שוב מדובר מאחוז מזערי. ילד שהתחסן לא יפתח את מגוון הסיבוכים הקשים של האבעבועות, למרות זאת, ילד שחוסן, גם אם יחלה, יחווה תסמינים קלים. מומלץ לגשת לרופא הילדים שלו להתייעצות.
הילדה שלי בת חמש ונדבקת בקלות מכל סטרפטוקוקוס שעובר לידה (היא לא נשאית). יש דרך להימנע מכך?
סטרפטוקוקוס עובר בצורה ויראלית, כאשר ישנם אנשים שנוטים לקלוט סטרפטוקוקוס ולגרום לשגשוגם בתוך המערכת החיסונית יותר בקלות מאחרים. אין דרך למנוע סטרפטוקוקוס באופן ספציפי, אך מה שאפשר לעשות כדי לנסות ולמנוע זאת זה אוורור חדרים, תזונה נכונה ושמירה על היגיינה, בעיקר ליד ילדים אחרים. לא כל כאב גרון, או כאב גרון שמלווה בחום מעיד על סטרפטוקוקוס. יש ללכת לרופא ולבקש לעשות משטח גרון על מנת לשלול את האופציה. במידה ואכן מדובר בסטרפטוקוקוס יש לוודא שהחולה יקבל את הטיפול האנטיביוטי במלואו כדי למנוע סיבוכים. לגבי הילדה הספציפית, אם בדקתם והיא לא נשאית, יש היום תכשיר פרוביוטי חדש הקיים בשירותי בריאות לאומית המיועד למניעת מחלות לוע כולל סטרפטוקוקוס, אך צריך מאוד להיזהר איתו ולצרוך רק על פי המלצת רופא הילדים. כרגע עדיין אין איתו הרבה ניסיון, אך המאמרים חיוביים.
יש לי תינוקת בת 3 חודשים, האם כדאי לעשות את החיסון (אני משלבת הנקה ותמ"ל)?
לא ניתן לתת חיסון לשפעת לתינוק בגיל 3 חודשים, אלא רק מגיל חצי שנה, אך האם צריכה להתחסן. במידה והאם חוסנה לשפעת במהלך ההיריון הנוגדנים עוברים לעובר בתוך השיליה, אך הם מתפרקים לאט לאט לאחר הלידה. אם האם חוסנה לאחר הלידה והיא מניקה יתבצע מעבר מסוים של נוגדנים, שיכולים לסייע, אך לא באותה מידה כמו במהלך ההיריון.
אפשר להתחסן בשבוע 10 להיריון?
כן, ואפילו מומלץ לעשות זאת מאחר והחיסון מגן גם על האם וגם על העובר. לכל אישה בהריון מומלץ להתחסן מאחר ואישה בהריון שחולה בשפעת זה הרבה יותר מסוכן מאדם רגיל, שכן עלולים להיגרם סיבוכים בעקבות המחלה גם לאם וגם לעובר. אין שום הגבלה לגבי השלב בו נמצאת האישה ההרה למועד החיסון, והיא יכולה להתחסן נגד שפעת עד סוף ההיריון ממש. החיסון אפילו חיוני יותר לנשים עם בעיות כמו סכרת הריון, מאחר ועבורן הסיכוי לחלות בשפעת גבוה יותר והסיכוי לסיבוכים גדול יותר. רק נשים עם הריון בסיכון גבוה או בעיות ספציפיות צריכות להיזהר, וכמובן להיוועץ עם הרופא לפני כן.
האם כדאי לחסן ילד כבן שנתיים שסובל מנוזלת תמידית?
בוודאי ובוודאי שלחסן. בפני הורים שרוצים לחסן את הילד עומדות שתי אפשרויות: חיסון בתרסיס, המורכב מנגיף חי מוחלש או זריקה המורכבת מחלקי נגיף מת. ישנם מחקרים מסוימים אשר מצביעים על יתרון מסוים לחיסון בצורת התרסיס אצל ילדים, ולכן זו האופציה המומלצת יותר.
האם בזמן התקררות ושיעול מותר לשתות שוקו או חלב?
אין קשר בין הנזלת והשיעול שנגרמים על ידי וירוס כלשהו לבין מוצרי החלב. אין שום אינדיקציה מחקרית לכך שמוצרי חלב גורמים לנזק כלשהו ואפילו לליחה. ככלל, לא ידוע על שום מניעה לשתות או לאכול דברים מסוימים בעת התקררות.
אני מצטננת מהר ונדבקת בקלות במחלות חורף, האם להתחסן ולחסן את הבנות שלי, אחת בת 10 חודשים ואחת בת 7?
כולכן צריכות להתחסן וגם האב. יש מעט מחקרים שמראים שחיסון שפעת מוריד גם תחלואה שאינה שפעת, אך עדיין אלו לא מחקרים מספיק טובים על מנת לצאת בהצהרה גורפת.
איזה חיסון לשפעת יותר אפקטיבי: דרך זריקה או דרך תרסיס אף?
שניהם יעילים וטובים, בילדים הוכח שהחיסון בתרסיס לאף יותר יעיל מהחיסון המומת בזריקה. החיסון המומלץ למבוגרים הינו בזריקה, הוא מכיל את הווירוס בצורה המפורקת שלו ובכך גורם למערכת החיסונית לזהות אותו ולדעת להתחסן מפניו. לאלה הדואגים שיחלו לאחר החיסון בגלל שיקבלו חלקים מן הנגיף, יש לציין כי הסיכוי לכך נמוך ביותר מאחר וחלקי הנגיף לא יכולים להרכיב את עצמם בחזרה בתוך הגוף ולגרום למחלות. הסוג השני של החיסון ניתן בטיפות אף ולמעשה מכיל את הנגיף עצמו, אך ברמה מוחלשת. הוא הוכח כיעיל ביותר על ילדים, אך פחות יעיל למבוגרים.
האם ניתן להתחסן בפוליו ושפעת ביחד?
אין שום מניעה להתחסן לשניהם יחד. לכל חיסון בפני עצמו יש את הסיכוי המאוד קטן לתופעות לוואי, אך הן לא אמורות להופיע בעקבות חיסון אחר. עם זאת, חשוב לציין בפני נותן החיסון כי קיבלתם כבר חיסון אחר בזמן האחרון.
ייעוץ מקצועי:
ד"ר דורון דושינצקי, מומחה ברפואת ילדים ב"לאומית שירותי בריאות"
ד"ר שמואל בולביק, מומחה ברפואת ילדים ב"לאומית שירותי בריאות"
לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?
>> קור גורם לנו להיות חולים? בדקנו מיתוסים על מחלות חורף