כל אמא מכירה את הרגע שבו הטלפון מצלצל ועל הצג מופיע המספר של הגן. איכשהו תמיד לטלפון הזה יש נטייה להגיע בעיתוי הכי גרוע וביום הכי עמוס. חלקנו מרגישות רגשות אשם שלא מיד עזבנו הכול ובחרנו לסיים את יום העבודה - וחלקנו עוזבות הכול וטסות לגן כדי לא להתחשבן עם הגננת והאימהות האחרות. החלטנו לבדוק מי הן הרוב - הרצות, המתעכבות או המסננות?
בסקר אינטרנטי שנערך על ידי המותג "טיפטיפות", בקרב מדגם בו השתתפו 238 אמהות עלו הנתונים המעניינים הבאים:
84 אחוזים (200 אימהות) – עונות וממהרות לגן.
10 אחוזים (23 אימהות) – מסיימות יום עבודה וממשיכות לגן.
4 אחוזים (10 אימהות) – מפנות את הגננת לאבא.
2 אחוזים (5 אימהות) – מאתרות את הסבתא הקרובה ביותר.
0 אחוזים - מסננות
מהסקר ניתן לראות כי כאשר הגננת מקפיצה, רובנו עדיין עוזבות הכול ורצות לגן (84%), מעניין לגלות שכל האמהות מתייצבות כאשר הגננת מתקשרת ואף לא אחת מסננת.
כך תמנעו מחלות חורף אצל ילדים
כדי להימנע מהמצב הלא נעים (הטלפון מהגננת), ד"ר דורון כרמי MH, מומחה ברפואת ילדים ובאנדוקרינולוגיה ילדים, נותן טיפים ועצות שימושיות למניעת מחלות חורף אצל ילדים:
- נגיפי החורף נישאים באוויר. בכל שיעול ועיטוש נפלטים לאוויר כמויות עצומות של וירוסים וחיידקים, שיכולים לשרוד באוויר למשך מספר שעות ולהדביק ילדים אחרים. לכן, חשוב גם במזג אוויר חורפי לפתוח חלון ולאוורר ובכך לדלל את מספר הווירוסים שבאוויר החדר. עדיף שכבה נוספת של בגדים וחלון מעט פתוח.
- חשוב להפריד בין ילד חולה לילדים בריאים גם בבית. חשוב במיוחד לא להשכיב אותם לישון באותו חדר.
- יש להקפיד על היגיינה: לא להעביר מוצצים, בקבוקים, כוסות, כפיות ואת מגבות הרוק וממחטות הנזלת.
- חשוב להקפיד לשטוף ידיים לפני כל ארוחה, אפילו קלה. החיידקים והווירוסים שם, לא משנה אם אתם אוכלים תפוח, ביסקוויט או ארוחת צהריים מלאה. למדו את הילד להקפיד על רחיצת ידיים נכונה (שימוש בסבון ומים זורמים למשך כ-20 שניות).
- הקפידו לנקות מקומות רגישים במיוחד, אשר פעוטות באים איתם במגע כמו: רצפה, סיר, ארונות נמוכים, שולחנות, כסאות וידיות של דלתות. צעצוע של ילד חולה מכיל מיליוני וירוסים. עשרות בודדות מהם מספיקות כדי להדביק ילד אחר במחלה.
עוד ב-mako בריאות:
>> כמה פעמים ביום אתם אמורים לעשות פיפי?
>> הבטן מתנפחת אחרי האוכל? תנסו את הדבר הבא
>> 5 מזונות אנטי אייג'ינג שאתם חייבים להוסיף לתפריט
תזונה נכונה ואורח חיים בריא
- ודאו כי הילד מרבה באכילת פירות חורף: פירות הדר, קיווי וגויאבות מכילים כמות יפה של ויטמין C, בננות עשירות במגנזיום.
- הקפידו על צריכה יומית מרובה של ירקות בצבעים שונים, המכילים נוגדי חמצון – חומרים מנטרלי רעלים, המועילים לחיזוק מערכת החיסון של הגוף.
- הילדים מבקשים קטשופ? מצוין. הקטשופ ושאר תבשילי העגבניות מכילים פיטו-כימיקל הקרוי ליקופן - נוגד חמצון יעיל, שיכול לסייע לחיזוק המערכת החיסונית.
- בתינוקות עד גיל שנה הקפידו על הנחיית משרד הבריאות למתן תוסף של ויטמין D במיוחד בחורף, כאשר פחות נחשפים לשמש. ויטמין D חשוב לבריאות העצמות, השיניים, לספיגת סידן ולמניעת מחלת הרככת (מחלה בה העצמות מתרככות ומתעקמות). מגיל 4 חודשים ועד שנה, הקפידו על תוסף ברזל החיוני לתפקוד מערכות הגוף והתפתחות המוח של התינוק.
- תנו לקטנים להוציא מרץ. בחורף כולנו נוטים לאמץ התנהגות דובית ולהפוך ל- COUCH POTATOES שמשמעותו תזוזה מינימלית והתכרבלות מול הטלוויזיה. חשוב מאד לעודד פעילות גופנית בקרב הקטנטנים. הפעילות הגופנית משחררת חומרים טבעיים הנקראים אנדורפינים, שתורמים להגברת מערכת החיסון ומשפרת את יכולת הגוף להתמודד עם מחלות.
- אחרי שהשתוללו, הקפידו שהילדים מקבלים מספיק שעות שינה. שינה ומנוחה חיוניות לגדילה ולהתפתחות, אך גם מאפשרות לגוף אתנחתא לניקוי המערכות וחיזוק המערכת החיסונית.
- במיוחד בעונת המעבר, שבה מזג האוויר יכול להשתנות באופן קיצוני ובוקר חמים יכול להפוך לאחר צהריים גשום וסוער, מומלץ לשים בתיק עוד בגד ארוך וזוג גרביים לחימום הקטנטנים.
- מומלץ להשאיר ילד חולה בבית. ילד חולה בגן מחולל מעגל של הדבקות. אולי תחסכו יום עבודה, אך בסופו של מעגל, ילדים שנדבקו עלולים להדביק שוב את הילד שלכם, שרק עכשיו הבריא. בנוסף ילד חולה אומלל בגן, דורש תשומת לב מיוחדת, מעסיק את הגננת ומונע ממנה לתפעל את הגן.
- חום כשלעצמו אינו סיבה לרוץ למרפאה. רוב מחלות החום בילדים מעל גיל שנתיים הן קלות וחולפות ללא צורך בטיפול תרופתי. כדאי לזכור שפניה למרפאה חושפת את הילד למחלות זיהומיות ,לעיתים קשות יותר ממחלתו המקורית. פנו אל רופא הילדים וקבלו הנחיות לגבי המצבים המצדיקים פניה מידית למרפאה. בשאר המקרים ניתן להשתמש בתכשירים להורדת חום ולפנות למרפאה אם המחלה אינה חולפת.