כשחום גבוה או שיעול של הילדים מביאים אותנו לביקור אצל רופא, בין התורים הארוכים במרפאות והזמן הקצר שמוקצב לכל מטופל, יש סיכוי שנשכח תסמין או שניים ואולי גם לא נזכור לשאול לגבי אפשרויות טיפול שונות. כל שכן, לבעיות אחרות הקשורות בפן ההתפתחותי, החברתי והרגשי של הילד, שעשויות להדהד ברבדים שונים בחייו אין כמעט מקום. ביקור בריא הוא יוזמה של קופת חולים מאוחדת, המאפשרת לאנשים להגיע עם ילדיהם לרופא לתשאול ארוך בו ניתן לחשוף בעיות שונות. ארבעה רופאים מספרים על בעיות שחשפו אצל ילדים במסגרת זו, ועל הדרך בה פתרו את העניין:
* רוצים לזכות בחופשה משפחתית מפנקת על חשבוננו? ענו על סקר בריאות הילד
סרבול ועודף משקל
"באחד הביקורים, טיפלתי בילד בן 4 שסבל מעודף משקל וסרבול", מספרת ד"ר יעל בורוביץ, רופאת ילדים. "הוא התקשה לטפס במדרגות, לרוץ, לשחק. זה היה שילוב של היפוטוניה (חולשת שרירים) המוחמרת על ידי עודף משקל. הקשנו מזה שהדבר מפריע לו בכל מיני תחומים כמו במשחק במגרש המשחקים, וזה יכול להיות לו למכשלה באינטראקציות חברתיות וגם בהמשך ההתפתחות המוטורית שלו".
ואיך בחרת לטפל?
"הפניתי אותם למכון להתפתחות הילד, לצורך אבחון רב תחומי, ומשם הם יצאו עם טיפול המשלב ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, תזונה – והיום אנחנו רואים בהדרגה את הפירות ואת השיפור בכל הפרמטרים".
האמת על רמת הברזל
ד"ר דניאל כץ, רופא ילדים במאוחדת, מטפל בתינוק בן שנה וחצי שהגיע עם אמו לביקורת ונמצא שהוא סובל בחוסר בברזל. הוא המליץ על נטילת טיפות ברזל, טיפול קצר שאמור להעלות את רמת מחסני הברזל בגוף התינוק תוך מספר חודשים לכל היותר. "לאחר שלושה חודשים עשינו בדיקה חוזרת וראינו שרמת הברזל לא עלתה. האם אמרה שהיא נתנה לתינוק את הטיפול. ניסינו שוב למשך תקופה, ועשינו שוב ביקורת וגם הפעם הברזל לא עלה", מספר ד"ר כץ, "במסגרת "ביקור בריא" זימנתי את האם לבדיקה עם הילד, שם, כאשר דיברנו בנחת, האם נשברה וסיפרה את האמת: רמת הברזל לא עלתה בגלל שהיא לא נתנה לילד את הטיפות, משום שלא היה לה כסף לקנות אותן".
הטיפול היה מתן של 4 בקבוקים בחודש, הוצאה של כ-60 שקל לחודש, אך המצב הכלכלי של המשפחה לא אפשר זאת. "במסגרת הקופה סידרנו את הטיפול, ורמת הברזל של הילד עלתה", אומר ד"ר כץ ומציין שהאווירה הנינוחה ואורך הזמן הם שאפשרו לאם לדבר בכנות על מצבה ולפתור את בעיית הברזל של הילד, ושחלק מהשאלות במסגרת ביקור בריא נוגעות במצב הכלכלי של המשפחה. "כשאני בוחר את הטיפול המתאים, אני צריך לדעת במה להשתמש, כדי שחלילה לא יוצר מצב שבו לא יקנו את התרופה. רמת ברזל תקינה היא קריטית. היום ידוע על פי מחקרים כי בשנתיים הראשונות של החיים חוסר בברזל קשור לעלייה בתחלואה, לעלייה בבעיות של קשב וריכוז, דיסלקציה ובעיות לימודיות. מדובר בתינוק בן שנה וחצי. זה כל כך משמעותי מבחינתי כרופא, שלא הייתי נותן לו לגדול באופן לא בריא רק בגלל מצוקה כלכלית". אפשר לטפל בבעיה חברתית - פשוט צריך ליזום | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
עוד בביקור בריא:
>> בואו לגלות: האם הילדים שלכם בריאים?
>> איך לא נדבקים בשפעת? או בצינון? מדריך חורף
>> מתי הוא ישב כבר? מדריך התפתחות לתינוקות
קשיים ביצירת קשרים חברתיים
אם הגיעה עם בנה בן ה-4.5, ילד מפותח מבחינה קוגניטיבית, לביקור בריא. היא סיפרה כי הוא לא מפתח קשרים עם הסביבה ועם ילדים אחרים ומעדיף לשחק לבד בגן בזמן השהייה בחצר. כאשר היא ניסתה להזמין לביתם חברים מהגן, הילד בחר לשחק לבד עם הלגו והמכוניות. האם ניחמה את עצמה בכך שזו העדפתו של הילד, אך לא כך חשבה ד"ר קרן שגיב שאליה הגיעו האם ובנה במסגרת ביקור בריא.
"אמרתי לאם שבכל גיל ילד לא צריך להיות בודד. ולכן, אם הוא ירגיש נוח לשחק עם 2-3 ילדים בביתו, הוא ירגיש נוח לשחק איתם גם בגן. הנחיתי אותה שכדאי להתמקד ולהזמין לביתם אחה"צ פעם בשבוע חבר (מתוך קבוצה של 2-3 ילדים). המלצתי לה לדבר עם הגננת ולשאול אותה לאילו ילדים יש תחומי עניין דומים לאלו של הילד. הנחיתי אותה שבשעת המשחק לא תוציא משחקים בהם כל ילד משחק לעצמו, כמו לדוגמה לגו, אלא שתוציא משחקים בהם יזדקקו אחד לשני: הסעה הדדית בבימבה, בה אחד יושב והשני מסיע בתורו, הכנת עוגה או סחיטת מיץ ביחד, משחקי דמיון כמו בית קפה בו אחד הילדים הוא המלצר והשני הסועד, ולחילופין. אם הם בונים בלגו אז לעודד בניה משותפת ולתת להם משימת צוות. כעבור חודשיים סיפרה לי האם שיש שיפור, הילד משחק עם 2 חברים קבועים אחה"צ, ומשחק עם חברים כשנכנס לגן, גם הגננת דיווחה שהילד משחק עם אחרים בחלק מזמן החצר ומרגיש יותר בנוח".
התאפקות יתר
>> הכתובת על הקיר: כך תדעו אם הילד סובל מבעיה חברתית