הילד שלכם חולה. הוא סובל כבר כמה ימים משיעול קשה, מצונן, יש לו חום גבוה והוא לא ממש יורד מהידיים שלכם. אתם רצים איתו לרופא בתקווה שיציל את כל הבית מהכאוס הזה, ובעיקר את המסכנון הקטנצ'יק שסובל. ממש סובל. הגעתם למרפאה והיא עמוסה בילדים משתעלים. כמובן שלא נכנסתם בזמן לרופא כי היו הרבה מקרים דחופים לפניכם, אבל כשזה כבר קרה הכל עבר כל כך מהר. כמה בדיקות שגרתיות והופס – וירוס במקרה הטוב, אנטיביוטיקה במקרה הרע. ניסיתם קצת לספר על הילד, על הרגישויות שלו אבל הרופא לא ממש מצליח לזכור מה בדיוק אמרתם כעת, כל שכן לאחר שיצאתם מהדלת. מוזר, באותה הזדמנות גם רציתם לשאול משהו על זה שהוא עוד לא התחיל ללכת, אבל הרופא נראה לחוץ והבכי של הילד זירז את החזרה הביתה. לא נורא, בפעם הבאה. רק שבפעם הבאה שוב הכל באווירת לחץ ששכחתם כבר מה רציתם לשאול. מה אם היינו אומרים לכם שאפשר לחסוך מכם את ההחמצה הזו?
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מערכת הבריאות בישראל עובדת בחוסר של מקום וזמן, בצפיפות ובלחץ. כשילד מגיע למרפאה עמוסה כשהוא חולה, אין לרופא הרבה זמן לשוחח עם ההורים ולאתר בעיות עתידיות. בדיוק על הרקע הזה הוקם מערך "ביקור בריא" בקופת חולים מאוחדת. אז מה ניתן לאבחן באמצעות השירות של ביקור בריא, ולמי זה מיועד?
* רוצים לזכות בחופשה משפחתית מפנקת על חשבוננו? ענו על סקר בריאות הילד
"הרעיון שעומד מאחורי 'ביקור בריא' הוא לאתר בעיות אצל ילדים בשלבים מוקדמים", אומרת ד"ר אפרת ווקסלר, מומחית ברפואת ילדים, רופאת מרחב שרון בשירותי 'מאוחדת'. "זהו ביקור יזום של הקופה אליו מוזמנים ילדים בגילאי שנתיים עד 6 אחת לשנה. משך הביקור הוא כחצי שעה והוא נערך במרפאה של רופא הילדים הקבוע או רופא ילדים אחר. הביקור נערך בשעות בהן המרפאה נקייה מילדים חולים, והרעיון הוא לראות את הילד כשהוא מרגיש טוב ולא כשהוא חולה".
תכנית "ביקור בריא" הושקה באפריל 2014. זו תכנית כלל ארצית של קופת חולים מאוחדת, היחידה שמפעילה אותה. התכנית מבוססת על מודל שקיים בארה"ב ובקנדה, שם יושב אחד הרופאים המתמחים בתחום של רפואה קהילתית.
בביקור נבדקים כישורים ויכולות לפי גיל | צילום: istockphotoמה עושים במהלך הביקור?
"בביקור עוברים בצורה מובנית על כל מיני תחומי חיים שונים: התפתחות, הרגלי שינה, גמילה או אכילה, התפתחות חברתית, הדרכה הורית כמו הצבת גבולות או הקניית הרגלי זהירות, ולמעשה כל מה שקשור לבריאותו של הילד".
אילו בעיות אפשר לאבחן במהלך הפגישה?
"טרם הביקור, הרופא בוחן בהסתכלות מעמיקה את התיק של הילד: בדיקות שעשה, ביקורים אצל רופאים אחרים", מסבירה ווקסלר. הביקור עצמו מתחיל בשאלה כללית להורה אם יש דבר מה המטריד אותו בנוגע להתנהגות או התפתחות הילד, ולאחר מכן עוברים בצורה מובנית לנקודות השונות:
התפתחות לפי הגיל – "יש אבני דרך של התפתחות לפי גיל. באמצעות ערכות שונות של משחקים, צבעים וציורים – אלה בוחנות כיצד הילד מחזיק את העט, משרבט, אוחז בקוביות וכו'', ובודקות באופן בסיסי מוטוריקה גסה ועדינה. יש לנו רשימה מפורטת של דברים שהם יכולים לעשות בכל גיל. אם יש בעיה מסוימת - לדוגמה: הילד לא הולך עד גיל שנתיים - אנו נאתר אותה. אם מדובר בבעיה פעוטה, אנו נערוך מעקב וניפגש שוב עם הילד כעבור מספר חודשים ואילו לאבחונים מעמיקים יותר אנו מפנים לרופא מומחה בהתפתחות הילד. בנוסף, עוברים על פנקס טיפת חלב כדי לבדוק שלא פוספס חיסון כלשהו".
עוד בביקור בריא:
>> בואו לגלות: האם הילדים שלכם בריאים?
>> איך לא נדבקים בשפעת? או בצינון? מדריך חורף
>> מתי הוא ישב כבר? מדריך התפתחות לתינוקות
הרגלים לפי גיל – "בכל גיל מצופה מהפעוטות או הילדים להיגמל מהרגלים מסוימים, לדוגמה, בגיל שנתיים נצפה לגמילה מהבקבוקים, בגיל שלוש מהמוצץ ומהחיתולים. כמובן שדברים אלו תלויים בהורה ובילד. בנוסף אנו שוקלים ומודדים גובה כדי לראות שאין תת משקל, הפרעות בגובה או אם יש נטייה להשמנת יתר. בביקור מדברים גם על הרגלי תזונה - בבתים רבים אין עדיין מודעות לפירמידת המזון ולשנות הרגלי תזונה בגילאים צעירים קל יותר מאשר בגיל ההתבגרות. אלו דברים שקשה להגיע אליהם בביקורים רגילים במרפאה, וחשוב להתחיל לעבוד על הנושאים הללו עם ההורים בשלב מוקדם יחסית".
להורים תינתן הדרכה מורחבת המועברת ע"י פסיכולוגים | צילום: istockphotoיכולות לימודיות – "זהו נושא שעליו מתעכבים בגיל 5-6, על מנת לראות אם יש הפרעות קשב וריכוז. אמנם אנו לא עושים אבחון במקום אבל אם עולים קשיים שמעידים על הפרעות אלו, אנו מציעים סדנאות מקדימות להורים לניהול נכון יותר ולהתמודדות עם הנושא".
הדרכה הורית – "בביקור אנו יכולים לזהות אם יש הורים שיש להם קושי ניכר בהצבת גבולות לילד. הדבר יכול לבוא לידי ביטוי באי חגירה של הילד ברכב, משום שהוא מתנגד לזה, או הזנה לא איכותית. גם אי הצבת גבולות משפיעה על בריאותו של הילד. בביקור נותנים טיפים ראשוניים, אך אם קיימת בעיה מורכבת אנו מפנים הלאה. לדוגמא יש במאוחדת סדנה הנוגעת להצבת גבולות והיא מועברת על ידי פסיכולוגית בפורום של קבוצת הורים, אשר מקבלת כלים מתוך מצבים שעולים כיצד להתמודד ואיך להציב גבולות לילדים. לרוב הדברים שעולים יש מענה. פרמטר נוסף שאליו מתייחסים ב'ביקור בריא' הוא פעילות גופנית וחשיפה למסכים. ההורים מקבלים הדרכה בהתאם להנחיות הקיימות".
התפתחות חברתית – "בגילאי טרום בית ספר, אנו בודקים אם היחסים החברתיים שלהם תקינים. כאשר יש בעיה, ההורה יהיה זה שלרוב יעלה אותה בביקור".
קשיים רגשיים – "בחלק מהביקורים אימהות מספרות על קשיים בבית, אם לדוגמה ההורים עוברים תהליך גירושים קשה, הילד יכול להיות ברגרסיה ולהרטיב, כלומר זה משפיע על בריאות הילד. במקרה כזה אבקש מעו"ס שתשוחח עם האם או עם הילד. אמנם לא את הכל הקופה יכולה לפתור אבל אפשר לתת כלים או לנסות לעזור".
>> הכתובת על הקיר: כך תדעו אם הילד סובל מבעיה חברתית
>> כל מה שחדש ומעניין בפייסבוק מאוחדת
>> לכל הכתבות