עוד לא התאוששנו מהעובדה המדאיגה שבישראל של שנת 2022 סיגריות אלקטרוניות משמשות כמוצר העישון המוביל בקרב בני הנוער בגילי 17-15, כעת מצאו ילדים קטנים יותר, דרך יצירתית ומסוכנת להתנסות בו אף הם.

לפני מספר ימים, הורים מבית ספר במרכז הארץ קיבלו ממנהלת בית הספר את ההודעה הבאה: "תופעה מדאיגה בקרב הילדות והילדים - רכישת מכשיר תמים, המיועד להפצת ריח, שעבר שינוי ייעוד והפך לסיגריה אלקטרונית (הכינוי בא מהילדים). התופעה נפוצה משכבת ג' ועד שכבת ו'. הילדים ממלאים את המיכל המיועד לאידוי במים במשקה בטעמים: פטל, ספרייט ועוד. הם שואפים את האדים של הנוזל ומדמים עישון או סתם טועמים את האדים. אינני רופאה וגם לא מבינה גדולה בכימיה. איני יודעת האם יש לדבר הזה השפעה או פגיעה בריאותית, אבל כן יכולה להגיד שתופעה זו מדאיגה ודורשת מיגור. על מנת למגר את התופעה, נכנסתי אתמול לכיתות לשיחה. בסיום השיחה הבהרתי באופן חד משמעי, שהמכשיר אסור לשימוש בשטח בית הספר. מה נבקש מכם ההורים - היו מודעים לתופעה.  נהלו שיח עם הילדים.ות והגדירו יחד איתם את גבולות הגזרה שלכם (אם מבחינתכם זה מותר או אסור בשעות אחה"צ). שתפו פעולה עם אמירת בית הספר - חל איסור להביא את המכשיר לבית הספר".

"פתחתי את המכשיר וראיתי שיוצאים אדים"

"הבת שלי אמרה לי שזה מן מכשיר שמשפריץ מים לפנים ומרענן" מספרת אורית דניאל' אמא לילדה בכיתה ו' באותו בית הספר, שהזדעזעה מהודעת המנהלת. "זה נשמע לגמרי תמים. אחרי שהמנהלת הציפה את העניין, היא סיפרה שילדים מכניסים לתוכו טעמים ומשפריצים לפה. פתחתי את המכשיר וראיתי שיוצאים ממנו אדים. הוא מוצג כמוצר לחות לפנים. מזל שהילדה שלי מספרת לי הכל. היא אמרה שיש ילדים שמחקים את פעולת העישון וכאילו לוקחים 'שאכטות'. ילדים בכיתה ו'. אני לא יודעת כמה זמן היה לוקח לנו לעלות על זה אם לא היינו מקבלים את הודעת המנהלת. אין לי מושג כמה המכשיר הזה בטוח. זה מיובא מסין אין עליו שום פיקוח והוא נמכר בחנויות שכונתיות ובחנויות צעצועים".

מה הרגשת?

"מפחיד מאד. החרדה הכי גדולה שלי הייתה שהילדים שלי יעשנו. לחשוב שילדים בגיל הזה מחקים את פעולת העישון זה נורא. היום ההורים לא מספיק מיחסים חשיבות לדברים שהילדים נחשפים אליהם. מוכרחים להיות כל הזמן עם היד על הדופק".

 

_OBJ

לא ברור עדיין אם כבר מדובר בתופעה רחבה יותר, אבל סביר להניח שזהו אינו המקרה היחיד. "בהתחלה דובר על כיתות ו' ואז התברר שהמכשיר הזה נמצא גם אצל ילדים בכיתה ג' ד' וה'", מספרת אמא נוספת לילד מבית ספר סמוך. "הילדים לוקחים את זה לשימוש מדמה עישון. 'כמו גדולים'. אני חושבת שזה נולד מאתגר טיק טוק. אין לי מושג איך הם למדו את זה. פנינו גם לאחת החנויות, שמספקות את המכשיר וביקשנו מהן להפסיק לספק, לצערי לא נענינו וחבל".

"בספרות המקצועית מתפרסמות עוד ועוד עדויות לנזקי הריאה שעלולים להיגרם כתוצאה מהאקט"

עד כמה התופעה הזאת מסוכנת? "האידוי מזיק לריאות, מפני שכל שאיפת אדים או עשן לריאות גורמת לכוויה כימית", קובע פרופ' מרדכי קרמר מנהל מערך הריאות בית חולים בילינסון. "הנזק תלוי גם בחומר הנשאף - יש חומרים גורמים לדלקת אלרגית ואחרים המסרטנים".

גם ד"ר אייל יעקובי, מומחה במחלות ריאה והשתלות ריאה בילדים במכון לרפואת ריאות ב"מרכז  שניידר לרפואת ילדים" מודאג. "לצערי, תופעת שאיפה של חומרים (vaping), מוכרת ותופסת תאוצה בקרב ילדים ומתבגרים. בספרות המקצועית מתפרסמות עוד ועוד עדויות לנזקי הריאה שעלולים להיגרם כתוצאה מהאקט הזה. לגבי התופעה הספציפית: אלתור מכשיר ושאיפה של חומרים לא מפוקחים עלולה לגרום לנזקים בלתי צפויים בדרכי האוויר, כמו לדוגמה חשיפה חד פעמית שגורמת לדלקת ריאות מפושטת". אגב, לדבריו נזקי עישון מסיגריה אלקטרונית כבר זכו לאבחנה רשמית - "Vaping Product, Use" Associated Lung Injury".

"נזקים נגרמים בחלקם מהחומרים שנשאפים שמובילים לדלקת ריאות (פנאומוניטיס) שלעיתים אינה תלוית מינון" הוא מוסיף. "התופעה תופסת תאוצה בצפון אמריקה ואירופה, ולצערי אני שומע שגם בישראל. ההשלכות ארוכות הטווח בחשיפה חוזרת עדיין לא ידועות. מה שעוד מטריד הוא שאין פיקוח על הריכוזים. זה מטריד על אחת כמה וכמה כשמדובר בילדים בגילים האלה. משרד הבריאות כבר פרסם נייר עמדה לגבי השימוש במכשירי אדים והתריע לגבי הסכנות שעלולות להופיע בשימוש בהם, לרבות זיהום חיידקי משני. ואני מדבר על מכשירים שאמורים להיות מפוקחים, אז במקרה הנוכחי זה אף יותר מדאיג".

*עד מועד סגירת הכתבה לא התקבלה תגובת משרד החינוך