החיים נמשכים גם כשאנחנו חולים. לחץ בעבודה, אירוע משפחתי חשוב או כרטיסים שכבר קנינו להופעה – מצבים כאלה גורמים לנו לעתים קרובות לבלוע כדור ולצאת מהבית בהבטחה שנשתעל רק לתוך המרפק ולא נתעטש על אף אחד. אין ברירה, אנחנו אומרים לעצמנו. יהיה בסדר. או שלא.
מחקר שנערך באוניברסיטת מרילנד והתפרסם בכתב העת המדעי PNAS עקב אחרי מנגנוני ההפצה של נגיף השפעת וגילה שגם אם לא נשתעל ולא נתעטש, עדיין נסכן את האנשים שבקרבתנו. במחקר השתתפו כ-140 סטודנטים שאובחנו עם שפעת ודאית, חמישית מהם סובלים מאסתמה (שיעור גבוה יחסית לאוכלוסייה). במחקר נבדקה הכמות המצטברת של נגיפי שפעת שהפיצו החולים במשך 30 דקות.
עדיף שתישארו בבית
התוצאות: פחות ממחצית מהחולים הפרישו בנשימתם נגיפי שפעת מידבקים. מתברר שגם חולים שבקושי השתעלו או התעטשו, אם בכלל, עדיין הפיצו את הנגיפים בנשימה. במילים אחרות, גם חולה שמקפיד להשתעל לתוך המרפק ולהתעטש לתוך הטישו מסכן את האנשים שסביבו בהדבקה. עוד התגלה במחקר כי אין קשר בין חומרת המחלה לכמות הנגיפים שהחולה מפיץ. במילים אחרות, חולים במצב קשה וחולים במצב קל (בהיבטים של חום ותסמינים נשימתיים) מידבקים באותה המידה. על פי ממצאים אלה, שייבדקו בעתיד במחקרי המשך, ראוי לעודד אנשים החולים בשפעת להישאר בבית עד שיבריאו ולהקפיד על אוורור החללים שבהם שהו חולים אלה.
החוקרים באוניברסיטת מרילנד חיפשו ממצאים נוספים, וראו כי נשים משתעלות יותר מגברים אך אינן מפרישות יותר נגיפים. על פי השערתם, סף הרגישות של נשים לשיעול נמוך יותר ולכן הן משתעלות בתדירות גבוהה יותר בתגובה לאותה רמה של נגיפים.
עוד גילו החוקרים כי נבדקים שחלו למרות קבלת חיסון בעונה הנוכחית וגם בעונה הקודמת הפיצו יותר נגיפים בנשימה אף שלא נמצאה בגרונם כמות גבוהה יותר של נגיפים. עם זאת, מאחר שמדובר בממצא שהתגלה בקרב מיעוט (11 נבדקים בלבד) ורק באחד משני זני השפעת שנבדקו במחקר, החוקרים חושדים שמדובר בתוצאה מקרית בלבד וכי יש לחקור נושא זה בנפרד.
עוד ב-mako בריאות:
>> זו כנראה תרופת הסבתא הכי הזויה - שבאמת עובדת
>> חלום: איך לאכול מהכול, לרזות ולשמור על המשקל
>> הסיבה המזעזעת שבגללה אסור לכם להחניק עיטוש
שפעת היא מחלה נגיפית שנפוצה בעיקר במהלך חודשי החורף. לשפעת, בניגוד לצננת, עלולים להיות סיבוכים רבים והיא מסכנת בעיקר קשישים, תינוקות, נשים הרות ואנשים עם מחלות רקע. לכן חשוב מאוד למנוע את הפצתה בעיקר עבורם.
החיסון נגד שפעת מפחית באופן משמעותי את הסיכוי לחלות במחלה, אומרת ד"ר קרן לנדסמן, המנהלת המקצועית של עמותת מדעת. אבל אם כבר חליתם, הדרך הטובה ביותר למנוע את הפצת המחלה היא להישאר בבית עד להחלמה מלאה, להקפיד על אוורור תכוף של חלל הבית ולהימנע ממפגשים ומביקור במקומות סגורים הומי אדם.