בשנים האחרונות, בזכות מחקרים רבים בנושא, נחשפות עוד ועוד תופעות לוואי של השמנת-יתר. היום אנחנו יודעים שעודף משקל הוא מסוכן במיוחד לבריאות ויכול להוביל לשלל מחלות, כמו סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם ועוד. ממחקר שפורסם בכנס האירופאי והבינלאומי להשמנת-יתר, עולה סכנה נוספת שנשקפת לאנשים הסובלים מהשמנת-יתר.
המחקר רחב-ההיקף התמקד בגברים ובחן את ההשפעה שיכולה להיות להשמנה באזור חגורת הבטן והמותן, מה שאנחנו נוהגים לכנות "כרס בירה" – וכיצד היא עשויה להיות קשורה לסרטן הערמונית. במהלכו, ד"ר אורורה פרז-קורנגו וקולגות נוספים מאוניברסיטת אוקספורד עקבו אחר יותר מ-200 אלף גברים מבריטניה, שהתנדבו להשתתף במחקר אחר שנקרא UK Biobank, שגויסו בין השנים 2006-2010. בתחילת המחקר, הם היו בריאים ובלי סרטן. נעשה מעקב בריאותי אחריהם במשך קצת יותר מ-10 שנים ונאסף מידע על מדד מסת הגוף שלהם, היקף המותניים, אחוזי שומן בגוף ויחס מותניים-ירכיים. בנוסף לכך, הובאו בחשבון גורמים נוספים, כמו מעמד סוציו-אקונומי, אורח חיים ומחלות רקע.
במהלך תקופת המעקב, 571 גברים מתו מסרטן הערמונית. החוקרים גילו שלמרות שלא נמצא קשר ברור בין מדד BMI ואחוזי שומן בגוף ובין סיכון גבוה לסרטן הערמונית, היה קשר בין מדד השומן בחגורת הבטן ובין הסיכון למוות מסרטן הערמונית. נוסף לכך, התגלה כי אלו שהיו בעלי היקף מותניים גבוה יותר נמצאו בסיכון גבוה יותר ב-35 אחוזים למות מסרטן הערמונית, בהשוואה לגברים שהיו בעלי היקף מותניים נמוך יותר. תוצאות דומות היו גם בקרב אלו בעלי יחס מותניים-ירכיים גדול יותר.
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שמדווחים נסייני החיסון של "פייזר"
>> קבלו אותו: הירק שמפחית חשק למתוק
>> אוכלים כשאתם בסטרס? מצאנו פתרון עבורכם
"מצאנו קשר משמעותי בין ריכוז שומן באזור הבטן והמותניים וסיכון למוות כתוצאה מסרטן הערמונית", אמרה ד"ר פרז-קורנגו בהצהרה רשמית. "עם זאת, נדרשים מספר גדול יותר של מקרים, כמו גם מחקרים באוכלוסיות אחרות, כדי לאשר ממצאים אלו". היא מוסיפה כי BMI גבוה מעלה את הסיכון למחלות אחרות, כולל סרטנים אחרים, כך שאנשים צריכים לשקול את ההשפעות הללו שיש לשומן עודף בגוף.
לפי נתונים של משרד הבריאות, סרטן הערמונית הוא השכיח ביותר בקרב גברים בישראל.