כשאנחנו אוכלים ג'אנק פוד עתיר פחמימות, כמו ארוחה ברשת מזון מהיר, או צ'יפס – רבים מאיתנו מעדיפים שזה יהיה לצד שתייה דלת קלוריות, כדי להפחית בכמות הקלוריות שאנחנו מעמיסים אצלנו בבת אחת. אבל כעת מתברר שאולי מה שהיה נדמה לנו כאופציה טובה יותר, היא לאו דווקא כזאת. למעשה, שילוב של משקה המכיל ממתיק מלאכותי ומזון עתיר פחמימות – עשוי להשפיע על הגוף שלנו באופן שלילי – כך טוענים חוקרים מאוניברסיטת ייל.
המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Cell Metabolism ומסקנותיו מצביעות על כך שצריכה של פחמימות וממתיקים מלאכותיים ביחד, עשויה לבלבל את המוח שלנו ולשבש לנו את מערכת העיכול. השפעה זו יכולה להוביל לתופעות לוואי נוספות, כמו תנגודת לאינסולין, סוכרת ועלייה במשקל.
"אם אתם הולכים לשתות משקה דיאטטי, אל תאכלו לצד זה צ'יפס", מסבירה דיינה סמול, אחת החוקרות במחקר לאתר Inverse. "אתם יכולים לשתות את המשקה הדיאטטי בנפרד, אבל המתינו שעה (לפני שתאכלו מזון עתיר פחמימות) ואתם תהיו בסדר, כל עוד זה בכמויות קטנות".
פחמימות וממתיקים מלאכותיים משבשים את המוח והגוף
סמול וצוות החוקרים שלה גייסו 45 מבוגרים צעירים ובריאים שלרוב לא צורכים ממתיקים מלאכותיים. כל המשתתפים היו במשקל תקין וללא בעיות במערכת העיכול. המשתתפים חולקו לשלוש קבוצות ובמשך שבועיים, הם ביקרו במעבדה של סמול 13 פעמים. בסוף המחקר, כל משתתף שתה שבעה משקאות בטעמי פירות, שנרקחו על ידי החוקרים. קבוצה אחת שתתה משקה שהומתק בממתיק המלאכותי סוכרלוז, ממתיק נפוץ שנמצא בשוק משנת 1998. קבוצה אחרת קיבלה משקה שמכיל סוכר לבן רגיל וקבוצת ביקורת שקיבלה משקאות שהכילו גם ממתיק מלאכותי וגם פחמימה לא מתוקה, תרכובת בשם מלטודקסטרין. כל משקה היה בגודל של פחית שתייה רגילה.
לפני ואחרי שהם שתו את המשקאות, המשתתפים עברו בדיקות שונות שבדקו בין היתר את הפעילות המוחית שלהם, תפיסת הטעם שלהם ותפקוד מטבולי. נוסף לכך, השתמשו החוקרים גם בסריקות כדי לבדוק כיצד המוח מגיב לטעמי מתוק, מלוח וחמוץ. החוקרים גם בדקו את הרגישות שלהם לגלוקוז ואינסולין.
מטרת החוקרים הייתה לבחון תאוריה שבבסיסה הרעיון שבזמן שהתפתחנו אבולוציונית פיתחנו מערכת יחסים מיוחדת עם סוכר: אנחנו רוצים מזון מתוק (כמו פירות), כיוון שמזון מתוק מספק לנו אנרגיה. אבל כשאנחנו צורכים מזון מתוק שאין בו קלוריות - כמו ממתיק מלאכותי - הגוף מתבלבל. הטעם המתוק נמצא שם, אבל הקלוריות שמעניקות לנו אנרגיה לא. במצב זה, סמול מסבירה, מתיקות היא כבר לא רמז יעיל. לפי התאוריה, בלבול זה גורם לגוף להפסיק לייצר אינסולין ולהפסיק לעכל סוכר, מה שהגוף אמור היה לעשות אם הוא היה צורך מזון מתוק שמכיל קלוריות. זה עשוי להוביל לבעיות במערכת העיכול ולעלייה במשקל.
עוד ב-mako בריאות:
>> מין מסוכן: זו התנוחה המינית הכי מסוכנת שיש
>> 5 מזונות מעובדים שדווקא כדאי להתחיל לאכול
>> קורונה: האם אנחנו צריכים להצטייד במזון?
אך הניסוי הוכיח שהתאוריה לא מדויקת: אם היא הייתה מדויקת, קבוצת האנשים שצרכו משקה עם ממתיק מלאכותי היו סובלים מהשפעות שליליות על המוח ובעיות במערכת העיכול. אבל הקבוצה היחידה שהראתה שינויים במוח, הייתה הקבוצה שקיבלה משקה דיאטטי יחד עם פחמימה לא מתוקה. תוצאות המחקר למעשה הראו שאם רק שותים משקה המכיל ממתיק מלאכותי, אין לזה השפעה שלילית על תפקוד המוח או תפקוד מערכת העיכול. אבל אם שותים משקה דל-קלוריות המכיל ממתיקים מלאכותיים לצד פחמימה - השילוב של השניים יוצר בלבול במוח וגורם לבעיות שונות בגוף.
כיוון שמשתבשת התגובה המוחית לסוכר, הגוף למעשה לא מצליח לעכל אותו כמו שצריך. כתוצאה מכך, אם שיבוש זה מתרחש לעתים קרובות, זה עלול לגרום לקושי של המוח והגוף לזהות סוכר ולהגיב לו בהתאם.
עם זאת, חשוב להדגיש כי המחקר נמשך שבועיים בלבד. כלומר, ייתכן שעם הזמן, המוח יצליח לתקן את השיבוש הזה ואולי ככל שזה קורה לעתים קרובות יותר, כך המוח מתרגל יותר למצב ומסוגל לתקן את זה. אך עדיין, לפי המומחים, התוצאות מצביעות על כך שאנשים שבאופן קבוע צורכים ממתיקים מלאכותיים לצד פחמימה, נמצאים בסיכון גבוה יותר לסוכרת מסוג 2 ולהשמנת יתר.
אז מה כדאי לנו לעשות כדי למנוע מצב כזה ולהישאר בריאים? סמול מציעה להימנע ממזון מעובד ולאכול כמה שיותר מזון טבעי. אבל אם בא לכם להתפנק, אז עדיף שלצד הפיצה שלכם תשתו משקה שאינו מכיל ממתיקים מלאכותיים.