מה המפתח לחיים מספקים? ברור שהתשובה לכך אינה פשוטה, אבל חוקרים מקנדה טוענים שמצאו דרך די פשוטה להיות מרוצים מהחיים.
המחקר, שפורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Science, מצא כי אנשים שמשקיעים כסף בשירותים שחוסכים להם זמן, כמו להעסיק גנן במקום לטפל בגינה בעצמם או לשלם לעוזרת בית – מדווחים על סיפוק רב יותר בחיים. וזה לא רק היה תקף לאנשים עשירים. על פי החוקרים, אנשים בעלי הכנסה גבוהה ונמוכה כאחד נהנו מ"קניית זמן".
חוקרים מאוניברסיטת קולומביה הבריטית רצו להבין כיצד כסף, זמן ואושר קשורים אחד בשני. במהלך המחקר, הם ערכו סקר בקרב יותר מ-6,000 מבוגרים בארה"ב, דנמרק, קנדה והולנד. המשתתפים השיבו על שאלות בנוגע לתדירות שהם מוציאים כסף כדי לקנות לעצמם זמן חופשי, התדירות שהם הרגישו לחוצים בזמן, פרטים דמוגרפיים ועד כמה הם מסופקים מחייהם.
גם לאחר שהחוקרים הביאו בחשבון את ההכנסה של המשתתפים, התוצאות היו חד-משמעיות: אנשים שדיווחו כי הם מוציאים כסף על שירותים שחוסכים להם זמן – דיווחו על רמות גבוהות יותר של סיפוק בחיים. "חשבנו שזה יתבטא בקרב אנשים שהכנסתם גבוהה מהממוצע, אך להפתעתנו גילינו שיש לכך אותה השפעה בכל ספקטרום ההכנסות", אמרה פרופ' אליזבת' דאן, אחת החוקרות בהצהרה רשמית.
עוד ב-mako בריאות:
>> האימון שישרוף שומן תוך חמש דקות בלבד
>> למה גוגל יצרה 20 מיליון יתושים במעבדה?
>> תציצו במראה: האם יש לכם נמשים בעיניים?
בנוסף, ערכו החוקרים ניסוי נוסף, במהלכו הם נתנו ל-60 מבוגרים 40 דולר, לרכישת שירות מסוים המקנה להם זמן חופשי בסוף שבוע אחד. ובסוף שבוע אחר, נתנו 40 דולר כדי שירכשו מוצר מסוים. כפי שהם ציפו, אנשים הרגישו שמחים יותר כשהם קנו לעצמם זמן חופשי, מאשר כשהם קנו לעצמם דברים חומריים.
אז למה הוצאה כספית שחוסכת לנו זמן גורמת לנו להרגיש כל כך טוב? "המחקר שלנו מראה כי אנשים פחות מרגישים לחץ של סוף-יום כשהם קנו שירותים החוסכים זמן, מה שמסביר למה היה שיפור במצב הרוח שלהם", כתבו החוקרים. שימוש בכסף כדי לחסוך זמן "שימש כגורם המפחית את ההשפעה של לחץ זמן על הסיפוק שלנו בחיים", הוסיפו.
יחד עם זאת, הוסיפו החוקרים אזהרה: "אנשים לעתים קרובות מתלוננים שהם לחוצים בזמן, לא רק בגלל שהם באמת עסוקים, אלא גם כיוון שהם מרגישים בחוסר שליטה על הזמן שלהם", הם כתבו. לטענתם, במובן הזה - השקעה של יותר מדי כסף בהאצלת סמכויות יכולה דווקא להשפיע לרעה, על ידי חיזוק הרעיון שאיננו מצליחים לעשות הכל בעצמנו.