ב-1 בינואר 2020 תיכנס לתוקף היוזמה החדשה של מערכת הבריאות – סימון מוצרים במדבקות שמזהירות מפני מזונות המכילים כמויות גדולות של נתרן, סוכר ושומן. היוזמה נועדה לחולל שינוי בהרגלי התזונה של הישראלים, להעלות מודעות למזון שאנו צורכים וכמובן לגרום לכולנו לאכול בריא יותר. ייקח עוד זמן עד שנדע אם התוכנית צלחה, אבל בינתיים חוקרים ברחבי העולם עדיין מנסים להבין כיצד אפשר לגרום לאנשים לעשות בחירות תזונתיות יותר.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מחקר שפורסם לאחרונה בכתב עת מדעי מציג שיטה שונה, אך מסקרנת ובעלת פוטנציאל טוב לחולל שינוי בהרגלי התזונה שלנו – סימון על גבי מוצרים, שיציג כמה פעילות גופנית תצטרכו לעשות כדי לשרוף את הקלוריות של כל מוצר.
המחקר פורסם בכתב העת Epidemiology & Community Health והוא מומן על ידי אוניברסיטת לובורו באנגליה. לפי החוקרים, סימונים שמצביעים על כמות הפעילות הגופנית שאדם יצטרך לעשות כדי לשרוף את הערך הקלורי של המוצר שהוא מעוניין לאכול יכולים בעתיד לסייע למגר תופעות שנעשו רווחות, כמו עודף משקל, סוכרת ומחלות לב.
סימון המוצרים יכול לעזור לאנשים לצרוך פחות 200 קלוריות ביום
החוקרים, מאוניברסיטת בירמינגהם, בית הספר לרפואה בנורוויץ' ואוניברסיטת לובורו בחנו במהלך המחקר כ-15 מחקרים קודמים שנעשו על סימון מוצרים ובחירות תזונתיות כתוצאה מכך. הם מצאו כי במקרים שבהם מזון סומן לא רק בכמות הקלוריות שהוא מכיל, אלא גם בהשערה של כמות הספורט הדרושה כדי לשרוף אותן – אנשים צרכו 65 פחות קלוריות בממוצע ועד 100 קלוריות בצד הקיצוני של הסקאלה, פר ארוחה. החוקרים סבורים כי הסיבה לכך היא שאנשים לרוב נוטים להמעיט בערך הקלורי של המזון שהם אוכלים. בנוסף לכך, החוקרים מאמינים כי אנשים לא יודעים לשער נכון את הכמות הקלורית שהם אמורים לצרוך ביום, בהתאם לפעילות הגופנית שהם עושים.
"אנשים חושבים שהשמנת יתר נגרמת בשל גרגרנות, אבל היא לא. כולנו אוכלים קצת יותר מדי, בכל יום", מסבירה אמנדה דיילי, מרצה לרפואה התנהגותית ואחת החוקרות שהשתתפו במחקר. בהתאם לכך, היא מאמינה שגם שינויים "קטנים", של צריכה של 100 קלוריות פחות ביום, יכולה למנוע עליה במשקל.
עוד ב-mako בריאות:
>> מנסים לרדת במשקל? תוסיפו את זה לסלט שלכם
>> חיידק-על מתפשט בעולם והורג 1 מכל 4
>> זו כמות הקפה שצריך לשתות כדי למנוע מחלות
אך למרות התוצאות המבטיחות, יש גם כמה הסתייגויות למחקר. ראשית, כל הניסויים נעשו בתנאי מעבדה, כלומר הם לא נבדקו בסביבות המשקפות את חיי היומיום שלנו, כמו סופרמרקט או מסעדה. החוקרים מתכוונים לעשות זאת בהמשך, אך עד כה התוצאות מראות בחירות שנעשו בתנאים שונים. מעבר לכך, חישוב כמות הקלוריות שיש לשרוף התבסס על המטבוליזם של גבר במשקל ממוצע באנגליה, אז חישוב כמות הקלוריות שיש לשרוף עלול להשתנות בהתאם למין, משקל ורמת הפעילות הגופנית של כל אדם.
ישנם מומחים שמודאגים כי שיטה זו עלולה להזיק לאנשים שנמצאים בסיכון לתזונה לקויה (אנשים החיים בעוני) או לאנשים בסיכון לפתח הפרעות אכילה. "זה מעביר מסר שאתם צריכים להרוויח מזון", מסבירה רייצ'ל הרטלי, דיאטנית קלינית, ל-Insider. "כשאנשים מתמקדים רק בקלוריות, זה יכול להוביל לכך שהפוקוס שלהם יהיה על הכמות הקטנה ביותר שהם יכולים לאכול", כלומר, במקום להתמקד בדרכים שבהן הם יכולים לספק לגוף שלהם מזון מזין יותר, אנשים רק ידאגו לאכול פחות, שזה כמובן לא מומלץ. ומה לגבי האנשים שיגידו לעצמם שזה בסדר גמור לאכול כמה צ'יפס או ממתקים שירצו, כל עוד הם מתאמנים אחר כך? הרי מדובר במזונות שכדאי לצרוך במתינות, גם אם אתם עושים פעילות גופנית. אז למרות שיש בשיטה הזו כמה יתרונות, ייקח זמן עד שנדע מהי הדרך היעילה ביותר לפנות לאנשים כדי שישנו את אורח חייהם.