כאב פנטום או כאב רפאים, הוא תופעה שבה אנשים שעברו קטיעה של איבר בגופם עדיין יכולים להרגיש את הגפה שנקטעה, ומסוגלים אף לחוש גם כאב בה. כך אהוד קינן, קטוע רגל מזה 25 שנה העיד בטור אישי במאקו בריאות: "הכאבים ברגל אחרי הקטיעה הם עצומים, ובנוסף אליהם יש כאבי פאנטום באיבר הרפאים שלא קיים יותר. במשך הרבה זמן אחרי הניתוח הרגשתי את כף הרגל שלי. גם היום אני מרגיש אותה מדי פעם". תופעה ביזארית ומעניינת זו, העסיקה את המדע מזה שנים - אך מעבר להשערות, לא הצליחו למצוא הסבר חד משמעי לזה. מחקר חדש משנה את התמונה וחושף למה ואיך זה קורה.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד השתמשו בהדמיה ברזולוציה גבוהה במיוחד, שאפשרה להם לבחון לעומק מוחות של אנשים לאחר שעברו קטיעה בזרוע. בזכות הדמיה זו, שהעניקה להם מבט לפרטי פרטים, הם מצאו שנשמרת במוח מפה מפורטת של היד הקטועה ואצבעותיה. חשוב לציין שאנשים אלו עברו קטיעה לפני 20-30 שנה, לכן החוקרים סברו שמפה זו יכולה בהחלט להיות קצה חוט חשוב, בחיפוש אחר ההסבר לתופעת כאב הפנטום.
עוד ב-mako בריאות:
>> תפתחו את הראש: 10 הכריכים הכי בריאים שיש
>> "יש לי הקלה עצומה מאז שעברתי ניתוח אף"
>> מה באמת קורה כשזבובים נוחתים לנו על האוכל?
המוח זוכר ממש טוב
גילוי המפה של היד הקטועה אינו הדבר היחיד שהדהים את החוקרים. כאשר הם השוו בין מיפוי ידיים קטועות לבין מיפוי ידיים אצל קבוצת הביקורת, שכללה אנשים עם שתי ידיים – הם גילו ששתי המפות די דומות. המשמעות היא, שלא רק שהמוח מסוגל לזכור גפיים זמן רב לאחר שנקטעו, אלא שהוא זוכר אותן ממש טוב. מעבר לתגליות אלו, המחקר שלל השערות קודמות בנוגע לתופעת כאב הרפאים. בעבר סברו כי היא נגרמת בעקבות עצבים ושרירים שנותרו בסמוך לאיבר הקטוע, אבל סברה זו נשללה על הסף, לאחר שנבחנו אנשים שנקטעו אצלם גפיים שלמות, ללא שרירים או עצבים שנותרו, ובכל זאת הם דיווחו על תחושה באיבר הקטוע.
הדבר היחיד שהמחקר עוד לא הצליח לגלות, זה האם מפת היד הקטועה במוח היא זו שגורמת לתחושה באיבר הקטוע, או האם התחושה היא זו שגורמת למוח לשמור מיפוי מפורט של גפה שנקטעה 20 שנה לפני כן. מחקר זה חשוב כיוון שהוא יוכל לסייע רבות בפיתוח טכנולוגיות חדישות שמסייעות לאנשים קטועי גפיים.