"חופשה" היא אחת מהמילים האלה שמאחדות בין כל בני האדם, כמו "כסף" או "מחמאות", כי אין אחד בעולם שלא אוהב את המשמעות שלה. האופציה להתנתק מחיי היום יום ולהעביר את עצמנו לפאזת קיום אחרת היא קסומה ומפתה, ובכלל לא משנה איפה היא מתרחשת. אלא שבדיוק כמו כסף או מחמאות, גם חופשות צריך לקבל במידה – פחות מדי זה לא מספיק, יותר מדי זה כבר פוגע ומזיק.
אז מהו האורך האידיאלי של חופשה שמטרתה לנוח, למלא מצברים ולשכוח מהצרות? האם סופ"ש במלון באילת זה מספיק? וויקאנד באירופה? שבועיים בניו יורק? שלושה שבועות בתאילנד? שלושה חודשים בדרום אמריקה? שוב המדע נחלץ לעזרתנו, ויש לו תשובה ברורה.
חוקרים באוניברסיטת טמפרה שבפינלנד חרצו לאחרונה, במסגרת מחקר שללא ספק היה כיף להשתתף בו, כי חופשה מושלמת היא כזו שנמשכת בין 7 ל-11 ימים בלבד – לא יותר ולא פחות. ההיגיון שמאחורי הקביעה הזו הוא שצריך לפחות שבוע כדי "לעשות סוויץ'" בין מצב עבודה למצב של הירגעות מוחלטת, אבל לאחר היום ה-11 אנשים כבר מתחילים לדאוג לגבי תיבת הדוא"ל שלהם וכמות העבודה שנצברת במשרד.
במהלך המחקר מדדו החוקרים את רמות הלחץ והמתח של אנשים השוהים בחופשה, ומצאו שהן הכי נמוכות בסביבות היום השמיני. ההסבר: "חופשות מייצגות תקופות ארוכות של היעדרות זמנית מהעבודה ולכן מהוות הפוגות משמעותיות יותר מאשר מנוחות לטווח קצר", אמרו החוקרים. "התוצאות שלנו מראות כי הבריאות הפיזית והנפשית משתפרות באופן חד לאחר שהחופשה מתחילה, ומגיעות לשיא ביום השמיני".
עוד ב-mako בריאות:
>> 15 סימנים שאתם מזדקנים מהר
>> 6 מיתוסים על שינה שכולם מאמינים בהם
>> אתם חייבים להפסיק לזרוק את קליפת הלימון
למה סוף שבוע ארוך לא מספיק? משום שלפי החוקרים הוא רק מלחיץ יותר. "אנשים בדרך כלל לא מספיקים להתאושש מספיק מחיי העבודה במהלך סוף שבוע אחד, משום שהגבולות בין המשרד לבית רק הולכים ומיטשטשים בשנים האחרונות, שעות העבודה הולכות ומתארכות ואנשים עובדים יותר ויותר שעות נוספות". מה שאומר שכל הלחץ שמצטבר לא מספיק להשתחרר במהלך יומיים או שלושה, והניתוק מהמשרד לא באמת מושלם.
כמו כן, למרבה הצער, המחקר מראה כי למרות השיפור הזמני בבריאות, רמות המתח והחרדה חוזרות במהרה לסורן לאחר שהחופשה נגמרת, ספציפית במהלך השבוע הראשון של החזרה לעבודה. מה שאומר שבין כה וכה תהיו בבאסה, אז כך לפחות תדעו שנחתם מספיק זמן.