כולם יודעים שאכילה מרובה של פיצות והמבורגרים יכולה לתרום לגופינו קילוגרמים רבים ולהעלות את רמת הכולסטרול שלנו, מחקר חדש מראה כי היא מסוכנת גם מסיבה נוספת. במחקר חדש התגלה כי חשיפה לאריזות של אוכל מוכן מעלה את הסיכון להפלה פי 16.
המחקר בחן כימיקלים ממשפחת PFAS המצויים באריזות דוחות שומן של פיצות, המבורגרים, ממתקים ואפילו באריזות פופקורן למיקרו. במחקר השתתפו כ-400 נשים שמתוכן 56 עברו הפלה עד השבוע ה-12 להריונן.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
בקרב הנשים שעברו הפלה, נמצאו ריכוזים גבוהים של כימיקלים מקבוצת PFAS בדם. כימיקלים אלה נפוצים בעיקר באריזות של מזון, אך גם בבגדי התעמלות וברהיטים עמידים למים. הכימיקלים האלה ידועים כמשבשים אנדוקריניים, אך ההשפעה הקריטית שלהן על נשים הרות לא הייתה ידועה במחקר עד כה. "תוצאות המחקר השאירו אותנו המומים", מספרת מובילת המחקר טינה קולד ג'נסן, "בהתחלה לא האמנו שזה אפשרי, ציפינו להעלאה זניחה בסיכון להפלה, אבל העלאת הסיכון פי 16 היא ממצא מאוד דרמטי".
>> עוד ב-mako בריאות:
שעירים? כנראה שאתם בריאים יותר
תתפלאו: מה המשקה שכדאי לשתות אחרי אימון גופני
ילד הפרפר: "אני חולם על יום ללא כאב"
"המחקר מאוד מעניין והוא מחדש הרבה בתחום שעוד לא נחקר מספיק", אומר ד"ר שחר קול, רופא נשים מחוזי של מחוז צפון, מכבי שירותי בריאות, "החומרים עליהם דובר בכתבה הם מאוד בעייתיים משום שהם מצטברים בגוף ולא ניתן להיפטר מהם. הדבר המסוכן ביותר בכך, בהקשר של נשים בהריון, הוא שיכול להיות מעבר של החומרים המסוכנים האלה דרך השלייה אל העובר".
הכימיקלים מהסוג הזה נחשבים בחלק מהאריזה ולא מהאוכל ולכן אינם נרשמים על האריזה כרכיבים. כעת, מדענים חוששים שיכולה להיות השפעה דומה של הכימיקלים ההלו גם על איכות הזרע של גברים. אך דרוש עוד מחקר בתחום בכדי להגיע להכרעה בנושא. "המדגם עליו נעשה המחקר הוא מאוד מצומצם, ולכן, בשלב הזה, עוד לא ניתן להסיק ממנו מסקנות לכאן או לכאן", מוסיף ד"ר קול. "מה שכן ניתן להסיק ממנו הוא שבכל מקרה נשים הרות צריכות לשים לב לתזונה שלהן ולהמעיט באכילת אוכל מעובד. באופן כללי מומלץ לנשים בהריון לאכול מזון בריא, עם עדיפות לבישול ביתי בו ניתן לשלוט ברכיבי האוכל ולדעת שאין בו חומרים מזיקים".