מחקר חדש שפורסם החודש בכתב העת Nature Genetics מצא כי אנחנו משתמשים ביותר גנים שקיבלנו מאבינו - על אף שאנו יורשים כמות זהה של גנים משני ההורים שלנו.
מוביל המחקר פרופסור פרננדו פרדו-מנואל דה וילנה, מאוניברסיטת צפון קרולינה, מתאר את המחקר כפותח אופקים חדשים של בנושא. "זיהינו 95 גנים שמבצעים החתמה גנומית קלאסית, כלומר מתבטאים בתלות למקור שלהם. בנוסף אליהם מצאנו אפקט חדשני של ביטוי גנים כתלות במקור ההורי (novel parent-of-origin effect) המשפיע על אלפי גנים נוספים."
הממצאים החדשים יכולים לעזור בהבנה וטיפול במחלות תורשתיות כמו סרטן, סוכרת ומחלות לב. לדוגמה, אם ירשנו גן שאחראי למחלה מאמא שלנו, כנראה שהוא לא יתבטא באותה מידה בה משהו שירשנו מאבינו יתבטא.
>> "הפעוטה שלא יכלה אפילו לעמוד הייתה עכשיו רקדנית קטנה"
הגנים מעדיפים את אבא
"פעם היה ידוע כי יש גנים שמופעלים אך ורק על ידי הורה אחד" אומר פרופסור מוטי שוחט, מומחה בגנטיקה ורפואת ילדים, אוניברסיטת תל אביב. "מה שלא ידענו הוא שיש אלפי גנים שבאופן קבוע מעדיפים להפעיל כמות יותר גדולה מהגן האבהי שלנו על הגן האימהי."
בניסוי, שנעשה על עכברים ע"י מדענים באוניברסיטת צפון קרולינה, נמצא כי במוחות של העכברים קיים חוסר איזון בביטוי הגנים כתלות במקור ההורי שלהם, כאשר הם מבטאים בצורה משמעותית יותר גנים שירשו מהאבות. "המשמעות יכולה להיות שאם נירש מוטציה בגנים מסוימים מהאמא, כנראה שהיא תשפיע פחות ולא בהכרח תגרום למחלה." אומר פרופ' דה וילנה.
"החידוש המשמעותי ביותר של המחקר נוגע למחלות מולטי פקטוריאליות - מחלות שנגרמות משילוב של כמה גנים כמו סוכרת, לחץ דם גבוה, מחלות לב." אומר פרופסור שוחט, "כעת, כשאנחנו מבינים איך המחלות האלה נגרמות יהיה ניתן להתאים להן טיפול בצורה טובה יותר".
(מקור)