מרגישים קצת מסוחררים כשאתם קמים מישיבה? ייתכן שזה עשוי להיות גורם מנבא לדמנציה בגיל מבוגר. חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה מצאו כי אנשים מסוימים שמרגישים סחרחורת כשהם נעמדים עשויים להיות בסיכון גבוה יותר לפתח דמנציה שנים מאוחר יותר.
המחקר נעשה באוניברסיטת קליפורניה ופורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי Neurology, השייך לאקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה. הוא מתייחס למצב רפואי שנקרא תת-לחץ דם תנוחתי, המתבטא בירידה חדה בלחץ הדם במעבר ממצב של ישיבה לעמידה.
המחקר כלל 2,131 משתתפים בגיל ממוצע של 73 – שלא סבלו מדמנציה בתחילת המחקר. נרשמו מדדי לחץ הדם שלהם בתחילת המחקר ולאחר שנה, שלוש שנים וחמש שנים. כ-15 אחוזים מכלל המשתתפים סבלו מתת-לחץ דם תנוחתי, ל-9 אחוזים מהם היה תת-לחץ דם תנוחתי סיסטולי ול-6 אחוזים מהם היה תת-לחץ דם תנוחתי דיאסטולי. לחץ דם הוא למעשה הלחץ שמפעיל הדם על כלי הדם.
>> 10 סיבות לכך שאתם מסוחררים ועייפים
ערכי לחץ הדם מוצגים באמצעות שני מספרים – סיסטולי (גבוה) ודיאסטולי (נמוך). לחץ הדם הסיסטולי מבטא את לחץ השיא כשמתכווצים חדרי הלב והדיאסטולי מבטא את הלחץ הנמוך ביותר בעת הרפיית חדרי הלב. ערכים תקינים של אדם בריא יהיו 120/80. החוקרים הגדירו תת-לחץ דם סיסטולי תנוחתי כירידה של 15 מ"מ כספית לפחות בעת מעבר לעמידה. המחקר נמשך 12 שנים, במהלכן נבדקו המשתתפים לבדוק מי מהם פיתח דמנציה. עד תום המחקר, 462 משתתפים (22 אחוזים) פיתחו דמנציה.
עוד ב-mako בריאות:
>> מומחים: זאת הסיבה שהקורונה לא נעלמה בקיץ
>> השילה 45 ק"ג ממשקלה תוך שנה – כך זה קרה
>> אלה המזונות המומלצים למניעת לחץ דם גבוה
החוקרים מצאו שאנשים שסבלו מתת-לחץ דם תנוחתי סיסטולי היו בסבירות גבוהה יותר בכמעט 40 אחוזים לפתח דמנציה, בהשוואה לאנשים שלא סבלו כלל מתת-לחץ דם תנוחתי. כשהחוקרים הביאו בחשבון גורמים נוספים שיכולים להגביר סיכון לדמנציה, כמו סוכרת, עישון וצריכת אלכוהול, נמצא כי אנשים שסבלו מתת-לחץ דם תנוחתי סיסטולי היו בסבירות גבוהה יותר ב-37 אחוזים לפתח דמנציה. באנשים שסבלו מתת-לחץ דם תנוחתי דיאסטולי או כאלה שסבלו מלחץ דם נמוך כללי לא נמצא קשר בין מצבים אלו לדמנציה.
"לחץ הדם של אנשים כשהם נעים מישיבה לעמידה צריך להיות מפוקח", אומרת ד"ר לורי ראוץ', מאוניברסיטת קליפורניה, שלקחה חלק במחקר. "שליטה בירידות חדות אלה בלחץ הדם יכולה להיות דרך מבטיחה לסיוע שימור חשיבה וזיכרון בקרב מזדקנים". עם זאת, החוקרים מדגישים כי מדובר במחקר תצפיתי, שלא בהכרח מצביע על קשר של סיבה ותוצאה, אלא מראה כי ישנו קשר בין ערכי לחץ הדם להתפתחות של דמנציה. אך אין ספק שאם אובחנתם בעבר בתת-לחץ דם תנוחתי, כדאי לעקוב אחר ערכי לחץ הדם ולקבל טיפול מתאים.