כאבי גב הם בין התלונות הנפוצות ביותר אצל מבוגרים בכל הגילאים. מרבית המבוגרים יסבלו לפחות פעם אחת בחייהם (וככל הנראה שיותר) מכאבי גב. כאבי גב כרוניים אמנם נפוצים פחות, אך עדיין נחשבים נפוצים במיוחד באוכלוסייה הכללית. בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים סובלים מכאבי גב כרוניים, ככל הנראה בשל אורח חיים יושבני, השמנה וסטרס, שמעלים את הסיכון לכאבי גב.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
במרבית המקרים הטיפול לכאבי גב יהיה תרופתי או כירורגי. אך כעת פיתוח חדש מציע פתרון נוסף שעשוי לשנות את חייהם של אנשים רבים. צוות בהובלת חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' פיתח שתל אלקטרוני מזערי מתנפח שמהווה למעשה חלק ממעין קוצב נגד כאב (Spinal Cord Stimulation), מכשיר המפחית כאבים עצביים בגב באמצעות גירוי שדרתי.
קוצב נגד כאב הוא טיפול ידוע לכאבי גב, המבוסס על אלקטרודות חשמליות שמעבירות פולסים חשמליים בעמוד השדרה ומפחיתים את עוצמת הכאבים. טיפול זה הוא פולשני וכרוך בהליך כירורגי, אך השתל החדש הוא למעשה שדרוג של השיטה הקיימת – ניתן לבצע אותו ללא צורך בניתוח.
"גירוי שדרתי הוא טיפול שנחשב למוצא האחרון, עבור אלו שהכאב נעשה כה חמור, שהוא לא מאפשר להם לבצע פעולות יומיומיות", מסביר דמיאנו בארון, מומחה למדעי המוח מאוניברסיטת קיימברידג' שלקח חלק במחקר. "מכשיר יעיל שלא מצריך ניתוח פולשני יוכל לספק הקלה עבור אנשים רבים".
עוד ב-mako בריאות:
>> מדענים חוששים מהתפשטות של תולעת טפילית
>> רבים טוענים שזו השיטה הכי יעילה לרדת במשקל
>> דיאטנית: מה כדאי לאכול כדי לשפר את חיי המין
הקושי של החוקרים היה במציאת טיפול שיהיה פחות פולשני, אך גם אפקטיבי. טיפול נוסף שמוצע לסובלים מכאבי גב כרוניים, שנחשב פחות פולשני ומצריך החדרת מכשיר מזערי בעזרת מזרק גדול נחשב ליעיל פחות בהקלת הכאבים. לפי החוקרים, השתל החדש מציע אופציה טיפולית שהיא גם פחות פולשנית ויעילה באותה מידה. ניתן להחדיר אותו באמצעות מזרק לא עבה מדי (קצת יותר עבה מזריקה אפידורלית). לאחר שהשתל הוחדר, ניתן להגדיל אותו באמצעות אוויר (ממש כמו מזרן מתנפח). החוקרים למעשה השתמשו במכשור אלקטרוני גמיש שניתן לשנות את גודלו לאחר ההשתלה.
עד כה, החוקרים ניסו את השתל החדש בניסוי חוץ-גופי על מודל של עמוד השדרה ובגופות שנתרמו למדע – והוא כבר רשום כפטנט. השלב הבא יהיה,כמובן, לנסות אותו על בני אדם חיים ונושמים ורק אז יעילותו תוכח. תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת Science Advances והחוקרים מאמינים שמדובר בפיתוח שיחולל שינוי בחייהם של אנשים רבים.