אנחנו מאוד אוהבים לטוס לחו"ל, אבל אנחנו פחות אוהבים לחזור מחופשה חולים – או יותר גרוע, לחלות במהלך החופשה. כידוע, מטוס הוא קרקע פורייה לחיידקים; מקום סגור, בעל אוורור מוגבל והמון אנשים יושבים אחד ליד השני בצפיפות (בהנחה שאתם כמו רובנו במחלקת תיירים). אבל למרות שהסבירות שלנו להידבק במחלה או בזיהום במטוס היא בהחלט גבוהה, מעט מאוד מחקרים נעשו בנושא. כעת מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי Proceedings of the National Academy of Sciences בדק עד כמה זיהום יכול להתפשט – והיכן כדאי לשבת כדי להיות מוגנים מפני נוסע חולה.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
החוקרים שאפו לבדוק מה קורה כשנוסע אחד חולה בשפעת ועד כמה הוא מסוגל להדביק נוסעים אחרים. כדי לבחון את העניין, צוותים של חוקרים טסו ברחבי ארה"ב ולקחו דגימות ממשטחים שונים במטוס כדי לבדוק כיצד אנשים באים במגע אחד עם השני במהלך טיסה. בנוסף לכך, הם לקחו גם דגימות מהאוויר בתוך המטוס.
הם הגיעו לשתי מסקנות עיקריות (ומפתיעות למדי): אדם הלוקה בשפעת (שנגיפי המחלה מועברים באמצעות האוויר) ככל הנראה לא ידביק נוסעים היושבים יותר משני כיסאות לימינו ולשמאלו, או נוסעים היושבים יותר משני כיסאות מלפניו או מאחוריו. במילים אחרות, הסיכויים שלכם להידבק מנוסע אחר הם נמוכים למדי, אלא אם אתם יושבים במרחק של מטר ממנו.
המקום הכי בטוח במטוס
מסקנה נוספת שהגיעו אליה החוקרים, היא שאם אתם רוצים להימנע מהידבקות, הכיסא ליד החלון הוא כנראה הכי בטוח. החוקרים מאמינים שכיסא ליד החלון יכול לשמור עליכם מפני הידבקות מנוסעים חולים שחולפים במעבר או מתהלכים במטוס. "השיגו כיסא ליד החלון ואל תזוזו ממנו", כתבה החוקרת הראשית ויקי סטובר-הרצברג מאוניברסיטת אמורי באטלנטה.
מה קורה אם התיישבנו ליד אדם שמשתעל?
התיישבתם במטוס והאדם שלידכם לא מפסיק להשתעל. האם יש משהו שאפשר לעשות כדי למנוע הידבקות? התשובה היא כן. הנה כמה דברים שיכולים לעזור לכם בעת צרה:
1. לעבור מקום
דיילים אינם מחויבים להעביר אתכם לכיסא אחר אם האדם שלידכם חולה – אבל זה לא אומר שאתם לא יכולים לנסות. אם יש במקרה כיסא פנוי במטוס, ייתכן שיאפשרו לכם לעבור. ככל שתהיו רחוקים ממנו, כך הסיכויים להידבקות יהיו נמוכים יותר.
2. מניעה
עשיתם חיסון נגד שפעת? זה בהחלט יכול לעזור לכם כשאתם טסים וחוששים מהנוסע לידכם שמראה סימנים של שפעת.
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שקורה לגוף כשמפסיקים לקיים יחסי מין
>> הגיעה לעשות החלקה וגוונים ויצאה עם צלקות
>> חייכו! מצאנו טריק פשוט להלבנת שיניים בבית
3. לרחוץ ידיים
וירוסים מסוימים כמו הרינו-וירוס שגורם להצטננות, עוברים במגע, כמו כשאדם חולה מעביר לנוסע לידו כוס מים מהדיילת, אומר ד"ר ג'רלד אוונס, מומחה למחלות זיהומיות באוניברסיטת קווינס לאתר Global News. אם אתם נדבקים בווירוס ביד ואז משפשפים את עיניכם, אתם עלולים לחלות, הוסיף ד"ר אוונס. הוא ממליץ לרחוץ ידיים או להשתמש במחטא ידיים מבוסס אלכוהול. בייחוד כדאי לרחוץ ידיים לאחר שביקרתם בשירותים, שנחשב לאחד המקומות המזוהמים ביותר במטוס. כך שאם רחצתם ידיים בשירותים ונגעתם במנעול הדלת, כדאי לכם עדיין להשתמש במחטא ידיים. מקומות נוספים במטוס שנמצאו שורצים בחיידקים: המגש שמולכם, פתחי האוורור שמעליכם וחגורת הבטיחות.
4. לשבת בקדמת המטוס
"בחרו בכיסא בקדמת המטוס, משום שמערכות האוורור במרבית הטיסות המסחריות מספקות זרימת אוויר טובה יותר בקדמת המטוס", הסביר ד"ר מארק גנדרו ל-CNN.
5. להימנע משתיית קפה או תה
מבדיקות שנעשו על ידי הסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה (EPA), נמצא כי מיכלי המים במטוסים הם לא הכי נקיים. קפה ותה לרוב נעשה ממים אלו, לכן הסוכנות ממליצה לאנשים עם מערכת חיסונית חלשה (או כל מי שחושש מחיידקים) להימנע מלשתות קפה או תה במטוס. בעוד שהרתחת מים במשך דקה מחסלת חיידקים, המים שמשמשים להכנת קפה ותה במטוס לא תמיד מגיעים לטמפרטורה הנחוצה כדי להשמיד חיידיקים מחוללי מחלות, לפי האתר של ה-EPA.
6. להימנע מהמעקה במדרגות הנעות
עוד לפני שעליתם על המטוס, יש כמה מקומות מזוהמים גם בשדה התעופה. המעקה במדרגות הנעות בקניון נחשב לאחד המקומות המזוהמים ביותר בחלל ציבורי ומתברר שזה גם כך בשדות תעופה. ד"ר גנדרו מציין שבדיקות הראו שמדרגות נעות בשדות תעופה מלאות בחיידקים. נסו להימנע מלגעת במעקה ואם אתם חייבים להחזיק במעקה, אז שטפו ידיים או השתמשו במחטא ידיים לאחר מכן.
בסופו של דבר, רוב הסיכויים שלא תשבו ליד אדם חולה, אבל זה סיכון שאתם צריכים להיות מוכנים אליו כשאתם טסים, אומר ד"ר אוונס. ד"ר אליסון מקגיר, מיקרוביולוגית בבית החולים "מאונט סיני", מרגיעה ואומרת שככל הנראה שלא תידבקו רק מלשאוף אוויר במטוס, כיוון שיש תחלופה מתמדת של האוויר. "אם אתם מסיטים את ראשכם כשהאדם מתעטש או משתעל, אם אתם מקפידים על היגיינת ידיים ואם אתם לא נוגעים בפנים שלכם", אתם יכולים למזער את הסיכון שלכם.