החודשים האחרונים הכניסו את כולכם ללחצים ומתחים לא שגרתיים? ובכן, בהחלט מגיעות לכם חדשות טובות, ועדיף כאלה שפועלות בד בבד עם החזרה לשגרה: מחקר חדש הצליח להוכיח סופית שלחץ עודף הוא מה שגורם לשערות היפהפיות שלכם להפוך ללבנות, אבל הטוויסט המפתיע הוא שהתהליך הזה הוא כנראה הפיך לחלוטין במקרים מסוימים.
נלך רגע אחורה: מחקרים קודמים בנוגע להיווצרות של שיער שיבה הגיעו למסקנה כי במצבי לחץ, מערכת העצבים הסימפתטית מייצרת חומר כימי שנקרא נוראפינפרין, והמלנוציטים (תאי גזע שאחראים לייצור המלנין שצובע כל שערה חדשה שצומחת) "מתבלבלים" ומפרשים אותו כ"הוראה" להצמיח עוד שערות. כתוצאה מכך הם מייצרים המון פיגמנט, מה שמוביל לכך שמצבור הפיגמנט שלהם אוזל וכך צומח שיער ללא פיגמנט שמאפיר בקלות.
המחקר החדש, שנערך באוניברסיטת קולומביה, מרחיב את ההסבר הזה וטוען למעשה כי בזמנים של מתח לא שגרתי, מופקים בגוף הורמונים נוספים שמשפיעים בצורה נרחבת על התהליכים המטבוליים בגוף, אשר אחראיים ליצירה של חלבונים אשר משנים את צבע השיער לאפור. מכאן הגיעה השערת המחקר שברגע שהגוף כבר לא במצב של סטרס, ההורמונים הללו כבר לא מופקים ולכן יש אפשרות שהשיער יוכל לחזור לצבעו המקורי.
לצורך המחקר אספו החוקרים כ-400 שערות מ-14 אנשים שונים ובחנו את כמות המלנין והחלבונים שנוכחים בחלקים שונים של השערה. הם ציפו למצוא נוכחות רבה שלהם בקצה השערה, שכן ההנחה הייתה שהשיער המאפיר מתחיל בשורש. אלא שלמרבה הפתעתם, חלק מהשערות שנבחנו היו אפורות דווקא בקצה ושחורות בשורש, מה שאומר שהשערה הצליחה להפסיק להאפיר ולחזור לצמוח בצבעה המקורי. בנוסף נמצא כי גם שערות אחרות בגוף, כמו למשל בזקן או בערווה, מסוגלות לעבור את אותו תהליך צביעה מחדש, לאחר שכבר צמחו כאפורות.
השאלה הבאה שנשאלה הייתה כמובן למה זה קרה. באמצעות נתונים ידועים של קצב צמיחת השיער, הצליחו החוקרים לעקוב אחר הזמן המדויק שבו השערות הפכו לאפורות, ביחס להיסטוריה האישית של כל נדבק. נמצא כי בתיאום מושלם, השיער האפור החל לצמוח כאשר האדם היה נתון תחת לחץ מוגבר, אבל חזר לצבעו המקורי כאשר הלחץ נרגע. למשל, נמצא כי שערו הלבן של משתתף אחד במחקר חזר לצבעו המקורי בדיוק כאשר הוא יצא לחופשה. עם זאת הם מדגישים כי התהליך הזה יכול לקרות רק עם שערות שהאפירו לאחרונה.
עוד ב-mako בריאות:
>> רוני מ"חתונה": זה התפריט היומי שלי
>> חשבה שזו עייפות רגילה – ואז גילתה את האמת
>> חוקרים עונים: האם נצטרך סגר במקרה של גל שני?
החוקרים מבהירים כי לא מדובר בהוכחה אמפירית ברורה לכך שתקופות רגועות מחזירות את השיער לצבעו המקורי, אבל הם מאמינים שזה ההסבר האפשרי היחידי. ״הנתונים שלנו תומכים באופן ברור בתפיסה שהזדקנות של אדם היא לא תהליך ביולוגי לינארי בלתי הפיך וכי אפשר, לפחות באופן חלקי, לעצור אותו ואפילו להפוך אותו״, נכתב במחקר. ״התוצאות שלנו מספקות בסיס ביולוגי אפשרי להפיכות האפרת השיער ולקשר שלו עם גורמים פסיכולוגיים, ואף תומכות באפשרות כי התהליך הזה יכול להיות מושפע על ידי פרמקולוגיה״. מה שפותח את הדלת לכך שבעתיד חברות התרופות יוכלו לייצר תרופה שיכולה לטפל בשערות שהאפירו לאחרונה ואף למנוע את האפרת השיער מלכתחילה.
כמה סייגים בכל זאת: החוקרים מדגישים כי להאפרת השיער יכולות להיות גם סיבות אחרות מעבר ללחץ, כמו למשל עישון או גנטיקה, ובמקרים כאלה הפחתת הלחץ לא תשפר את המצב. כמו כן, המחקר פורסם רק בחודש שעבר וטרם עבר ביקורת עמיתים, כך שיש לקחת את התוצאות שלו בעירבון מוגבל.