האם המתנה של כמה דקות לפני שחותכים את חבל הטבור יכולה לתרום להתפתחות התינוק שלכם? מחקר חדש בדק תינוקות אצלם חיכו לפני ניתוק חבל הטבור וגילה כי הם היו בעלי כישורים מוטוריים וחברתיים טובים יותר בילדותם, בעיקר בנים. בנוסף, הפרקטיקה קשורה גם להעלאת רמות הברזל בדם בכמה חודשים הראשונים בחייהם. "יש הרבה התפתחות מוחית לאחר הלידה, וברזל מאוד חשוב להתפתחות הזו", ", אומרת מובילת המחקר אולה אנדרסון להאפינגטון פוסט.
>> לייק בפייסבוק עשיתם?
במחקר החדש, שנעשה באוניברסיטת אופסלה בשוודיה, החוקרים עקבו אחר 236 ילדים שנולדו בלידה טבעית לאימהות בריאות במשך ארבע שנים. המשתתפים חולקו לשתי קבוצות- ניתוק מוקדם מחבל הטבור- כ-10 שניות מרגע הלידה, לעומת ניתוק מאוחר, כ-3 דקות לאחר הלידה. ארבע שנים מאוחר יותר, הילדים כולם נראו מפותחים ואינטליגנטים באותה המידה, אלא שהיו הבדלים ביניהם. "כשרק פוגשים ילד, לא מיד שמים לב להבדלים", אומרת אנדרסון, "אך ברגע שבוחנים את המוטוריקה העדינה שלהם, ההבדלים מאוד בולטים".
מוטוריקה עדינה טובה יותר
לפי תוצאות המחקר, אמנם ההבדלים ב-IQ ובכישורים הכלליים היו זניחים, אך בעיקר בקבוצת הבנים נמצא כי יש לתינוקות כישורי מוטוריקה עדינה טובה יותר וגם כישורים חברתיים מפותחים יותר. הגילוי החשוב ביותר במחקר היה העלאת רמות הברזל בדם של הילדים בקבוצת הניתוק המאוחר. "עיכוב חיתוך חבל הטבור ב-3 דקות מאפשר העברה של עוד דם לתינוק, המקבילה ל-4 ליטרים של דם אצל מבוגר", מסבירה אנדרסון,"ה-3 דקות האלה משפיעות משמעותית על רמות הברזל בדם, גם לזמן ממושך אחרי הלידה".
"המחקר הזה מחזק את מה שכבר התחלנו להבין בקהילה הרפואית", אומר פרופ' אריאל מני, מנהל חדרי לידה בבי"ח ליס ליולדות, המרכז הרפואי תל אביב. "מעבר הדם אל התינוק מהשלייה הוא חשוב גם בדקות שלאחר הלידה, אך הוא לא מתאים לכולם. הפרקטיקה מתאימה בעיקר לתינוקות שנולדו פגים או שהם קטנים יחסית, אך במידה ויש מצבי חירום בהם התינוק לא מצליח לנשום או שיש צורך בהליך רפואי מידי."
>> עוד בmako בריאות:
ראש בראש: מה יותר מזיק מלח או סוכר?
הטיפול המהפכני שימיס לכם את השומן
אף פעם לא מוקדם מדי: תפריט טבעוני לתינוקות
"בקרב הרופאים יש מחסום פסיכולוגי גדול לגבי ניתוק חבל הטבור"
ארגון הבריאות העולמי ממליץ להמתין לפחות דקה לפני ניתוק חבל הטבור, בעוד שהארגון האמריקני לגניקולוגיה ממליץ על הפרקטיקה רק לתינוקות שנולדו לפני הזמן. "אם תחשבו על מה שקורה בטבע, הם לא חותכים את חבל הטבור מידית", היא מוסיפה, "אצל הרופאים שלנו יש מחסום פסיכולוגי גדול לגבי ניתוק חבל הטבור. הם פשוט רגילים לחתוך את חבל הטבור כמה שיותר מוקדם, וזה אולי משהו שכדאי לשנות".
"בחלק מהניתוחים הקיסריים אנחנו אפילו סוחטים את חבל הטבור, כדי להעביר לתינוק כמה שיותר דם לפני שהוא מנותק ממנו", מוסיף פרופ' מני, "בשנים האחרונות אנחנו עוברים תהליך של שינוי בכל העולם, ואנחנו מתחילים להבין את החשיבות של לא לנתק את חבל הטבור ישר. אך חשוב לציין שזה לא מתאים לכל תינוק, וזה בעיקר תקף לתינוקות קטנים או פגים".
ומה דעתך לגבי הפרקטיקה של לידת הלוטוס, בה התינוק נשאר מחובר לשלייה במשך כמה שעות?
"זה נשמע טוב ויפה, אבל אין בזה שום יתרון", אומר פרופ' מני, "בארץ אף תועד מקרה לא מזמן בו התינוק קיבל זיהום כתוצאה מזה. זה לא חכם להשאיר את התינוק מחובר לזמן רב לשלייה משום שהיא מקור לזיהומים".