אם הוויכוחים על ריטלין לילדים לא התישו אתכם, הכינו את עצמכם לקרב הבא: מודפיניל (Modafinil). מדובר בתרופה שקיימת לפחות כעשרים שנה, ועד כה ניתנה בעיקר לנרקולפטים כדי להגביר ערנות. אבל עם הזמן נמצא כי היא מסוגלת גם לשפר יכולות קוגניטיביות בצורה משמעותית, או במילים אחרות – להפוך אתכם לקצת יותר חכמים.
כעת הממצאים האלה מקבלים תו הכשר מדעי. צוות משותף מהאוניברסיטאות אוקספורד והארוורד ערך בחינה שיטתי ומקיפה של מחקרים שנערכו עם אנשים שנטלו את התרופה בין השנים 1990 ל-2014. ניתוח הממצאים העלה כי לפחות ב-24 מחקרים שונים המטופלים דיווחו על שינוי לטובה ביכולת התכנון שלהם, ביכולת קבלת ההחלטות, בגמישות, ביכולת הלמידה, בתפקוד הזיכרון וביצירתיות. מעבר לכך, 70% מהנחקרים לא דיווחו על שום תופעת לוואי, בעוד חלקם התלוננו על נדודי שינה, בחילה וכאבי בטן. יחד עם זאת, הצוות מדגיש כי תופעות אלו אובחנו גם בקרב משתתפי קבוצות הביקורת במחקרים, שנטלו פלסבו.
עוד בmako בריאות:
- ארה"ב מודה: אפשר להיאבק בסרטן עם קנאביס
- למה הסינים בטוחים שהאישה מרוויחה יותר מסקס?
- איך לקרוא את בדיקות הכימיה בדם?
למה לקח כל כך הרבה זמן לגלות את היתרון המזהיר של התרופה? "בעבר אנשים השתמשו בבדיקות מאוד בסיסיות כדי לבחון יכולות קוגינטיביות", מסביר אחד החוקרים באוקספורד. "הבדיקות האלה פותחו עבור אנשים שסובלים מליקויים נוירולוגיים. מחקרים עדכניים יותר, שמשתמשים במבחנים מורכבים יותר, גילו כי מודפיניל אכן מובילה לתפקוד גבוה יותר של המוח שתורם לתהליכים קוגניטיביים רבים".
ובעוד הצוות הרגיש בטוח בעצמו מספיק כדי להכריז שמודפיניל היא התרופה הרשמית הראשונה שיכולה להפוך את כולנו לחכמים יותר, יש כאלו שעדיין מרגיעים את הרוחות וטוענים כי לא ברור מהן ההשפעות שלה לטווח ארוך - מה קורה אם לוקחים אותה מדי יום במשך שנים? בנוסף, תוהים המתנגדים, האם זו לא "רמאות" לקחת תרופה "משפרת יכולות" כזו למרות שאין לאדם בעיות קוגניטיביות? האם סטודנטים ותלמידים לא "ירמו את המערכת" בכך שייטלו גלולה לפני כל מבחן?
בשטח, אגב, לא חיכו לבדיקה הרשמית. גיא גודווין, נשיא המכללה האירופאית לנוירופסיכופרמקולוגיה, טוען כי בבריטניה, אחד מכל ארבעה סטודנטים באוקספורד כבר נוטל את התרופה, ושאר האוניברסיטאות לא נמצאות הרחק מאחור. "בדיוק כמו באדי בילדרים וספורטאים שנוטלים תוספי תזונה כדי לשפר את היכולות הפיזיות שלהם, חלק יבחרו לקחת מאיצים קוגניטיביים כדי לשפר את המוח", הוא אומר, "אבל המוח הוא לא בדיוק כמו שרירי הידיים – אי אפשר לקחת גלולה ולהפוך בן לילה לאיינשטיין או לבראדלי קופר מהסרט 'ללא גבולות'. אם אנשים רוצים לבשל לעצמם את המוח או לא, זה תלוי בהם, אבל מי שמרגיש שהוא לא חכם מספיק – שינסה קודם גישות מסורתיות כמו לקרוא, ללמוד, לכתוב, לתרגל, לאמץ את המוח ולדבר עם אנשים".