בימינו, ניתן להגיד שרובנו כבר מודעים היטב לסכנות הבריאותיות שיש בצריכת אלכוהול, אך כמה מכן יודעות שאלכוהול יכול לגרום לסרטן השד? על פי מחקר שנעשה לאחרונה באנגליה, נראה כי רוב הנשים כלל לא מודעות לסכנה הממשית שאורבת להן כשהן צורכות משקאות אלכוהוליים.
למעשה, לפי ממצאיהם, 4 מתוך 5 נשים לא יודעות ששתיית אלכוהול מעלה את הסיכון ללקות בסרטן השד. נשים נשאלו לגבי זה במכון לבדיקות סקר לסרטן השד והדבר המפתיע בכל העניין הוא שרבות מהעובדות במקום גם לא ידעו לגבי הקשר שבין אלכוהול לסרטן השד.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
20 אחוז בלבד מהנשים ידעו כי אלכוהול הוא גורם סיכון לסרטן
המחקר נעשה באוניברסיטת סאות'המפטון והשתתפו בו 238 אנשים המעורבים בתהליך אבחון סרטן השד. זה כלל 103 נשים שפנו לקליניקה כדי לדבר על התסמינים שלהן, 102 נשים שהגיעו לבדיקת ממוגרפיה ו-33 עובדי NHS (שירות הבריאות הלאומי של בריטניה) במרכזי סרטן שד.
רק כ-20 אחוז מכלל הנשים שנשאלו על כך ידעו כי אלכוהול הוא גורם סיכון לסרטן. כשני שליש מהן הודו שהן שותות לעתים קרובות. הן המטפלים והן המטופלות הסכימו כי נושא זה צריך לעלות על סדר היום, אך שתי הקבוצות גם הסכימו על כך שהם מודאגים שזה יוביל ל"האשמה" של מטופלים על כך שהם שותים ואף להתנשאות עליהם.
כ-52 אחוז מהצוות בקליניקות יכול היה לזהות קשר בין אלכוהול לסרטן. החוקרים ציינו במאמרם כי אלכוהול נחשב לגורם מרכזי ב-5 עד 11 אחוז מכלל מקרי סרטן השד. כ-55 אלף מקרים של סרטן שד מאובחנים מדי שנה בבריטניה והם מהווים כ-15 אחוז מכלל מקרי הסרטן המאובחנים.
עוד ב-mako בריאות:
>> אוכלים חביתה לארוחת בוקר? טעות גדולה
>> הטריק המהיר שמחזק את שרירי הבטן
אז איך אלכוהול קשור לסרטן? אלכוהול מעלה רמות של הורמונים בגוף שמאיצים היווצרות של גידולים על ידי שחרור כימיקלים הפוגעים בדנ"א. החוקרים הוסיפו כי חשוב לפעול כדי להזהיר אנשים מפני הסכנה הזו – זה יכול למנוע מקרים רבים של סרטן שד ויכול להציל המון חיים. אולם גם המטופלים וגם הצוות הרפואי חשש שהתעסקות בהשפעה של אלכוהול על סיכון לסרטן השד עלולה ליצור סטיגמה או האשמה כלפי נשים ששותות אלכוהול.
"הסיכון לסרטן השד מושפע משילוב של גנים, אורח חיים ואירועים במהלך החיים – ואין אף פעם גורם אחד ויחיד למחלה. אבל, לנוכח הגורמים השונים התורמים לרמת הסיכון, חשוב שנתמוך יותר בנשים שיעשו מה שהן יכולות לעשות כדי להפחית את הסיכונים", אומרת אלונד יוז, מומחית בבריאות הציבור ב-Cancer Now. "אנחנו צריכים למצוא דרכים לתמוך בהפחתת השתייה אצל אנשים, בלי לגרום להם להרגיש אשמים", הוסיפה. המחקר פורסם בכתב העת הרפואי BMJ Open.
לפי ממצאיהם, כך משפיעה כמות האלכוהול על הסיכון ללקות בסרטן שד:
- מתוך 1,000 נשים בבריטניה שלא צורכות אלכוהול כלל – 116 יאובחנו במהלך חייהן בסרטן השד.
- מתוך אלף נשים בבריטניה ששותות עד כוס אלכוהול ביום – 121 יאובחנו בסרטן שד במהלך חייהן.
- מתוך אלף נשים שצורכות עד 2 כוסות אלכוהול ביום – 143 יאובחנו בסרטן שד במהלך חייהן.
- ומתוך אלף נשים שצורכות יותר מ-4 כוסות אלכוהול ביום – 186 יאובחנו בסרטן שד.