אינספור דברים יכולים להשפיע על שריפת הקלוריות שלכם - מהתזונה שאתם אוכלים, פעילות גופנית ועד לשעות שינה. כעת ממחקר חדש שהתפרסם לאחרונה נראה שיש דבר נוסף שמשפיע על כמות הקלוריות שאתם שורפים. מתברר שלכל אחד מאיתנו יש שעה ביום שבה הקלוריות נשרפות ביעילות רבה יותר.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
הסיבה לכך טמונה בשעון הביולוגי שלנו, שלמעשה שולט בשעון הפנימי שלנו, שאחראי על זמני השינה והערות שלנו. לפי המחקר, שפורסם בכתה העת המדעי Current Biology, השעון הפנימי שלנו יכול להשפיע גם על קצב שריפת קלוריות. לפי הממצאים שעלו מהניסוי, בזמן מנוחה בני אדם שורפים כ-10 אחוז יותר קלוריות בשעות אחר הצהריים מאשר בשעות הערב. זה משתווה לכ-130 יותר קלוריות שנשרפות בשעות אחר הצהריים והערב המוקדמות – לעומת שעות הלילה, בזמן מנוחה. אבל גם כמות קטנה זו של קלוריות יכולה להשפיע על הבריאות לטווח הרחוק. "אם זה קורה בכל יום", אומרת ד"ר ג'ין דאפי, מרצה ופרופ' חבר בבית הספר לרפואה באוניברסיטת הרווארד וחוקרת מוח. "אתם יכולים לתאר לעצמכם שעם הזמן זה יכול להצטבר".
ייתכן שאתם אוכלים בשעות הלא הנכונות
מאחר שניסוי זה התמקד בשריפת קלוריות במהלך מנוחה – כלומר האנרגיה הדרושה כדי שהגוף יתפקד כראוי (למשל שהנשימה ומחזור הדם יתפקדו כראוי), ד"ר דאף אומרת שלא לחלוטין ברור אם אנשים צריכים לתזמן את האימונים ואת הארוחות שלהם בשעות אחר הצהריים. אך מה שחשוב להבין מהממצאים האלו זה להימנע מזמנים שבהן שריפת הקלוריות שלנו נמוכה (מאוחר בלילה ומוקדם בבוקר).
"אם למשל קמנו שעה או שעתיים מוקדם יותר ואכלנו ארוחת בוקר שעה-שעתיים מוקדם יותר", מסבירה ד"ר דאפי, "אנחנו אוכלים את ארוחת הבוקר הזאת לא רק בשעה שהגוף שלנו כלל לא מוכן להתמודד עם המזון, אלא גם בשעה שאנחנו זקוקים לפחות אנרגיה כדי שהגוף יתפקד. לפיכך, אותה ארוחת בוקר יכולה להוביל לצבירת קלוריות עודפות, משום שאנחנו לא זקוקים להן כדי לשמור על תפקוד הגוף".
חשוב לציין שמדובר במחקר מאוד קטן, שכלל שבעה משתתפים סך הכול, לכן מדובר בתוצאות מקדמיות ואנחנו נאלצים להמתין לניסויים מעמיקים יותר כדי לראות תוצאות מדויקות יותר. עם זאת, החוקרים אומרים שמדגם קטן זה אפשר להם לבצע ניסויים מעמיקים במעבדה, שבמהלכם נבדקו משתנים שונים, מחשיפה לאור ועד לתזונה.
>> "זה התפריט שעזר לי להשיל 35 ק"ג ממשקלי"
>> הסיבה המפתיעה לכך שאתם מתעוררים באמצע הלילה
>> מומחים טוענים: מצאנו את הסוד לדיאטה מוצלחת
במהלך המחקר, שארך 37 ימים, גברים ונשים (בין הגילים 38-69) חיו במעבדה בלי שעונים, חלונות, טלפונים או אינטרנט – כך שאף גורם חיצוני-סביבתי לא השפיע על התוצאות. מהבחינה הזאת יכלו החוקרים לוודא שהם בוחנים את השעון הפנימי של כל משתתף, בנפרד לשעה שעל השעון. נוסף על כך, כל משתתף לבש חיישנים שמדדו את טמפרטורת הליבה של הגוף וסייעו לחוקרים למדוד את רמת בזבוז האנרגיה, כלומר את שריפת הקלוריות. ככל שהטמפרטורה הייתה גבוהה יותר, כך נשרפו יותר קלוריות. הם גילו כי טמפרטורת הליבה הייתה נמוכה במיוחד בלילה ובשעות הבוקר המוקדמות וגבוהה כ-12 שעות לאחר מכן, בשעות אחר הצהריים.
ד"ר דאפי מציינת שלממצאים אלה משמעות גדולה לאנשים שעובדים במשמרות, בעיקר בקרב אנשים שעובדים במשמרות לילה שרגילים ללו"ז שונה מהרגיל. מחקרים שנעשו בשנים האחרונות אכן הראו שעבודה במשמרות נמצאה קשורה למחלות שונות, כולל השמנת-יתר, סוכרת מסוג 2, סרטן והתדרדרות קוגניטיבית. "השעונים הביולוגיים שלנו מתוזמנים להיות מוכנים לעבוד בצורה האופטימלית ביותר בשעות קבועות במהלך היום. כשאנחנו עושים דברים כמו נשארים ערים כל הלילה כדי לעבוד, אנחנו פועלים בניגוד לשעון הביולוגי", מסבירה דאפי. למרות שמדובר בניסוי קטן, הוא מצטרף לשורה של מחקרים שמראים כי השמנה תלויה במידה רבה בתפקוד היומיומי שלנו, לא רק במה וכמה אנחנו אוכלים, אלא מתי אנחנו אוכלים.