נהוג להשתמש בביטוי "יוצא דופן" כאשר אנחנו רוצים לתאר משהו שהוא שונה מהרגיל. לא הרבה יודעים כי ביטוי זה נלקח מהמשנה ובמקור, נועד לתאר אדם שנולד בניתוח קיסרי – אדם שיצא מדופן בטן אמו. כעת, נראה שהניתוחים הקיסריים הם כבר לא "יוצאי דופן" (במובן החדש של המילה), אלא נמצאים בעלייה מתמדת כבר שנים, וההשפעה של זה עשויה לשנות את המין האנושי.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
בישראל, שיעור הניתוחים הקיסריים נמצא בעלייה מזה 20 שנה ועומד היום על כ-20 אחוזים מכלל הלידות ובארה"ב הוא עומד על 33 אחוזים מהלידות.
מחקר שנעשה באוסטריה גורס כי ללידות בניתוחים קיסריים עשויה להיות השפעה מפתיעה על כלל האנושות. לטענת החוקרים, העלייה המתמדת באחוז הניתוחים הקיסריים עשויה לשנות את האבולוציה האנושית: יותר תינוקות עם ראשים גדולים ויותר נשים עם אגן ירכיים צר.
על פי מקורות היסטוריים, לידה בניתוח קיסרי קיימת עוד מהאלף השני לפני הספירה. אך עד שלא החלו להשתמש בחומר חיטוי במהלך הלידה, מדובר היה בהליך מסוכן שבמקרים רבים הוביל למוות של האם, כתוצאה מזיהום או מדימום. עם התפתחות הרפואה המודרנית, ניתוחים קיסריים הפכו לבטוחים יותר ולנפוצים יותר.
עוד ב-mako בריאות:
>> מעדיפות מפשעה חלקה? אתן חשופות למחלות מין
>> חלב שקדים באמת בריא יותר מחלב פרה?
>> מתי חוטיני מסכן את הבריאות?
יותר תינוקות עם ראש גדול ביחס לאגן הירכיים של האם
החוקר פיליפ מיטרקר, ביולוג המתמחה באבולוציה מאוניברסיטת וינה פיתח תאוריה שלפיה, ניתוחים קיסריים עשויים לחולל שינוי בהתפתחות המין האנושי. אם פעם נשים עם אגן ירכיים צר ועוברים בעלי ראשים גדולים לא שרדו לידות, כעת בזכות הניתוח הקיסרי, הם מצליחים לשרוד. המשמעות היא שגנים התורמים להתפתחות ראש גדול יותר או אגן ירכיים צר יותר המשיכו וממשיכים לעבור בתורשה, שכן הם כבר לא גורמים למוות יותר בעת הלידה.
למסקנה זו הגיע מיטרקר לא באמצעות מחקר אמפירי, אלא לאחר שהוא ועמיתיו פיתחו מודל מתמטי שמסוגל לנבא כמה מקרים נוספים עתידיים להיות למצב של ראש עובר גדול לעומת אגן ירכיים צר של האם.
אמנם מדובר רק בתאוריה המבוססת על חישובים מתמטיים, אך עדיין אין למהר לשלול אותה. בישראל נהוג לבצע ניתוחים קיסריים רק במקרים שבהם ישנה הנחיה רפואית מוצדקת לכך, במטרה לצמצם את כמות הניתוחים הקיסריים – אך בארה"ב הדברים מתנהלים קצת אחרת. יותר ויותר בתי חולים מחזיקים במדיניות שמאפשרת ניתוח קיסרי במקרה של עובר בעל ראש גדול ביחס לאגן הירכיים של האם, מה שגורם לעלייה בניתוחים קיסריים. כיוון שההמלצה היא שאישה שכבר עברה ניתוח קיסרי בעבר תלד כך גם בעתיד, אכן נראה שאחוז הניתוחים הקיסריים עתיד לעלות.
רבים חושבים שאבולוציית האדם שייכת רק לעבר הרחוק, אך למעשה היא נמשכת גם בימינו. שינויים בהתפתחות האנושות ממשיכים להתרחש גם עכשיו, אך מדובר בשינויים קטנים הנפרשים על פני אלפי שנים וקשה לנו להבחין בהם. לכן, התאוריה של מיטרקר עשויה להתגלות כנכונה וייתכן שבעתיד הרחוק אכן יתחולל שינוי משמעותי בגנים ובהתפתחות האנושית בעקבות ניתוחים קיסריים.
(מקור)