איך נשמע השעון המעורר שלכם? רובנו משתמשים בשעון המעורר של הסמארטפון ובצלצולים שמוגדרים כברירת מחדל. רבים מהם לא בדיוק נעימים לאוזן, חלקם אף צורמים, אבל אנחנו משתמשים בהם כי הם עושים את העבודה וכי רבים לא מייחסים חשיבות יתרה לצלצול שיעורר אותם. בסופו של דבר, עצם העובדה שתפקידו להעיר אותנו משינה כיפית ולהוציא אותנו מהמיטה החמימה אל הקור – כבר הופכת את הצלצול לקול שלא נעים לשמוע, לא משנה איך הוא נשמע.
אך נראה שטעינו כל הזמן הזה. מתברר שלצלצול של השעון המעורר שלנו יש השפעה על מידת הערנות שלנו. כך לפי מחקר חדש שנעשה על ידי אוניברסיטת RMIT באוסטרליה. חוקרים מהאוניברסיטה מצאו כי צלצול מעורר מלודי יכול לשפר את מידת הערנות שלנו ואילו צלצולים פחות מלודיים ופחות נעימים, קשורים לרמות גבוהות יותר של עייפות.
חשוב במיוחד לאנשים שעובדים במשמרות
הממצאים פורסמו לאחרונה בכתב העת המדעי PLoS One, ונראה שהן עשויות להשפיע במיוחד על אנשים שצריכים לתפקד היטב מיד אחרי שהם התעוררו, כמו אנשים שעובדים במשמרות או אנשים שעובדים בשירותי חירום. סטיוארט מקפרליין, אחד החוקרים ודוקטורנט באוניברסיטת RMIT, סיפר כי אינרציית שינה, מצב שבו אדם מתעורר משינה עייף יותר משהיה לפני כן, היא בעיה אמיתית בעולם. "אם אתם לא מתעוררים כמו שצריך, הביצועים שלכם בעבודה יכולים להיות נמוכים יותר במשך עד ל-4 שעות, וזה נקשר לתאונות משמעותיות", הסביר מקפרליין.
במהלך המחקר נבדקו 50 משתתפים, באמצעות סקר אונליין שעוצב במיוחד כדי לאפשר להם לתרום למחקר מהבית. כל אדם תיעד איזה סוג של צליל הם משתמשים בו כדי להתעורר, ולאחר מכן דירגו את רמת העייפות והערנות שלהם.
"הייתם חושבים שצלצול מבהיל כמו 'ביפ, ביפ, ביפ' ישפר את הערנות שלכם, אבל הנתונים שלנו חושפים כי צלצולים מלודיים עשויים להיות מרכיב מרכזי בעניין. זה היה בלתי צפוי". החוקרים מוסיפים כי למרות שנדרשים מחקרים נוספים כדי להבין טוב יותר איזה שילוב של מלודיה וקצב יעבוד הכי טוב, נראה שעדיין לסוג הצלצול בשעון המעורר שלכם יכולות להיות השלכות משמעותיות.
עוד ב-mako בריאות:
>> אתם חייבים לנסות את אתגר התזונה של ג'יי לו
>> נגיף הקורונה: האם מסוכן להזמין חבילות מסין?
>> נשים, הנה 5 דברים שאסור לכן להשתמש בהם
אמנם החוקרים טרם מצאו את הסיבה לכך שצלילים יותר מלודיים עוזרים לנו להיות ערניים יותר, הם משערים כי הצלילים ה"קשים" עלולים לשבש או לבלבל את הפעילות המוחית שלנו כשאנחנו מתעוררים, בעוד שצליל מלודי, כמו השיר “Good Vibrations”, של הביץ' בויז, או השיר “Close to Me”, של "הקיור" עשויים לעזור לנו לעבור למצב של ערנות בצורה אפקטיבית יותר.
"מחקר זה חשוב, משום שאפילו אסטרונאוטים של נאס"א דיווחו שאינרציית שינה משפיעה על הביצועים שלהם בתחנת החלל הבינלאומית", הוסיף אדריאן דייאר, פרופ' חבר בפקולטה לתקשורת ומדיה באוניברסיטת RMIT. אנחנו אמנם לא אסטרונאוטים, אבל בהחלט נשקול להחליף את הצלצול המונוטוני והמבהיל שיש לנו בשעון המעורר בטלפון.