לעודד ילדים לשחק בחוץ זה יותר חשוב ממה שאתם חושבים, זה ממש יכול להגן על הראיה שלהם. מחקר אוסטרלי חדש מראה כי שיעורי קצרות הראייה גבוהים במיוחד במדינות בהן שיטת החינוך מאלצת ילדים להישאר בין כותלי הכיתה לרוב היום.
"בעוד שבמשך שנים אנשים האמינו שקצרות רואי היא תוצר של תורשה גנטית, מהמחקר שלנו ניכר כי דווקא גורמים סביבתיים הם משמעותיים יותר." אומרת פרופ' קתרין רוז, ראש מחלקת עיניים באוניברסיטת סידני לדיילי מייל. ואכן נמצא קשר ישיר בין הזמן שהילדים מבלים מחוץ לבית לבין אחוז קצרות הראיה.
"המאמר מצטרף לסדרה של מחקרים התומכים בדעה שהתמקדות ארוכה של העיניים לטווח הקרוב, כמו בקריאה, עבודת מחשב והתמקדות ארוכה בסמארטפונים – גורמת לקוצר ראיה ולהתקדמות מהירה יותר של עליית מספר המשקפיים." אומר ד״ר בנימין שלו, רופא בכיר, מומחה בניתוחי עפעפיים, דרכי דמעות ופזילה, המרכז הרפואי ת"א - איכילוב. "אך ברור גם שלגנטיקה של קוצר ראיה של ההורים יש השפעה משמעותית על עליית המספר במשקפיים. בנוסף, נראה שרמת השכלה גבוהה (שמושגת, כמובן, ע"י קריאה רבה) ושהות לא מספקת מחוץ לבית – תורמות אף הן להיווצרות קוצר הראיה ועליית המספר."
>> האם ריסים מלאכותיים יכולים לפגוע בראייה?
לדוגמה, ילדים באוסטרליה מבלים כ-13 שעות בשבוע מחוץ לבית ושיעור קצרות הראיה שלהם עומד על 3 אחוזים, לעומת ילדים בסינגפור אשר מבלים כ-3 שעות בחוץ בשבוע, ואצלם שיעור קצרות הראיה עומד על 29 אחוז. "קצרות ראיה קשורה הדוקות לסגנון חיים," אומרת פרופ' רוז, " חשוב להוציא את הילדים מהבית, להגביל את שעות העבודה מול מסכים ולהקפיד על תזונה בריאה."
משקפיים ביפוקאליים יכולים לפתור את הבעיה
באוסטרליה, חמישית מהאוכלוסייה סובלת מקצרות ראייה. "ככל שזה מתחיל מוקדם יותר, הראייה בגיל מבוגר תהיה גרועה יותר." אומרת פרופ' רוז, "לכן חשוב להמשיך את המחקר בתחום, כדי למנוע מילדים להגיע למצב של עיוורון בגיל מבוגר."
ובארץ מה? פרופ' ארנה גייר, מנהלת מחלקת עיניים בבית חולים כרמל, חיפה, מספרת לנו כי: "כ-16 אחוז מהילדים עד גיל 18 בארץ סובלים מקוצר ראיה (בערך 300 אלף). במחקר שנעשה בקרב מועמדים לשירות צבאי נמצא גידול בשיעור בני הנוער הלוקים בקוצר ראייה ונקבע כי השימוש במחשב בקרב בני נוער גורם לעלייה זו". גייר מוסיפה כי בעדה החרדית בישראל שיעור הילדים עם קוצר ראיה הינו גבוה במיוחד בגלל שהם מבלים שעות רבות בקריאה.
ד"ר שלו מוסיף "מכיוון שהנושא ידוע מזה שנים רבות, בוצעו מחקרים נוספים בהן נתנו משקפיים ביפוקאליים (עם קו באמצע העדשות) לילדים שקוצר הראיה שלהם החמיר במהירות. משקפיים אלו הקטינו משמעותית את קצב עליית מספר המשקפיים." המסקנה החשובה מהמחקר הזה הינה שמי שסובל מקוצר ראייה ועלייה מהירה של המספר במשקפיים, צריך להמשיך להרכיב משקפיים ביפוקאליים לאורך שנים, לפחות עד גמר גיל ההתבגרות.
>> כל מה שחשוב לדעת על הרמת עפעפיים
איך שומרים על בריאות העיניים אצל ילדים?
הביטו למרחק: הסתכלו למרחק, מעבר לשישה מטרים, כך תרפו ותרגיעו את העיניים. "הקטנת התמקדות ארוכה של העיניים למרחקים קרובים יכולה לעזור" אומר ד"ר שלו, "אפשר לעשות זאת על ידי הגבלת שעות מותרת של הקריאה, משחקי מחשב וסמארטפון. אמנם קשה לאכוף את זה, אך זה יכול לשפר משמעותית את הראייה."
צאו החוצה: לילדים מתחת לגיל שש מומלץ לבלות לפחות 10 שעות בשבוע מחוץ לבית כדי למנוע התפתחות של בעיות בראייה. היציאה החוצה עוזרת להרפות את העיניים, להתרכז בעצמים רחוקים יותר ולפתח את הראייה לטווח רחוק יותר.
תאכלו בריא: גזר מכיל חומרים טובים לעיניים, תרד חי יכול לתקן את נזקי השמש בעיניים ואומגה 3 מחזקת את הראייה.
היזהרו מהשמש: אל תשכחו להרכיב משקפי שמש כדי להגן על העיניים מקרינת ה-UV.
>> למי אנחנו יותר דומים לאבא או לאמא? מחקר חדש מגלה את התשובה