אם ננסה לספור את כמות המחקרים שנעשים בשנה על קפאין וקפה, זה ככל הנראה יהיה בלתי אפשרי. זה לא מפתיע, בהתחשב בכך שמדובר באחד המשקאות האהובים ביותר בעולם. כולם, אנשים מן המניין וגם חוקרים בקהילה המדעית, רוצים להבין אם המשקה שרובנו נוטים לפתוח איתו את הבוקר לא רק מעורר, אלא גם תורם לבריאות. ואכן עם השנים התגלו יתרונות בריאותיים שונים של קפה, אך במקביל גם גברה המודעות לצריכה מתונה שלו. כעת מחקר חדש חושף יתרון בריאותי נוסף למשקאות המכילים קפאין – הם יכולים "לפצות" על נזקים בריאותיים שנגרמים בעקבות תזונה לקויה.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
המחקר, שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Journal of Functional Foods, נעשה באוניברסיטת אילינוי. במהלכו, חולדות מעבדה צרכו תזונה שהכילה 40 אחוז שומן, 45 אחוז פחמימות ו-15 אחוז חלבון. בנוסף לכך, ניתנה להן מנת קפאין בצורות שונות, המשתווה לכ-4 כוסות קפה אצל בני אדם. בתום ארבעה שבועות, אחוז מסת הגוף הרזה (שהיא למעשה משקל הגוף פחות מסת השומן) בקרב קבוצות שונות של חולדות מעבדה היה שונה.
צריכת קפאין הובילה להפחתה באחסון שומן בגוף
התברר כי חולדות שצרכו קפאין שמקורו במשקה המאטה, בקפה או במקור סינטטי של קפאין, צברו פחות שומן בגוף בהשוואה לחולדות בקבוצות אחרות בניסוי. במילים אחרות, החוקרים מאמינים כי הקפאין סייע להפחית ולאזן השלכות שליליות מצריכת תזונה לקויה ורוויית שומנים, על ידי הפחתת אחסון השומן בגוף.
מבחינה מספרית, חולדות שצרכו קפאין שמקורו במאטה העלו במשקל ב-16 אחוז פחות בהשוואה לחולדות אחרות וצברו 22 אחוז פחות שומן מחולדות שצרכו מאטה נטול קפאין. ההשפעות היו דומות גם בקפאין ממקור סינטטי ובקפאין שמקורו בקפה.
עוד ב-mako בריאות:
>> רוצים לרדת במשקל? תעשו את זה לפני השינה
>> זה מה שקורה בגוף כשאוכלים שני תפוחים ביום
>> מי שנולד בחודש הזה נמצא בסיכון למות ממחלת לב
חליטת המאטה היא משקה טבעי מבוסס עלים, הנפוץ במיוחד במדינות לטיניות, כמו ארגנטינה, אורוגוואי ופרגוואי. לפי החוקרים, כמות הקפאין במאטה עומדת על טווח של 65-130 מ"ג קפאין במנה, בהשוואה ל-3-300 מ"ג בכוס קפה. משקה המאטה נחשב לאחד המשקאות המעוררים הבריאים ביותר ומחקרים בשנים האחרונות הראו כי הוא בעל יתרונות בריאותיים שונים ואף יכול לתרום למניעת עודף משקל. הסיבה שהוא נחשב כה בריא היא ככל הנראה בשל ויטמינים ונוגדי חמצון שהוא מכיל. "בהתאם לממצאים, משקה המאטה וקפאין יכולים להיחשב לגורמים נוגדי השמנת-יתר", אומרת אלווירה גונזלס דה-מחיאה, שהייתה מעורבת במחקר.
כדי להבין טוב יותר את המנגנון שעומד מאחורי היתרון הבריאותי שהתגלה, ביצעו תרבית תאים, במהלכן הם חשפו תאי שומן לקפאין סינטטי, לתמצית קפה ולתמצית מאט. הם מצאו שללא קשר למקורו, קפאין הפחית את הצטברות השומנים ב-20-41 אחוזים. מובן שזה לא אומר ששתיית קפה בהכרח תוביל לירידה במשקל, אבל אם אכלתם ארוחה רוויית שומן, ייתכן שלא יזיק לשתות קצת קפה אחרי, כדי לאזן את "הנזק". רק לפני כחודש פורסם מחקר שהראה כי צריכה של עד ארבע כוסות קפה ביום נמצאה קשורה לסיכון מופחת לתסמונת מטבולית, שהיא למעשה שם כולל לקבוצה של גורמי סיכון מטבוליים שמשפיעים על התפתחות של מחלות לב וכלי דם וסוכרת מסוג 2.