אם הייתם צריכים עוד סיבה טובה ליהנות מענבים בקיץ הקרוב – לקבוצת חוקרים מבריטניה יש אחת מעולה: מתברר כי ענבים, גזרים ותפוזים מכילים תרכובות שדומות במיוחד לתרכובות המצויות בתרופות הנלחמות בסרטן.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מחקר שפורסם לאחרונה מצא כי מתוך כ-7,900 מולקולות בפירות וירקות – 110 בעלות פוטנציאל להילחם בגידולים סרטניים. ממצא זה מתבסס על הדמיון שבין מולקולות מסוימות בפירות ובירקות לתרכובות הקיימות בתרופות נגד סרטן.
המחקר נעשה על ידי צוות חוקרים מאימפריאל קולג' בלונדון, בראשם ד"ר קיריל וסלקוב, מהמחלקה לכירורגיה וסרטן. פירות וירקות עשירים בנוגדי חמצון שנקראים פלבונואידים, שמעניקים להם את צבעם. לפלבונואידים יכולה להיות השפעה המונעת סרטן באמצעות דיכוי דלקות, שליטה על שכפול תאים ואף נראה כי הם יכולים לעורר "התאבדות גידולים".
תרכובות שגורמות לגידולים "להתאבד"
לפי החוקרים, אכילה מרובה של ירקות ופירות יכולה לסייע רבות בתחום הזה. אך כדי לדעת אילו פירות וירקות מפחיתים באופן המשמעותי ביותר את הסיכון לסרטן, המדענים "האכילו" 7,962 מולקולות ביולוגיות לתוך אלגוריתם. האלגוריתם "אומן" לזהות במולקולות 199 תכונות של תרופות נגד סרטן. האלגוריתם זיהה 110 תכונות נוגדות סרטן.
עוד ב-mako בריאות:
>> עליתם לאחרונה במשקל? אולי זאת הסיבה
>> חוששים מסקס? יש לנו כמה טיפים בשבילכם
>> בריא או לא? כל האמת מאחורי הפריכיות
הפירות והירקות שנמצאו בהן הכי הרבה תכונות נוגדות סרטן הם: תפוזים, ענבים, גזרים, כרוב, סלרי וכוסברה. בנוסף לכך, מצאו החוקרים כי גם תה יכול לסייע להפחית סיכון לסרטן, בעיקר בשל תרכובות כמו קטצ'ינים טרפנואידים וטאנין. שלוש התרכובות הללו מפחיתות נזק למבנה הדנ"א, מדכאות דלקות בגוף ומעודדת "התאבדות" של תאים סרטניים.
החוקרים מקווים שהממצאים שלהם והרשימה הראשונית שלהם של פירות וירקות המסייעים למניעת סרטן, יהיו הבסיס לעתיד הרפואה הגסטרונומית. הם מקווים שביום מן הימים יוכלו ליצור "דרכון מזון מותאם אישית" שיתפקד כמו תרופה גסטרונומית להפחתת סיכון למחלות שונות. עם זאת, הם מציינים כי נדרשת עוד עבודה רבה כדי לחשוף כמה מהמזונות הללו כדאי לאכול וכיצד הכי טוב לאחסן אותם ולבשל אותם.