למרות שאחד הדברים הראשונים שמלמדים אותנו בגיל צעיר זה להקפיד על שטיפת ידיים והיגיינת גוף נאותה, אנשים רבים בימינו לא שוטפים ידיים אחרי השירותים (ולא, שטיפה במים בלבד לא נחשבת). אבל אלו מכם שכן מקפידים, כדאי שתדעו מהי הדרך הנכונה לעשות את זה. מחקר חדש חושף כי ב-97 אחוז מהמקרים, אנשים שוטפים ידיים לא נכון, דבר שיכול להוביל בעיקר להרעלות מזון מאוד לא נעימות.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
המחקר נעשה על ידי מחלקת החקלאות של ארה"ב (USDA) והוא הראה שרוב האנשים אינם מסבנים את הידיים במשך 20 שניות לפני שהם שוטפים אותן במים. זוהי כמות הזמן המומלצת על ידי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), הטוענים כי שטיפת ידיים שאורכת פחות מ-20 שניות תפחית פחות חיידקים מהידיים.
נוסף על כך, המחקר הראה כי אנשים רבים אינם מייבשים את ידיהם במגבת נקייה. המחקר כלל 383 אנשים והוא נעשה במטבחים שונים בצפון קרוליינה. על פי החוקרים, הרגלי היגיינה לא טובים הובילו לקונטמינציה (נוכחות רעלנים במזון). במחצית מהפעמים, המשתתפים הפיצו חיידקים במכלי תבלינים בזמן שהכינו המבורגרים. "אי אפשר לראות, להריח או להרגיש חיידקים", אומרת כרמן רוטנברג מה-USDA. "באמצעות שטיפת ידיים נאותה, תוכלו להגן על המשפחה שלכם ולמנוע זיהום מזון על ידי חיידקים ולמנוע זיהום באזורים חשובים במטבח".
ממצאים של מחקר זה מראים שהיגיינת הידיים שלנו לא הולכת ומשתפרת. מחקר שנעשה בשנת 2013 על ידי אוניברסיטת מדינת מישיגן, מצא שרק 5 אחוזים מהאנשים שוטפים את ידיהם בדרך הנכונה.
עוד ב-mako בריאות:
>> נגמלה מארבעה דברים בלבד - והשילה 70 ק"ג
>> הטעות החמורה שאתם עושים כשאתם מפשירים דגים
>> 5 פריטים שאסור להשאיר ברכב ביום חם
אז מהי הדרך הנכונה לשטוף ידיים? הנה כמה טיפים של ה-CDC:
1. להרטיב את הידיים במים נקיים.
2. לאחר מכן שהרטבתם את ידיכם, סגרו את הברז וסבנו את ידיכם.
3. שפשפו את הידיים עם הסבון. ודאו שאתם מסבנים את גב כף היד, בין האצבעות ומתחת לציפורניים.
5. יש לסבן ולשפשף את הידיים במשך לפחות 20 שניות (אמרו את כל הא"ב פעם אחת או שירו לעצמכם "יום הולדת שמח" פעמיים).
6. שטפו ידיכם היטב במים נקיים.
7. יבשו ידיכם במגבת נקייה או תנו להן להתייבש לבד באוויר.
ממחקר שפורסם החודש נמצא כי 49 מתוך 100 מגבות שנבדקו הראו צמיחה של חיידקים שלרוב מצויים בגוף האדם, כמו אי.קולי וסטפילוקוק זהוב. מחקר זה ממחיש כמה חשוב להקפיד לנקות ולהחליף מגבות ידיים ומגבות גוף בתדירות גבוהה.
בישראל, משרד הבריאות מקבל מדי שנה כ-13 אלף דיווחים על הרעלות מזון. על פי ההערכות, שיעור התחלואה של מחלות וזיהומים הנגרמים ממזון גבוהים משמעותית משיעור התחלואה בארה"ב ובבריטניה. הקפדה על שטיפת ידיים נכונה במים וסבון יכולה למנוע מקרים רבים של הרעלות מזון, שיכולים במקרים מסוימים גם לגרום לסכנת חיים.