גורמי הסיכון הידועים למחלות לב וכלי דם כוללים עישון, יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה, השמנת-יתר, גיל, מתח נפשי והיעדר פעילות גופנית. גם תורשה יכולה להוות גורם סיכון, אך כעת מחקר חדש חושף כי המשפחה שלכם יכולה להשפיע על הסיכוי שלכם ללקות במחלת לב בדרכים נוספות.
מחקר תצפיתי רחב-היקף שנעשה על ידי חוקרים מאוניברסיטת לונד בשוודיה ופורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי BMJ Open חושף כי כמות האחים והאחיות שלכם יכולה להשפיע על הסיכון שלכם ללקות במחלות לב וכלי דם. המחקר כלל אנשים בני 30-58 שנעשה אחריהם מעקב רפואי במשך 25 שנה. במהלכו, נאסף מידע משפחתי מרשומות לאומיות, שכוללות תיעוד של הורים ביולוגיים של יותר מ-95 אחוזים מהאוכלוסייה שנולדה אחרי שנת 1931, כך שמדובר במאגר מידע רחב היקף. המחקר כלל מידע מ-1.36 מיליון גברים ו-1.32 מיליון נשים. החוקרים בנו את מסקנותיהם לפי תיעוד של רשומות בתי חולים משנת 1990 ועד ל-2015. הובאו בחשבון גורמים נוספים כמו רקע סוציו-אקונומי, מצב בריאותי, רמת השכלה ומצב משפחתי.
מסקנות החוקרים מצביעות על כמה גורמים משפחתיים שיכולים להשפיע על הסיכון למחלות לב וכלי דם. מבחינת גודל המשפחה, גברים ונשים עם יותר מאחות או אח אחד נמצאו בסיכון נמוך יותר לתמותה ממחלות אלו, בהשוואה לילדים יחידים. גברים עם 1-2 אחים/אחיות היו בסיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם, בהשוואה לילדים יחידים. אך גברים עם ארבעה אחים או יותר היו בסיכון גבוה יותר. וגברים עם שלושה אחים או יותר נמצאו גם הם בסיכון גבוה יותר למחלות לב וכלי דם, בהשוואה לאלו שאין להם אחים או אחיות. אצל נשים התוצאות היו דומות; נשים עם שלושה אחים או יותר היו בסיכון גבוה יותר לבעיה בלב ובכלי הדם (בהשוואה לנשים ללא אחים). ונשים עם שני אחים או יותר נמצאו בסיכון גבוה יותר למחלת לב וכלי דם.
עוד ב-mako בריאות:
>> חשבה שזה צינון – והתברר שמדובר במחלה נדירה
>> חוקרים גילו שאנשים מסוימים מזדקנים מהר יותר
>> קולות לעיסה משגעים אתכם? מחקר חושף את הסיבה
מבחינת סדר לידה, אלו שנולדו ראשונים היו עם סיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם בהשוואה לאנשים שנולדו מאוחר יותר במשפחה. עם זאת, אלו שנולדו ראשונים היו בסיכון גבוה יותר לתמותה כללית בהשוואה לאלו שנולדו שניים בסדר.
החוקרים מציינים במאמרם כי למרות שמדובר במחקר רחב-היקף, עדיין יש לו מגבלות, ביניהן עצם היותו מחקר תצפיתי שמראה על קשר בין מערך משפחתי לבעיות לב וכלי דם, אך הוא לא מצביע על סיבתיות. לכן הם קוראים לביצוע מחקרים נוספים שיחשפו את המנגנונים החברתיים והביולוגיים שמקשרים בין המערך המשפחתי לסיכון למחלות לב וכלי דם. ישנם חוקרים הסבורים כי לסדר הלידה השפעה פסיכולוגית רבה וכעת זו פעם ראשונה שנראה כי הוא יכול גם להשפיע על הבריאות הפיזית.