נהוג לדבר על התחממות גלובלית במונחים של איכות הסביבה, אך רבים נוטים לשכוח כי לשינויים האקלימיים יש השפעה גם עלינו. ממחקר שנעשה לאחרונה בארה"ב, עולה כי טמפרטורות גבוהות ושינוי אקלים עלולים לשים אנשים בסיכון גבוה יותר להתאבדות.
המחקר נעשה על ידי חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד ומאוניברסיטת קליפורניה בברקלי. הוא אמנם התמקד בארה"ב ובמקסיקו, אך ההתחממות הגלובלית מתרחשת בכל העולם ולפיכך משפיעה על מדינות רבות ואחרות. רובנו מכירים את תופעת הדיכאון העונתי, או "דיכאון חורף", שעלול להוביל לתחושת דכדוך בימים הקרים. אך מתברר שגם מזג אוויר חם יכול לגרום לתחושות של בדידות ואף לאובדנות, כך לפי המחקר החדש.
גלי החום שמציפים לאחרונה את ארה"ב ומדינות אחרות (גם אצלנו אנחנו חווים בימים האחרונים עלייה משמעותית בטמפרטורות) עלולים להוביל לתחושות קשות בקרב אנשים בכל העולם. החוקרים משערים כי אם התחזיות נכונות והטמפרטורות ימשיכו לעלות עד שנת 2050 – ארה"ב ומקסיקו ייאלצו להתמודד עם 21 אלף מקרים נוספים של התאבדויות.
למרות ששינוי אקלים אינו נמצא בראש רשימת הגורמים שמובילים לדיכאון – החוקרים מזהירים כי ממצאיהם חושפים השלכה נוספת של ההתחממות הגלובלית שעלולה להשפיע על בני האדם.
ההתחממות הגלובלית עלולה להוביל לעלייה במקרי ההתאבדויות
עד שנת 2050, הטמפרטורות העולמיות עלולות לעלות בכ-2 מעלות יותר. זה אולי נשמע כמו שינוי קטן, אבל למעשה מחקרים מראים שמדובר בשינוי משמעותי. לא רק ששינויי הטמפרטורה עלולים להשפיע לרעה על היבול ולהוריד את גובה הים, הם גם עשויים להשפיע על המוח שלנו ועל מצב הרוח. ולפי החוקרים מסטנפורד, השינויים הללו הם לא משהו שניתן להתרגל אליו בקלות.
>> מחקר חדש: השלכות מיזוג האוויר יגרמו למות מאות אנשים עד 2050
צוות החוקרים בדק את שיעור ההתאבדויות, לצד שינויים בדפוסי שפה ותקשורת ברשתות החברתיות, כמו טוויטר. כשהם השוו בין מידע היסטורי לגבי שינויים בטמפרטורות בארה"ב ובמקסיקו עם תיעוד מקרי ההתאבדויות – החוקרים גילו שהסטטיסטיקות בשני הצדדים עלו בהתאמה. ככל שהיה חם יותר בעיירה מסוימת, כך יותר אנשים צייצו על תחושות של בדידות ואובדניות.
גורמים כמו מצב כלכלי או מגורים במקום שנוטה להיות חם לא שינו את התוצאות. עדיין נראה שהחום השפיע על אנשים ועל מצבם הרגשי. לפי מחקרי עבר, התנהגות המאופיינת באלימות ואגרסיביות נוטה לעלות במקביל לעלייה בטמפרטורות, בעוד שאמפתיה ונדיבות פוחתת. החוקרים ציינו במאמרם כי ייתכן שחום גורם להתאבדות כצורה של אלימות המופנית כלפי האדם עצמו.
עוד ב-mako בריאות:
>> "זה הטיפ הכי טוב שלי לחיי מין מושלמים"
>> ירוקה או צהובה? כך תבחרו בבננה הטובה ביותר
אתם עשויים לחשוב שהמחקר הזה לא מחדש הרבה, שכן רבים מרגישים עצבניים יותר כשחם להם. אבל למעשה, מדובר בממצאים מטרידים ביותר שיכולים להשפיע לא מעט על אוכלוסיית העולם. "אנחנו חוקרים את ההשפעות של התחממות גלובלית ואלימות זה שנים ומוצאים שאנשים רבים יותר כשחם", אמר סולומון הסיאנג, אחד החוקרים המחקר ומרצה באוניברסיטת קליפורניה. "כעת אנו רואים שבנוסף לפגיעה באחרים, אנשים מסוימים פוגעים בעצמם. נראה שהחום משפיע באופן משמעותי על המוח האנושי ועל ההחלטה שלנו לגרום לנזק".
החוקרים מזהירים כי אלפי ההתאבדויות הנוספות שצפויות לקרות נראות לנו כרגע רק כמו מספר – אך יהיה מדובר באסון קשה לאינספור משפחות ברחבי ארה"ב ומקסיקו. "טמפרטורות גבוהות יותר הן לא הגורם היחיד וגם לא הגורם המשמעותי ביותר להתאבדות", אמר ד"ר בורק, אחד החוקרים. "אך הממצאים שלנו מציעים כי ההתחממות הגלובלית עשויה להשפיע באופן מפתיע על הסיכון להתאבדויות וזה חשוב לא רק בשביל ההבנה של בריאות הנפש, אלא גם של מה שמצפה לנו כשהטמפרטורות ימשיכו לעלות".