עד כה, הקשר בין אורגזמה לפריון שויך בעיקר לצד הזכרי. האורגזמה הגברית, שהיא למעשה פליטת הזרע, הייתה זו שאחראית להעמיד צאצאים, ואילו האורגזמה הנשית הייתה סוג של בונוס. מחקר חדש שנעשה באוניברסיטת קורק באירלנד, שבמסגרתו תיעדו נשים את יחסי המין שלהן, העלה שאישה שחוותה יחסי מין איכותיים, כלומר יותר אורגזמות, הגדילה את הסיכויים שלה להיכנס מהן להריון.
במסגרת המחקר האירי, נשים שקיימו יחסי מין במטרה להיכנס להריון תיעדו את כמות האורגזמות שחוו לאורך חודשיים. התברר שאלה שהגיעו לסיפוק ביחסי המין עם בני זוגן השיגו הריון בשיעור גבוה יותר ב-15% מהאחרות. כעת עורכי המחקר מעוניינים להרחיב אותו בעזרת נשים מתנדבות נוספות שתדווחנה על איכות יחסי המין שקיימו כדי לבסס את התוצאות.
עוד ב-mako בריאות:
>> מעדיפות מפשעה חלקה? אתן חשופות למחלות מין
>> חלב שקדים באמת בריא יותר מחלב פרה?
>> מתי חוטיני מסכן את הבריאות?
לאורגזמה הנשית יש תפקיד אבולוציוני
תוצאות המחקר האירי עשויות להישמע סנסציוניות, אך עבור מי שעקב בשנים האחרונות אחרי המחקרים שקושרים בין מיניות לפריון, לא מדובר כאן בחדשות מסעירות. כבר ב־2001 מצאו חוקרים מאוניברסיטת מנצ'סטר כי כשהאישה חווה אורגזמה, כמות הזרע שנשפכת מהנרתיק אחרי הסקס קטנה בהרבה מאצל נשים שלא באו על סיפוקן. פרופ' לודוויג וילט, מומחה בינלאומי לפוריות והורמונים מאוניברסיטת אינסברוק שבאוסטריה, חקר את האופן שבו האורגזמה מסיעה את הזרע אל הרחם ומשם לשחלות. ב־2010 הוא הזריק ל־20 משתתפות המחקר נוזל דמוי זרע בעל תכונות רדיואקטיביות, שאִפשר מעקב באמצעות מכשיר הנקרא עוקב רדיואקטיבי. לאחר מכן הן קיבלו מנת אוקסיטוצין, שיצר גל של התכווצויות רבות בנרתיק. תוך שניות ספורות נהפכו הנרתיקים של משתתפות המחקר למעין משאבה עוצמתית שדחפה את הזרע אל הרחם, ומשם לשחלות. וילט ציין במחקרו כי "זהו מכניזם שמראה כי נשים שחוות אורגזמה מגדילות דרמטית את הסיכוי שלהן להתעבר. יש לכך השלכות עצומות, בין השאר על ההנחה שלאורגזמה הנשית אין תפקיד אבולוציוני".
התת מודע משפיע על ההתעברות
לדברי ד"ר איליה בר, מומחה לפריון, המחקר האירי הוא מוגבל יחסית מכיוון שהוא מאוד מצומצם מבחינת היקף הנשים שהשתתפו בו ומבחינת המשמעויות שלו. "אין ספק שיש כאן אלמנט של רצון ליצור סנסציה. בזמן האורגזמה הנשית, הנרתיק מתכווץ ושואב את הזרע פנימה כך שהזרע נשאר בנרתיק יותר זמן, ולא נוזל החוצה", אומר ד"ר בר ומסביר שמבחינה גנטית, רוב הסיבות לאי כניסה להריון או להפלות מוקדמות הן תקינות גנטית של הביצית או הזרע. עד גיל 35 הסיכוי להיכנס להריון הוא בממוצע 1 ל-6 ביוצים, כאשר אין בעיות ידועות.
"בסופו של דבר, מה שמחליט אם המפגש בין הביצית לזרע ימשיך להתפתח וליצור הריון הוא התהליך הגנטי, אך התת מודע הוא זה שאחראי להשפעה על הגנטיקה של כל התאים ומכאן לתפקוד של כל האיברים כולל תפקוד גנטי של ביצית וזרע".
ד"ר בר מספר כי קיימים מחקרים המוכיחים שכדי להגדיל את הסיכוי להצלחת הריון או לזירוזו, צריך להתחיל להתכונן אליו רגשית מספר חודשים לפני שנכנסים להריון. התכנון הרגשי משפיע על התת מודע שלנו וזה משפיע על הגנטיקה של הביצית והזרע. "אנחנו יודעים שאורגזמה מתרחשת כשיש סנכרון רגשי בין בני הזוג ומוכנות להתעבר. כל אדם זקוק לחיבוק פיזי שעושה שינויים רגשיים המאפשרים תפקוד תקין של מערכות הגוף, זה מתחיל בשיפור המערכת החיסונית וכלה ביכולת של הגמטות (ביצית וזרע) ליצור הריון תקין. הנושא הזה מתייחס לאפי-גנטיקה : ההשפעה של הסביבה על ביטוי הגנים שלנו. בניגוד למה שנוטים לחשוב, הגנטיקה היא לא גורל שאי אפשר לשנות, היא בהחלט ניתנת להשפעה של הסביבה, כמו תזונה וגם תת מודע. תת מודע הוא למעשה אנרגיה שנוצרת בתוך המוח ומתורגמת לאנרגיה חשמלית; באמצעות מערכת העצבים המרכזית היא מועברת למערכת ההיקפית שמגיעה לכל איבר וכך האינפורמציה עוברת ומפעילה את הביטוי של הגנים שנמצאים בכל תא. כך, למעשה, נוצר החיבור בין המצב הרגשי והמצב הגופני", אומר ד"ר בר ומציין שהדבר נכון לגבי כל איבר ותפקודו. לדוגמא, מצב רגשי לא טוב יכול להעלות את הסיכון לחסימת כלי דם, ומכאן לפתח התקף לב, ללא קשר לכולסטרול.
סקס יכול לעשות רק טוב
המין האנושי לא היה זקוק למחקרים על מנת להבין את עוצמת השפעתם של יחסי מין מספקים ואורגזמות על המצב הרגשי, הנפשי והבריאותי. סקס משחרר מתחים ומשפיע לטובה על איכות השינה ועל רצפת האגן של האישה. ד"ר בר מסביר שברפואה עד כה היה ידוע כי יחסי מין משפרים את המערכת החיסונית של הגבר ואת המצב הרגשי של האישה. אך המחקרים הפסיכולוגיים החדשים מדברים על האנרגיה הרגשית - אזור במוח הנקרא אמיגדלה - אזור התת מודע.
האם האורגזמה היא הגורם המשפיע על הפריון?
"הכוונה ביחסי מין מספקים קשורים לאורגזמה, אך אני מניח שגם אם מדובר על אינטימיות פיזית טובה, האפקט יהיה זהה. לא יכולים להיות יחסי מין מספקים אם מצבה הרגשי של האישה לא טוב ולא קיימת אינטימיות בין שני בני הזוג. מגע ואינטימיות משפרים את מצבנו הרגשי והבריאותי. הקרבה והאינטימיות הגופנית משפרת את המצב הרגשי, והתת מודע מפעיל בצורה נכונה את הביטוי הגנטי עד היכולת ליצור הריון".
אז האם המחקר הזה מחזק את הטענה שיש נשים שלא נכנסות להיריון בגלל מצבן הרגשי או התת מודע?
"ידוע שכאשר זוגות שנמצאים בטיפולי פוריות ממושכים מחליטים לעשות הפסקה ומשתחררים מהעול, הם נכנסים להריון לבד. ידוע גם שהכנה רגשית לקראת ההיריון מעלה את הסיכוי להתעבר. ישנן מטופלות פוריות בעלות מדדים גופניים תקינים, שבתהליך התמיכה הרגשית מתגלה שהן לא רוצות להיות בהריון או לא מוכנות רגשית להריון, אך ייתכן שהן מאמינות שהן רוצות הריון, כי זה מה שמצופה מהן".