בדיוק כשחשבנו שאנחנו כבר יודעים הכל על קפאין, מגיע מחקר שמפתיע אותנו מחדש. מחקר שפורסם בכתב העת המדעי Journal of Food Science מצא כי קפאין משפיע על קולטנים במוח שמפחיתים את היכולת שלנו להרגיש טעם מתוק. על פי החוקרים, התוצאה של זה עשויה להיות חשק מוגבר למתוק.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
על פי רובין דנדו, מרצה בכירה למדעי המזון באוניברסיטת קורנל ומחברת המחקר - קפאין מדכא את קולטני האדנוזין, האחראים על תחושת העייפות והרוגע במוח. זה למעשה, מה שגורם לקפאין להיות משקה מעורר. אך במקביל, זה גם משנה את האופן שבו המוח שלנו קולט טעמים מסוימים.
"כשאתם שותים משקה המכיל קפאין, זה ישנה את האופן שבו אתם קולטים טעמים", אמרה דנדו בהצהרה רשמית. "אז אם אתם אוכלים מיד אחרי ששתיתם משקה המכיל קפאין, כמו קפה, ככל הנראה שתחוו מזון באופן שונה".
במהלך המחקר, החוקרים חילקו את 107 המשתתפים לשתי קבוצות שעברו מבחן טעימה עיוורת. קבוצה אחת צרכה קפה שכלל 200 מ"ג קפאין (מה שנחשב לכוס קפה חזק) עם סוכר. והקבוצה השנייה צרכה קפה נטול קפאין בתוספת סוכר. לכל המשתתפים נאמר כי הם צורכים קפה נטול קפאין.
עוד ב-mako בריאות:
>> סבלה מכאב בטן - והרופאים גילו בתוכה את זה
>> מתאמנים ולא מצליחים לרדת במשקל? זאת הסיבה
>> בלי כפיפות בטן: כך תשיגו בטן קטלנית
בשתי הקבוצות הוסיפו המשתתפים למשקאות כמות שווה של סוכר, אך האנשים בקבוצה של הקפה שהכיל קפאין – דירגו את הקפה שלהם כמתוק פחות מהאנשים בקבוצה של הקפה נטול הקפאין. על פי מחקרים קודמים, החוקרים משערים כי אלו שדירגו את הקפה שלהם כפחות מתוק עשויים להרגיש חשק למתוק בהמשך היום.
אפקט הפלסיבו עובד כשמדובר בקפה
המחקר גילה ממצא מעניין נוסף, הממחיש את ההשפעה הפסיכולוגית שיש לקפה. בניסוי נוסף שנעשה במסגרת המחקר, המשתתפים דירגו את רמת הערנות שלהם ושיערו את כמות הקפאין שכוס הקפה שלהם הכילה. החוקרים מצאו כי המשתתפים לא הצליחו לקבוע האם הם צרכו קפה נטול קפאין או קפה שמכיל קפאין. יחד עם זאת, כל המשתתפים דיווחו על עלייה זהה ברמת הערנות שלהם. אז חדשות טובות למי שרוצה להיגמל מקפאין: נראה שלקפה אכן יש אפקט פלסיבו ורק שתיית קפה, יכולה לגרום לאנשים להרגיש ערניים יותר.
חשוב לציין כי המחקר אינו מראה כי שתיית קפה מובילה בהכרח לאכילה מרובה של מתוקים, אך הוא כן מראה כי קפה עשוי להשפיע על האופן שבו אנחנו חווים את הטעם המתוק – שעשוי להשפיע על הרגלי האכילה שלכם.