על פי מחקר חדש, אחים בכורים לעתים קרובות מחזיקים בכישורי חשיבה טובים יותר ומקבלים ציונים גבוהים יותר במבחני איי.קיו. למה? ובכן, הסיבה לכך היא די הגיונית: הבכורים לרוב מקבלים יותר גירוי מוחי מהוריהם מאשר אחיהם הקטנים. ההבדל הוא שאלו שנולדו קודם, נהנים מהיתרון של זמן איכות רב יותר אחד-על-אחד עם ההורים, בשונה מהאחים שנולדו אחריהם, בשלב שבו ההורים צריכים לפצל את זמנם בין האחים.
כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
המחקר נעשה על ידי כלכלנים מאוניברסיטת אדינבורו ואוניברסיטת סידני, כשבמהלכו הם בחנו מידע שנאסף מסקרים שנעשו על ידי הלשכה הממשלתית של ארה"ב לסטטיסטיקה. החוקרים מצאו שבכורים הוציאו ציונים גבוהים יותר מאחיהם במבחני איי.קיו כבר בגיל שנה. הסטטיסטיקות כללו כ-5,000 ילדים עד גיל 14, כאשר הילדים נבדקו פעם בשנתיים בתחומים שונים כמו קריאה ומבחן יכולת הבנה שפתית.
החוקרים מאמינים כי ממצאים אלה מספקים הסבר מסוים לתופעה הנקראת "אפקט סדר הלידה": תופעה שבה ילדים בכורים משיגים חינוך טוב יותר מאחיהם הצעירים מהם. מחקרים נוספים תומכים בתאוריה זו, אך אין זה אומר שמדובר בעובדה חד משמעית. מחקר שנעשה באוניברסיטת אילינוי ובחן 377,000 תלמידי תיכון, מצא שסדר הלידה אינו מהווה השפעה כלל על מידת האיי.קיו או על האישיות של האדם.
עוד ב-mako בריאות:
>> מתקשים לקום בבוקר? זה מה שזה אומר עליכם
>> מהם המאכלים שגורמים לכרס? תתפלאו
>> הקפאת ביציות: האם באמת ניתן לעצור את הזמן?
נראה שהוכחה חותכת לתופעת סדר הלידה עדיין לא נמצאה, אך מחקרים אחרים מוכיחים שלמבנה המשפחתי יש לא מעט השפעה על המשך החיים שלנו. אחים בכורים לרוב מצליחים יותר בחייהם הבוגרים מאשר אחיהם הצעירים מהם. סקר שנעשה על ידי USA TODAY מצא שמתוך 155 מנכ"לים, 59 אחוז מהם היו בכורים, 18 אחוז מהם היו בני זקונים ו-23 אחוז מהם היו איפשהו באמצע.
אולם ראוי לציין שמרבית המחקרים שצוינו השתמשו בעיקר במבחני איי.קיו כדי להכריע מי מהאחים חכם יותר. למרות שמבחני איי.קיו נחשבים למדד אמין לאינטליגנציה, מחקרים שנעשו בשנים האחרונות החלו לשלול טענה זו. אמינותו של מבחן האיי.קיו נבחנה לעומק ונמצא כי יש בו לא מעט פגמים; המבחן אינו מצליח להביא בחשבון את מורכבות האינטלקט האנושי ויכולות קוגניטיביות. על כן, אחים גדולים – עדיין מוקדם מדי לחגוג ניצחון על אחיכם.